h

3 postbodes voor de prijs van 1

23 maart 2009

3 postbodes voor de prijs van 1

Al enkele jaren wordt er gesproken over het liberaliseren van de postmarkt. In 2007 stak de Eerste Kamer hier nog een stokje voor. Men vond dat er eerst nette CAO-afspraken moesten liggen voor deze sector. Volgens staatssecretaris Heemskerk (PvdA) zijn die er nu. Hij vertelde het trots op het NOS-journaal. In het echt ligt er een CAO waarin staat dat de postbedrijven 3 jaar hebben om 80% van hun medewerkers eronder te laten vallen. Heeft u ooit van zo'n slechte CAO gehoord? TNT heeft de uitvoering al ter hand genomen: de postbodes moeten 15% loon inleveren om nog een paar jaar werkgarantie te houden. A.s. vrijdag is er een grote demonstratie van postbodes, ondersteund door de SP. De trouwe postbodes zijn bezorgd. De overige postbedrijven werken nl. vaak met tijdelijke contracten en stukloon, waardoor die postbezorgers niet of nauwelijks het minimumloon verdienen.

Concurrentie op arbeidsvoorwaarden
Sandd, Selectmail en TNT Post gaan elkaar in de komende 3 jaar doodconcurreren. Zo wordt het ook openlijk gezegd. U kunt uittekenen waar dat op neer komt. Er komen 3 postbodes aan uw deur, die tezamen dezelfde hoeveelheid post als nu verspreiden. Die postbodes verdienen tezamen ongeveer hetzelfde als 1 'oude stempel' postbode. De standaard bezorgtermijn wordt 2 a 3 dagen, voor uw vertrouwde bezorgtermijn van 1 dag moet u een premium-tarief betalen. En geen gewoon mens kan bevatten waar dit voor nodig was. 

Wat doet de PvdA?
De PvdA heeft de sleutel in handen om dit tegen te houden. A.s. dinsdag wordt er over gestemd in de Eerste Kamer. Dan wordt er beslist of 1 april de liberalisering van de Post doorgaat of niet. Zie hier.
Niet alleen de SP is tegen, maar GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en SGP ook. De PvdA heeft de beslissende stem, zowel voor als tegen. 

Bolkestein-richtlijn
Ik heb geen goede hoop op de afloop. Uiteindelijk stemt de PvdA meestal voor liberalisering. Zo ook met de Europese Dienstenrichtlijn van Bolkestein. Ik heb er nog samen met mijn gezin tegen geprotesteerd in Brussel, omgeven door vakbonden uit alle Europese landen. Het heeft niet geholpen. De Europese sociaaldemocraten, waar de PvdA ook bij hoort, hebben ingestemd met een licht afgezwakte vorm. 
Dit maakt het mogelijk dat bijv. Bulgaarse werknemers onder het 'Bulgaarse minimumloon' hier de post mogen komen bezorgen. Om zo de Nederlandse arbeidsvoorwaarden hier stuk te concurreren. 

De post van de gemeente
Na 1 april krijg ik hier dan als wethouder mee te maken. Aangezien de gemeente Hilversum veel poststukken verstuurd, zullen we vast verplicht zijn om de postbezorging Europees aan te besteden. Ik wil natuurlijk liever dat de vertrouwde postbode zijn ronde blijft doen en een knap salaris krijgt. 
Maar dat mag dan niet meer meewegen. Een wethouder moet de wet uitvoeren. Via een bestek en een strakke procedure zal TNT, Selectmail of Sandd eruit komen, als het al niet een europees bedrijf is. 

Krokodillentranen
En dan zal de lokale PvdA er vragen over stellen. Of wethouder Walters soms een sport heeft gemaakt van aanbesteden? De trouwe postbodes deden hun werk toch altijd goed? Er hoeft toch niets te veranderen? Vanwaar alweer een Europese aanbesteding?
De PvdA zal aanvoeren dat "het een schande is dat trouwe postbodes nu geen werk meer hebben en dat de nieuwe postbezorgers nauwelijks genoeg verdienen om van te leven. Dat kan een wethouder Sociale Zaken toch niet tolereren?"
Maar dan is het te laat voor krokodillentranen. Op lokaal niveau kan je niet repareren wat er op Europees en landelijk niveau is stukgemaakt. 

Het eindplaatje
Na 3 jaar zal de situatie duidelijk zijn. 1 postbedrijf zal 80% van de Nederlandse markt in handen hebben. We betalen dan voor 1 postbode, maar wel 3 keer zoveel als nu. 

Karin Walters, wethouder

U bent hier