h

Zijn kopers slimmer dan huurders?

19 december 2008

Zijn kopers slimmer dan huurders?

Op de website van Dudok Wonen is in de rubriek Nieuws van 15 december een opmerkelijk bericht te vinden. Er wordt gemeld dat het kopen van woningen door voormalige huurders een positief effect heeft op die ex-huurders. Ze worden er 'slimmer' van en het levert financiële vooruitgang op. Dat heeft Dudok niet zelf bedacht, het is het resultaat van een onderzoek van de TU in Delft dat in opdracht van het SEV (die ook het beruchte Huur op Maat heeft bedacht) is uitgevoerd.

Als je het bericht van Dudok leest, ben je geneigd te denken dat het wel zal kloppen. Als je een huis wilt kopen zul je je inderdaad flink moeten verdiepen in allerlei financiële zaken waar je als huurder geen weet van hebt. En als de verkoper dan ook nog je voormalige huisbaas is, dan moet je extra opletten. Door daar over na te denken zal je vast wel slimmer worden. Maar dan is er twee dagen later een bericht op de website van Binnenlands Bestuur te lezen dat over hetzelfde onderzoek gaat. En daar staat dat huurders geen blijere mensen worden door het kopen van hun woning. Ze volgen geen extra opleidingen, hun inkomen stijgt niet, hun eigenwaarde groeit niet en hun sociale netwerk blijft hetzelfde.
Dat klinkt ook niet zo gek. Waarom zou je een beter mens worden als je een eigen huis koopt? En ik ben ook nog nooit een baas tegengekomen die meer ging betalen als een werknemer een huis ging kopen. 

Maar wie heeft er nu gelijk? Wordt je nu wel of niet blij van het kopen van je eigen huurwoning?. Tijd om het echte onderzoek en het hoe en waarom daarvan maar eens door te nemen. Gelukkig is dat maar 181 pagina's dik. En dan volgt een verrassende ontdekking. Dudok Wonen citeert weliswaar uit het onderzoek, maar alleen de stukjes die ze blijkbaar goed kunnen gebruiken, de rest laten ze maar gewoon weg. Wat niet weet, wat niet deert!

Ik vraag me af waarom Dudok Wonen in hun nieuwsrubriek alleen een paar positieve regels uit het onderzoek citeert en niets zegt over wat in de samenvatting van het rapport als belangrijkste en eerste conclusie wordt gemeld: "De veronderstelling dat het kopen van een huis mensen zelfredzaam maakt en meer keuzevrijheid oplevert klopt niet. Evenmin neemt het gevoel van eigenwaarde of controle over het eigen leven toe." Dat staat er namelijk ook.
Dat niet noemen is op z'n minst flauw maar misschien zelfs wel misleidend. Het enige motief dat ik kan bedenken is dat één van de belangrijkste argumenten die corporaties gebruiken om hun huurhuizen te verkopen is dat ze mensen willen 'empoweren'. Meer keuzevrijheid, meer zelfredzaamheid bij de bewoners, dat is het doel bij de verkoop van huurwoningen. Het onderzoek onder 1100 mensen die hun huurhuis kochten toont keihard aan dat dat doel gewoon niet gehaald wordt. Het is een flauwekul argument, bedacht achter het bureau van corporatiedirecteuren. Maar ja, daar willen ze het op de website van Dudok blijkbaar liever niet over hebben. 

Wat ons betreft kan er nog een conclusie aan het onderzoek worden toegevoegd: De verkoop van huurhuizen leidt niet automatisch tot eerlijke berichtgeving. 

 Bekijk het betreffende bericht van Dudok 
 Bekijk bericht op Binnenlands Bestuur 
 Lees het complete onderzoek van de TU Delft 
 Lees de reactie van Dudok wonen op dit artikel

U bent hier