h

Van 0 naar 100 in 5 seconden

21 juli 2008

Van 0 naar 100 in 5 seconden

Vlak voor de zomervakantie heeft het kabinet een belangrijk besluit genomen: er is besloten dat minister Eurlings kan starten met de voorbereidingen voor het kilometerheffingssysteem. Om alle technische systemen die daarvoor nodig zijn te laten maken is 167 miljoen(!) vrijgemaakt

Uit de technische aanpak spreekt een groot vertrouwen in marktwerking:
meerdere partijen moeten " kilometerheffing" gaan ontwikkelen en uiteindelijk blijvend met elkaar concurreren. Opmerkelijk is dan weer het ingebouwde wantrouwen in diezelfde marktwerking: de minister gaat ook zelf "kilometerheffing" bouwen, zodat als commerciele kilometerheffing te laat geleverd wordt of mocht uitvallen, dat de publieke kilometerheffing dat kan opvangen.
Tja, zo kom je wel op 167 miljoen. 

Op het Journaal zag ik dit besluit kort langskomen. In de Tweede Kamer hadden PvdA en CDA wat tegengestribbeld. Het leek er namelijk op dat de motorrijtuigenbelasting die iedere autorijder aan zijn Provincie betaalt, weliswaar afgeschaft zou worden, maar dat dit geld via de kilometerheffing alsnog zou worden binnengehaald. Mijn mond viel open toen ik op het Journaal hoorde welke oplossing minister Eurlings daarop gevonden had: 
Iedereen, dus ook iemand zonder auto, zal straks een belasting aan zijn provincie gaan betalen van zo'n 100 tot 150 euro per jaar! De PvdA en het CDA waren de gerustgesteld: autobezitters zouden niet dubbel gepakt worden. Ze stemden in. Geen woord over de mensen zonder auto! Het nam slechts een paar seconden van het Journaal in beslag: een extra belasting van zo'n 100 euro voor alle mensen.

Ik heb het even opgezocht: voor een klein autootje op benzine betaal je nu zo'n 100 tot 150 euro per jaar aan motorrijtuigenbelasting. 
In Hilversum heeft zo'n 22% van de huishoudens geen auto. Het gaat vooral om ouderen, gehandicapten en mensen met een laag inkomen. Zij zullen straks standaard "het tarief voor een autootje" moeten betalen, ook al hebben ze er geen! De mensen met een klein inkomen voelen zich al zo gepakt door het eigen risico voor de ziektekostenverzekering van 150 euro, die begin dit jaar is ingevoerd. En dan komt dit er later nog bovenop.
Onbegrijpelijk dat de haagse PvdA en CDA zo makkelijk instemmen met lastenverzwaring bij de kwetsbare groepen. 

Karin Walters, wethouder

U bent hier