h

Verkoop huurwoningen

18 december 2009

Verkoop huurwoningen

Ook in 2010 zullen de Hilversumse woningcorporaties honderden huurwoningen verkopen. En daar maken wij ons grote zorgen over. Want van het bouwen van nieuwe betaalbare woningen komt nauwelijks iets terecht. En dan is er ook nog de stadsvernieuwing. Die zorgt er ook nog eens voor dat het aantal betaalbare huurwoningen in die wijken terugloopt van 90% naar 60%

 

Dat er een enorme behoefte is aan betaalbare woningen wordt iedere week opnieuw duidelijk. Als er een betaalbare woningen in de krant te huur wordt aangeboden reageren daar honderden, soms zelfs meer dan duizend, mensen op.

Vaak kunnen corporaties zelf beslissen of ze woningen wel of niet verkopen, maar lang niet altijd. In nogal wat gevallen is toestemming nodig van het college en soms zelfs van de minister. Wij zijn daar eens ingedoken en konden slechts één geval vinden waarin het college de gevraagde toestemming alleen wilde geven als de verkoop geen sociale woningbouw betrof. Prompt werd het verzoek door in dit geval de Alliantie, ingetrokken.

Voor ons reden genoeg om het college eens te vragen hoe dat nou zit. Hebben ze in het verleden wel toestemming gegeven? Hoeveel sociale huurwoningen zijn er eigenlijk precies? Dat soort vragen. Uit onderzoek blijkt ook dat corporaties zich lang niet altijd aan de regels houden. In Amsterdam bleek bijvoorbeeld dat corporaties woningen verkochten zonder toestemming van de minister terwijl ze die wel hadden moeten vragen. Wij vragen ons natuurlijk af hoe dat in Hilversum zit en wie dat controleert.

Omdat het ingewikkelde vragen zijn die waarschijnlijk wel wat uitzoekwerk nodig hebben, hebben we ze schriftelijk gesteld. Dat geeft het college een week of zes om ze te beantwoorden. We houden u via deze website op de hoogte.

 

U bent hier