h

Corporaties komen uit de kast

11 maart 2009

Corporaties komen uit de kast

Gisteravond was er een bijeenkomst voor de raad, waarin deze van gedachten kon wisselen met de drie woningbouwcorporaties in Hilversum over hun financiëele situatie. De organisatie van deze bijeenkomst was een goede zet van wethouder Helma Ketelaar. Ze had tegen de corporaties gezegd: "Jullie gaan dit verhaal maar zelf goed uitleggen aan de gemeenteraad." Dat leidde tot een openhartig gesprek waar veel zaken over tafel gingen.

Verkopen = Geld
Eerst vertelden de corporaties achtereenvolgens hoe hun financiëen onderdruk zijn komen te staan door de Vogelaarheffing, de invoering van de Vennootschapsbelasting, de kredietcrisis en de nu verslechterende situatie op de huizenmarkt.
Met diagrammen en uitgebreide financiëele overzichten werd aangetoond dat het rendement op investeringen nu op 0% uitkomt, maar dat er wel geleend moet worden voor 5% rente. Investeren leidt zo tot een slechte kasstroom (er stroomt meer geld uit, dan erin). En met een slechte kasstroom kan je geen nieuwe leningen krijgen en dus kan je niet meer investeren. Volgens de corporaties is er maar 1 ding dat helpt tegen deze vicieuze cirkel, en dat is het verkopen van huizen. Daar zijn Dudok Wonen en de Alliantie al mee bezig en zij zien nu extra reden om daarmee door te gaan. Gooi- en Omstreken gaat nu geen bezit verkopen, maar was zo eerlijk om erbij te zeggen dat ze in de afgelopen jaren al genoeg verkocht hadden. 

Verkooppraatjes
Dit verhaal roept allerlei gedachten op.
Ten eerste en bovenal: Zie je wel, het verkopen van huizen door corporaties gaat over geld! In de afgelopen jaren zijn we het bos in gestuurd met nobel klinkende marketingpraat: "corporaties verkopen huizen om het eigen woningbezit te stimuleren en dat maakt de bewoners zelfstandige mensen met meer kansen in het leven." Zie hier de reactie van John van Otterloo op een eerdere column van Leon Bobbe, directeur van Dudok Wonen over dit onderwerp. Deze corporatie presteerde het zelfs om te kijken of TNO kon aantonen dat huurders betere mensen werden door het kopen van een huis. 

Wat is de missie?
Gisteren was er geen spoor van dit soort gedachten. Het ging om solvabiliteit, liquiditeit en kasstromen. En daar was het verkopen van huizen voor nodig. Dat betekent dat er in de afgelopen jaren ook zo over gedacht is bij de corporaties. De rest was marketing-bijzaak. Dudok Wonen heeft maar liefst 1000 sociale woningen aangewezen, die ze willen verkopen. Via koopgarant-constructies, dan kan de corporatie wel een vinger in de pap houden bij die huizen. Door te verkopen kan men doorgaan met hun opdracht: het bouwen van betaalbare huizen.
Het gesprek moet nog gestart worden of deze aanpak wel wenselijk is: 100% sociale woningen verkopen om minder woningen terug te bouwen, waarvan een kleiner deel sociaal. Voldoet een corporatie dan nog aan haar missie? Waar moeten de mensen met een laag inkomen en vaak een flexcontract dan straks een goedkoop huis huren? De stadsnomaden trekken nu al van Liebergen naar Hilversum-Noord naar de Riebeeck en de te slopen aanleunwoningen in de stad. 

Waar is het geld gebleven?
Een andere discussie werd opgeworpen door Marcel Trienen, directeur Stad van de gemeente: "Waarom heeft u niet meer reserve opgebouwd in de tijden dat het u goed ging? Wat heeft u toen met uw geld gedaan?" Daar kwam weinig antwoord op. De vragen naar de investeringen in Zonnestraal werden weer afgehouden: "Dat is een heel andere discussie, meneer van Otterloo, daar kunnen we het achteraf over hebben." Op basis van de schaarse informatie die corporaties beschikbaar stellen over hun activiteiten in de tientallen dochter BV's kan je toch wel een link leggen. De aankoop van Zonnestraal kostte 6,3 miljoen. Dat is voor het grootste deel opgebracht door huurdersinkomsten. Het landgoed is in een BV gestopt en er zijn al miljoenen besteed om het om te vormen tot een prestigieus conferentie-oord. In het jaarverslag van de Alliantie staat: "2,5 miljoen euro is goed voor een algemene huurverlaging van 1%." Als wethouder Sociale Zaken zou ik willen dat het geld daaraan besteed was, in het belang van de mensen met een kleine beurs. 

Transparantie
Gooi- en Omstreken gaf aan transparant te willen zijn: "Wij sturen u de jaarverslagen met ALLE bijlagen." Dat kan van de Alliantie en Dudok Wonen niet gezegd worden. In het rendement van 46 zeer luxe appartementen van Estate of the Art, of nauwelijks verhuurbare want zeer dure zorgappartementen wordt geen inzicht geboden. Zij sturen alleen de geconsolideerde jaarrekening op. 

Parkeren gaat boven wonen?
Er was één discussie die de politiek zich aan kon trekken. "De gemeente Hilversum stelt zoveel eisen in beeldkwaliteitsplannen en parkeernormen, dat het onmogelijk wordt om met een redelijk rendement betaalbare woningen te bouwen." "Hoe kan u van ons verwachten dat we parkeergarages gaan bouwen onder appartementen in Noord, als de bewoners die niet zullen afnemen, omdat ze hun auto gratis op straat kunnen zetten?" "In het centrum hebben we al veel gebouwd volgens de parkeernorm en 40% van de garages onder appartementen en kantoren staat leeg." De SP heeft al op meerdere momenten laten weten de parkeernorm te willen verlagen of loslaten. Zeker in het centrum, waar je vlakbij een intercity station woont. Je auto zet je in een transferium aan de rand van de stad of je neemt een deelauto. Wonen gaat boven parkeren. Door de opmerkingen van de corporaties ontstond er opeens ruimte in het denken over de parkeernorm in de zaal en dat was mooi om te zien. 

Al met al was het een goede avond waarop veel gezegd is, in alle openheid. Een deel is besproken. De wederzijdse interesse was groot. De echte discussie is pas net gestart. De SP is er klaar voor! 

Karin Walters, wethouder

 Reactie van Dudok Wonen 
 Reactie van wethouder Walters

U bent hier