h

Cameratoezicht [3]

23 december 2009

Cameratoezicht [3]

Al twee keer eerder schreven wij hier over cameratoezicht in de stationstunnel. En nog steeds zijn we met dat cameratoezicht geen stap verder. En wij begrijpen er inmiddels niets meer van.

Overal camera's?
Het begon op 18 oktober. De Burgemeester heeft toen een voorstel aan de raad voorgelegd om in de nieuwe stationstunnel camera's op te hangen. De bedoeling was om in de stationstunnel camera's op te hangen die dan gekoppeld worden aan die van de NS op de rest van het station. Aanleiding voor dat voorstel waren een aantal incidenten in de tunnel en de Burgemeester wilde daar graag snel op reageren door deze camera's op te hangen. In het voorstel stond dat om dat te kunnen doen, de APV, dat zijn de regels van de gemeente, gewijzigd moest worden. De Burgemeester stelde voor om die zodanig te wijzigen dat hij in het vervolg zelf kon beslissen of en waar er camera's opgehangen zouden worden. Dat vonden wij veel te ver gaan. Wij wilden best toestemming geven voor die camera's in de tunnel, maar om nou maar gelijk af te spreken dat we heel Hilversum vol hangen met camera's zonder dat we daar als raad nog iets over te zeggen hebben werd ons echt te gek. 

Aangepast
Op 11 november kwam het voorstel in Het Besluit aan de orde. Tot onze verrassing was er niets aan gewijzigd. De Burgemeester wilde nog steeds de bevoegdheid om overal in Hilversum camera's op te hangen. Wij hebben toen nogmaals aangegeven dat wij dat geen goed idee vonden. Na veel gedoe werd het voorstel zodanig aangepast dat voor iedere plek waar de Burgemeester een camera wil ophangen, er eerst een goed plan van aanpak moet komen en dat moet voorleggen aan de raad. De Burgemeester liet vervolgens weten dat hij snel met een plan van aanpak voor de stationstunnel zou komen. 

Plan van aanpak
Zo'n plan is wat ons betreft belangrijk omdat het een analyse bevat van de veiligheidssituatie, hoe camera's die situatie kunnen verbeteren en mogelijk een strategie om de camera's weer overbodig te maken. Enige maanden geleden was het juist de korpschef van de Hilversumse politie die de gemeenteraad er op wees dat 'zomaar' camera's ophangen niets ging oplossen. Een goed plan van aanpak was ook volgens hem een belangrijke voorwaarde. In Rotterdam heeft onderzoek inmiddels aangetoond dat plekken waar camera's worden opgehangen helemaal niet veiliger worden. Er vindt niet minder criminaliteit plaats en mensen voelen zich er ook niet veiliger door. Redenen genoeg dus om een fatsoenlijk plan van aanpak te maken voor je ergens camera's ophangt. 

Verwarring
Op 16 december vroegen wij de burgemeester naar de status van zijn toezegging. De Burgemeester liet weten dat er offertes waren aangevraagd en dat weldra tot plaatsing kon worden over gegaan. Toen we vroegen hoe het dan zat met het beloofde plan van aanpak, kon de Burgemeester daar geen antwoord op geven. Hij wekte de indruk dat hij niet wist wat we bedoelde en dat leidde vervolgens tot veel verwarring en de toezegging dat hij het uit ging zoeken. 

Wij snappen er inmiddels niets meer van. In oktober moest het allemaal snel vanwege de veiligheid en nu is compleet onduidelijk of er aan een plan van aanpak gewerkt wordt en door wie dan. 


 Lees ons eerste stuk over cameratoezicht 
 Lees ons tweede stuk over cameratoezicht

U bent hier