h

Gratis met de bus?

3 oktober 2007

Gratis met de bus?

Het was een wat vreemde vergadering van de commissie Verkeer en Buurt afgelopen week. Op de agenda stond een voorstel van het college om het busvervoer in Hilversum voor ouderen boven de 65 en voor jongeren tot 12 jaar gratis te maken. Dat voorstel is er gekomen omdat in het collegeprogramma tussen SP, D66, PvdA en CDA is afgesproken dat er experimenten met gratis openbaar vervoer in Hilversum zullen worden gedaan. Een paar maanden geleden heeft wethouder Boog met de commissie gesproken over hoe die experimenten er dan precies uit moesten zien. Een belangrijke uitkomst was dat het zou moeten gaan om specifieke doelgroepen,zoals ouderen. Met die boodschap is de wethouder aan de slag gegaan.

Afgelopen week lag er vervolgens een keurig plan van de wethouder. In de commissie ging de discussie vervolgens alle kanten op. Nadat het CDA had gepleit voor gratis openbaar vervoer voor iedereen, maar dan bijvoorbeeld alleen op zaterdag (ivm de kosten), had iedereen allerlei argumenten om bijvoorbeeld de zaterdag te willen, de woensdag, de dinsdag, alle dagen alleen voor ouderen en niet voor kinderen, van alles kwam voorbij. Voor allerlei modellen waren argumenten voor en tegen te noemen. Ook wij waren wel gevoelig voor de argumenten van het CDA om voor de zaterdag te kiezen. De wethouder probeerde ons weer bij de les te krijgen door te zeggen dat het nu voorgelegde model op ons verzoek was uitgewerkt en dat het toch wel een beetje raar was als we nu weer iets anders wilden zonder dat we nieuwe argumenten hadden. Voor de SP fractie was dat het doorslaggevende argument. Niet langer zeuren, maar een goed plan gewoon uitvoeren zonder weer opnieuw van alles ter discussie te stellen. De uitkomsten van het experiment (voorjaar 2008) afwachten en dan kijken of het bevalt of dat het toch anders moet. De meerderheid van de commissie stemde uiteindelijk voor het CDA voorstel om een variant uit te werken waarin busvervoer op zaterdag voor iedereen gratis is. De wethouder liet weten dat het experiment dan voorlopig niet van start kon gaan. Hij moest het eerst opnieuw uitwerken en met Connexxion bespreken. Dat vonden we als SP toch wel erg jammer. We deden daarom alsnog een poging om de commissie op andere gedachten te brengen en vroegen ze om toch vooral ook zichzelf serieus te nemen en met het door de commissie zelf gevraagde voorstel dat de wethouder nu had uitgewerkt in te stemmen. Daar was inhoudelijk namelijk niets mis mee. Dat laatste vond de commissie ook, maar zaterdag leek toch leuker. 

Inmiddels heeft de wethouder laten weten dat hij nu bezig is om het plan aan te passen en dat zijn verwachting is dat we in februari 2008 kunnen starten. Het college wil nog steeds vasthouden aan het oorspronkelike plan, gratis vervoer voor ouderen, maar zal de gratis zaterdag voor alle Hilversummers nu als extra meenmen. Het experiment wordt dan wel korter dan oorspronkelijk gepland omdat er anders onvoldoende geld beschikbaar is. 
Hoewel we blij zijn dat gratis OV voor ouderen daarmee overeind blijft, wordt volgens ons het experiment op deze manier wel steeds minder waard. Het was al vrij kort en nu wordt het waarschijnlijk maar een maand of drie. Volgens ons is dat toch echt onvoldoende om een goed oordeel over de effecten te kunnen vellen. Het oorspronkelijke idee dat het helpt om ouderen niet achter de geraniums te laten belanden maar de kans te geven om actief te blijven is op deze manier door het CDA niet alleen op de lange baan geschoven, er bestaat zelfs flink risico dat het nu gewoon mislukt. Zelf laten ze weten daar nog trots op te zijn ook... 

Voorlopig geen gratis busvervoer voor ouderen dus in Hilversum. Een vertraging van enkele maanden omdat de commissie zelf niet weet wat ze nou eigenlijk wil . We zijn goed bezig in dat raadhuis….

U bent hier