h

Verkoop huurwoningen

22 september 2009

Verkoop huurwoningen

Onlangs meldde de Alliantie dat ze huurwoningen in Hilversum gaat verkopen. De woningen aan de Schapenstraat en de Prins Bernardstraat zijn als eerste aan de beurt. Al deze woningen worden aan de zittende huurders te koop aangeboden. En als er een woning vrij komt, wordt deze verkocht via een makelaar. Met de verkoop van deze huizen haalt de Alliantie geld binnen. Geld dat ze hard nodig heeft, omdat ze zich de afgelopen jaren diep in schulden gestoken heeft.

Elk jaar komt er zo'n 300 miljoen aan huur binnen en daarvan gaat een derde, zo'n 100 miljoen op aan het betalen aan rente, nog zonder aflossing. Dit staat te lezen in de jaarrekening 2008 van de Alliantie (zie blz. 72, 73 en 113). Tot zover is het helder. Maar dan komt de Alliantie met allerlei 'nobele overwegingen' om de verkoop van huurwoningen goed te praten. En de PvdA in Hilversum sluit erbij aan.
Hieronder laten we zien dat hun twee argumenten drogredenen zijn. 

Geen doorstroming:
voorrang voor eigen huurders stelt niets voor

De Alliantie zegt dat de vrijgekomen huurwoningen eerst 1 week aan de eigen huurders van de Alliantie worden aangeboden. Zo'n huurder laat dan een andere woning achter, waar vervolgens de vele woningzoekenden op in kunnen schrijven. Zo is verkoop goed voor doorstroming, zeggen ze.
Afgelopen week bleek dat deze voorrang voor de eigen huurders niets voorstelt. In de praktijk is de open dag voor kopers gepland aan het eind van de 'voorrangsweek'. Aan het eind van de vrijdagmiddag kon men komen kijken en maandag moest men dan een bod uitbrengen (volgens de informatie die op www.funda.nl stond, zelfs op de vrijdag zelf). Degene met de langste woonduur in het huis dat men achterlaat krijgt het huis. Kennelijk moet men dus de vraagprijs bieden. De Alliantie geeft de eigen huurders dus alleen het exclusieve recht op duurkoop! 
Het is duidelijk dat dit niet gewerkt heeft: geen enkele huurder van de Alliantie heeft zo'n woning gekocht, want de 5 huizen zijn op dit moment nog gewoon te koop. De huizen worden dus nu op de vrije markt verkocht. Deze huurhuizen zijn voorgoed verloren. En niks geen doorstroming.

Er zijn al meer goedkope koopwoningen beschikbaar dan betaalbare huurwoningen
De Alliantie zei dat er veel te weinig goedkope woningen te koop zijn. Mensen die een goedkope woning willen kopen lukt dat moeilijk en daarom willen ze graag met de verkoop van huurwoningen aan deze wens tegemoet komen. De PvdA vindt dit ook erg belangrijk en verwijt de SP dat ze niet aan deze wens tegemoet komt. 
En wat blijkt: er zijn genoeg goedkope woningen te koop! Er staan op dit moment in Hilversum 130 woningen tot 175.000 euro te koop op funda. En dat terwijl de corporaties maar zo'n 15 huurwoningen op elk moment te huur hebben in heel Hilversum!
De Alliantie en de PvdA vinden dat de mensen die aangewezen zijn op huurwoningen deze voor een deel af moeten staan aan de mensen met een 'koopwens'. Een schande, zeker in een tijd dat het aantal betaalbare huurwoningen in Hilversum toch al af neemt door de sloop en nieuwbouw in Noord . 

Overigens bestaat een deel van de 130 koopwoningen die te koop staan ook uit voormalige huurwoningen. Dudok en de Alliantie verkopen namelijk in een snel tempo hun huurwoningen. De SP heeft al eerder aan de PvdA-wethouder gevraagd wat ze er aan ging doen dat Dudok in zijn jaarrekening 2007 zijn voornemen bekend maakte om 1000 (!) huurwoningen in Hilversum te verkopen.
Maar de PvdA is nog niet wakker. Die vindt alles best. Die papegaait de corporaties na. 

De mensen die een huurwoning zoeken zijn de dupe
Elke week schrijven er honderden mensen in op een huurwoning die aangeboden wordt. Jarenlang moet je elke week trouw inschrijven om ooit een winnend lot, een huurwoning, te bemachtigen. SP Hilversum is de enige partij die zich hard maakt voor het behoud van alle huurwoningen in Hilversum! Veel mensen kunnen helemaal geen huurwoning kopen. Het komt heel vaak voor dat mensen met een laag inkomen een tijdelijk contract hebben of een flexibel aantal uren. Hier zijn ook veel jongeren bij. Ze hebben geen enkele kans op een hypotheek. Ook mensen die leven van een AOW of een uitkering maken geen schijn van kans.
Zij zijn aangewezen op een huurwoning. Voor hen zullen wij blijven knokken voor voldoende betaalbare huurwoningen. Elke huurwoning die de corporaties verkopen is er 1 te veel!

U bent hier