h

ZMOK: Morele verantwoordelijkheid

7 januari 2010

ZMOK: Morele verantwoordelijkheid

Volgende week wordt tijdens de discussie een opmerkelijk collegevoorstel besproken. Opmerkelijk, omdat het college het niet met elkaar eens is. De gemeenteraad heeft het college al meerder keren gevraagd om een plek te zoeken voor de Mulock Houwer school. Dat is wat we vroeger een ZMOK school zouden noemen. De raad heeft dat gevraagd omdat de kwestie dringend is. Voor steeds meer kinderen die zijn aangewezen op dit soort speciaal onderwijs is in de regio geen plek te vinden. De gemeenteraad vond dat we als Hilversum onze verantwoordelijkheid moesten nemen. Ook de wethouder onderwijs (Roerig) liet weten dat we een 'morele verantwoordelijkheid' hebben om een plek voor deze school te vinden. Maar er kwam niets.

Wethouder Roerig (CDA) is wegens ziekte langere tijd afwezig geweest en zijn onderwijs portefeuille wordt tijdelijk waargenomen door SP wethouder Walters. Roerig is net weer begonnen, maar Walters houdt de onderwijs portefeuille nog even tot Roerig weer is ingewerkt. 

Wethouder Walters, gesteund door wethouder Boog(D66), wil de school een plek geven aan het nog te ontwikkelen terrein aan de Diependaalselaan. Beide PvdA wethouders (Rensen en Landsaat) en wethouder Roerig zijn tegen. Niet om inhoudelijke redenen, maar omdat ze denken dat er met die plek meer geld valt te verdienen als ze iets anders bouwen.

Dat denken wij ook. Maar niet alles in het leven draait om geld. Als het gaat om onderwijs, en zeker aan kinderen die het toch al moeilijk hebben in onze maatschappij, dan moet je soms met wat minder winst genoegen nemen. Dat is Hilversum socialer maken. Dat is je morele verantwoordelijkheid nemen. 

Het is hoogst ongebruikelijk dat het college met een verdeeld standpunt naar buiten komt. En wat ons betreft zou dat ook eigenlijk niet moeten gebeuren. Maar we zijn er buitengewoon trots op dat juist onze wethouder Walters in dit geval haar poot stijf houdt en met het nee van PvdA en CDA die er liever weer een groot en ingewikkeld bouwplan (met alle risicos van dien) realiseren, geen genoegen neemt. Dat wethouder Boog haar daarbij steunt vinden we buitengewoon collegiaal en laat zien dat D66 en SP elkaar prima weten te vinden als het om onderwijs gaat. Opmerkelijk vinden we de tegenstand van de twee PvdA wethouders. Want een paar maanden terug was het juist raadslid van Drooge van de PvdA die de wethouder tot actie aanspoorde op dit dossier. 

Ook opvallend is het drukke telefoon- en wandelgangenverkeer dat er naar aanleiding van dit collegebesluit is ontstaan. Iedereen lijkt met iedereen aan het bellen en praten te zijn om nog voor de 20e een meerderheid bij elkaar te krijgen. Ons hoeven ze niet te bellen. Wij steunen het voorstel van wethouder Walters en zijn ook met mooie beloften niet op andere gedachten te brengen. Wij kiezen voor onderwijs voor kinderen die het toch al moeilijk hebben. We hopen en rekenen dan ook op een meerderheid in de raad.

U bent hier