h

De geheime toren?

11 december 2009

De geheime toren?

Afgelopen woensdag was er voor de vergadering van de gemeenteraad een bijeenkomst waar we voorgesteld zouden worden aan de architect die de adviesgroep had uitgezocht voor de stationstoren. Het werd een bijeenkomst met een opvallend geheim.

De 'adviesgroep' bestaat uit ruim 20 inwoners van Hilversum die zich enige maanden geleden hebben aangemeld om mee te denken over het ontwerp van de stationstoren. Een wat ons betreft prima initiatief van het college om inwoners van Hilversum meer te betrekken bij wat er in hun omgeving gebeurt. Burgerparticipatie bij uitstek.




  Vorstin
  Er zijn meer redenen om het waarom van deze keuze niet onder de pet te houden. De gekozen architect is namelijk dezelfde als die van de Vorstin. En juist dat ontwerp heeft tot grote overschrijdingen van het beschikbare budget geleid. Ook al omdat de architect nauwelijks bereid was en is om aanpassingen die het iets goedkoper zouden maken toe te staan.

De adviesgroep heeft zich eerst bezig gehouden met de randvoorwaarden waar de toren aan zou moeten voldoen. Die zijn inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld en nu moest er een architect worden gevonden die een plan maakt. De adviesgroep heeft zijn keus gemaakt, het is de ArchitectenCie geworden. De keus is gemaakt op basis van eerdere werken van deze club en op basis van ideeën voor de te bouwen toren. Tot dusver niks aan de hand. De adviesgroep heeft zijn keus ongetwijfeld naar eer en geweten gemaakt en wij hebben er het volste vertrouwen in dat het tot een prima ontwerp gaat leiden.

Maar toen werd de bijeenkomst wat merkwaardig. De architect was er en die wist een goed verhaal te houden. Maar schetsjes over welke kant zijn gedachten op gingen voor de toren, die waren er niet. Nou ja, ze waren er wel, maar wij mochten ze niet zien. Dat zou maar tot verwarring leiden. Het waren tenslotte nog maar ideeën en als die nu op tafel kwamen, dan ging dat maar een eigen leven leiden was de boodschap. Dat gaf veel verwarring bij de aanwezigen. Maar de voorzitter van de avond hield vol. Geen schetsjes. In maart komt er een eerste schetsontwerp en wellicht dat we dat dan te zien krijgen.

De SP snapt er inmiddels niets meer van. Nou hebben we een mooi traject voor burgerparticipatie opgezet en nou worden de beelden op grond waarvan een groep inwoners van Hilversum tot een architectenkeus zijn gekomen geheim gehouden. Stommer kan het bijna niet. Zo wordt de achterdocht die toch al hoog is als het om dit plan gaat, alleen maar groter. Heel onverstandig wat ons betreft. Onduidelijk is trouwens wie tot die geheimzinnigheid besloten heeft. De adviesgroep? De projectleiding? De wethouder? Het werd tijdens de presentatie niet duidelijk en de setting was niet geschikt voor het stellen van dit soort politieke vragen.

Maar goed, dan maar een weekje geduld. Aanstaande woensdag is er weer een raadsvergadering en wethouder Rensen is dan aan de beurt voor het vragenuur in De Discussie. De SP zal de wethouder vragen naar de reden van de geheimhouding en als die wat ons betreft onvoldoende is, zullen we hem vragen alle documentatie die tot de keus geleid heeft openbaar te maken. Zodat alle Hilversummers kunnen zien dat de adviesgroep gewoon heel goed werk doet, want daar zijn we wel van overtuigd. Maar ook de rest van Hilversum moet betrokken worden bij dit voor Hilversum belangrijke project op het stationsplein

U bent hier