h

Betaalbare woningen zijn de oplossing

24 juli 2008

Betaalbare woningen zijn de oplossing

 Het planbureau voor de leefomgeving heeft een rapport uitgebracht waarin nog eens helder wordt gemaakt wat iedereen die in het Gooi woont of een woning zoekt allang weet: Starters komen in het Gooi niet aan de bak en de kans op een ander huis als je wilt verhuizen is nergens in Nederland kleiner dan bij ons. Zoals de kop in de Gooi en Eemlander van dinsdagduidelijk maakte, dat is rampzalig. Rampzalig voor met name starters, jonge gezinnen en mensen die minder uit kunnen geven aan huur. Een betaalbare woning in Hilversum is nauwelijks te vinden.

Leon Bobbe, directeur van Dudok Wonen, weet de oplossing. We moeten meer goedkope huurwoningen te koop aan gaan bieden. Nieuwe goedkope woningen bouwen is volgens hem zinloos. Ik begrijp helemaal niets van die oplossing. Want wat lost dat dan op? Het grootste deel van huurwoningen die verkocht worden, worden gekocht door de bewoners die al in dat huis wonen. Een ander deel van de huurders blijft hetzelfde huis gewoon huren omdat ze kopen gewoon niet kunnen betalen. Of, ze zien zich gedwongen om naar een andere goedkope huurwoning om te zien, een woning die ze vervolgens niet kunnen vinden. Wat draagt dat nou bij aan de doorstroming of het tekort op de woningmarkt? 

Iedere week schrijven er in het Gooi honderden mensen in op iedere betaalbare woning die vrijkomt. Dat los je echt niet op door huurwoningen te verkopen. De oplossing zit in het creëren van meer betaalbare woningen. Het is niet voor niets dat het huidige Hilversumse college minimaal 37% betaalbare woningen wil realiseren in ieder bouwplan. Maar bouwen alleen is vanzelfsprekend niet zaligmakend, er zijn daarnaast veel andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de leegstaande woonruimte boven winkels. Of aan het ombouwen van villa’s naar jongerenhuisvesting. Er zijn echt heel veel mogelijkheden om iets te doen. Dat het kan bewijst het actieplan betaalbaar wonen dat door Wethouder Hammer wordt opgesteld. Daar komen al die onderwerpen aan de orde. Een plan overigens waar diezelfde Dudok wonen ook van harte aan meewerkt. De SP hecht veel waarde aan dat plan en denkt dat dat de Hilversumse woningmarkt écht verder kan helpen. 

Wij, corporaties en gemeenten, zullen ook andere problemen op moeten lossen. Problemen zoals de vertraging van de stadsvernieuwing in Noord. Daar wordt een grote hoeveelheid betaalbare huurwoningen nu gewoon onvoldoende benut en dreigt de wijk te verloederen. En dat terwijl er elke week weer honderden mensen inschrijven op iedere betaalbare huurwoning die beschikbaar komt. 

Ik begrijp werkelijk niet hoe de directeur van Dudok Wonen kan beweren dat de verkoop van betaalbare huurwoningen de oplossing is voor het probleem van de stagnerende woningmarkt, Met het verkopen van huizen komen er echt geen betaalbare woningen bij. Ik weet dat Dudok Wonen ook wel andere geluiden laat horen. Zo experimenteren ze bijvoorbeeld met inkomensafhankelijke subsidies voor mensen die een woning van hun willen kopen of huren. Dat maakt woningen van 175.000 euro en meer (en dat is bijna iedere woning in Hilversum) ook bereikbaar voor mensen met een modaal inkomen of minder. Dat zijn oplossingen waar we iets mee kunnen. Vandaar ook mijn verbazing over de eenzijdige reactie van directeur Bobbe in de krant van afgelopen dinsdag. Ik denk dat het komt doordat zelfs de betere woningcorporaties zoals Dudok Wonen zich soms laten beïnvloeden door de neo-liberale gedachte dat corporaties er zijn om geld te verdienen en te ondernemen. Terwijl de kerntaak van corporaties natuurlijk moet bestaan uit het bouwen, beheren en verhuren van betaalbare woonruimte. De rest is bijzaak. 



Reactie Dudok Wonen :
Natuurlijk moeten er niet minder betaalbare woningen komen.

Om meer beweging in de woningmarkt te krijgen, stelt het Planbureau voor om huurwoningen om te zetten in betaalbare koopwoningen. Dudok Wonen steunt dat idee maar in het citaat van mij in de krant is het woord 'betaalbaar' weggevallen. Als Dudok Wonen woningen verkoopt, is dat altijd met een bijzondere regeling zoals Sociale Koop. Daarmee kunnen zelfs de laagste inkomensgroepen een woning kopen. Met het geld dat met verkoop vrij komt, bouwt Dudok Wonen nieuwe huurwoningen, worden bestaande woningen opgeknapt en worden nog meer mensen in staat gesteld om een betaalbare woning te kopen. Zo komt er weer beweging in de woningmarkt. 

Verkoop is bij ons niet bedoeld om geld mee te verdienen, maar om meer mensen aan een betaalbare woning te helpen. En dus om de plannen van de gemeente voor betaalbaar wonen te steunen. Wij brengen ons geld in beweging, en daarmee helpen wij elk jaar honderden mensen extra aan een betaalbare woning! Over tien jaar verwachten wij zelfs 50% meer mensen aan een betaalbare woning te helpen. Dus wat ons betreft heeft John van Otterloo van de SP gelijk. Als er in het Gooi te weinig betaalbare woningen zijn, dan moeten we dat aantal natuurlijk niet gaan verminderen. 

Leon Bobbe, Dudok Wonen.

 

U bent hier