h

Ontbijt met de mannen

4 juli 2007

Ontbijt met de mannen

Afgelopen maandag was het de eerste werkdag voor de mannen van Gemeentewerken bij hun nieuwe werkgever Tomin. Alle werkers in de groenvoorziening, onderhoud kolken en riolen en werkplaats/garage zijn overgegaan naar het nieuwe bedrijfsonderdeel van Tomin: Stads Beheer Service.

De gemeenteraad heeft in de afgelopen jaren besloten tot deze uitbesteding om zo meer uitvoerend werk door dienstverlenende bedrijven te laten doen i.p.v. door ambtenaren. Uiteindelijk heeft de raad besloten om de klus exclusief te gunnen aan de Tomin en dat is een pluspunt, omdat zo ook de medewerkers van de sociale werkplaats in dit werk kunnen meedraaien. 

Bij deze overgang van Gemeentewerken gaat om zo’n 60 medewerkers, die vaak al hun hele leven bij de gemeente gewerkt hebben. De uitbesteding van dit werk aan de Tomin is een langdurig proces geweest. De mannen wisten dus al enkele jaren dat dit gebeuren ging. Als wethouder heb ik een goed Sociaal Plan afgesloten met de bonden. 

En afgelopen maandag was het dan echt zover. Ze zaten met zijn allen in de kantine van de Tomin in Kerkelanden. De Tomin en de gemeente hadden om 8 uur een luxe ontbijt geregeld. Eieren en spek, croissantjes, broodjes, sapjes en koffie. Het smaakte iedereen goed. 

De sfeer was oké. Alle collega’s zaten bij elkaar in hun gebruikelijke groepjes. De omgeving was onwennig, maar het gezelschap was vertrouwd. Ik had een gezellig gesprek met de onderhoudsman van de sportvelden. Belangrijk werk voor Hilversum, waar veel ervaring en kennis bij komt kijken. 

Om de belangrijke inzet van deze mensen goed te documenteren, hebben we als gemeente een boekje laten maken: “Herinnering Gemeentewerken Hilversum, met ervaringen van medewerkers.” Met de geschiedenis van de Dienst Gemeentewerken en verhalen en quotes van medewerkers van de verschillende groepen. Na een korte toespraak reikte ik aan iedereen persoonlijk het boekje uit. 

Vervolgens hield Jan van Hasselt van de Tomin een korte toespraak. Hij schetste de toekomst van SBS. Een goed draaiende club waar veel onderhoudswerk voor gemeenten gedaan wordt. Een van de veegwagens die voor de deur stond had al het nieuwe SBS-logo erop: integraal beheer openbare ruimte, stond eronder. 

Daarna gingen de mannen in groepjes bij hun nieuwe leidinggevenden zitten. Ze maakten de eerste werkafspraken en ze kregen een fel veiligheids-oranje fleece vest met het SBS-logo uitgereikt. Iedereen ging hem eens even rustig passen. 

Ik denk dat het goed gaat met deze overgang. Ik heb respect voor de mannen en de manier waarop ze met deze overgang omgaan. 
Voor de gemeente is dit een belangrijke stap: het uitvoerende werk zal nog steeds goed gebeuren, maar niet meer door allemaal ambtenaren. Alleen de aansturing blijft bij de regiegroep van de gemeente. En die ziet toe op goede kwaliteit voor de inwoners van Hilversum. 

Vanochtend fietste ik langs het raadhuis en ik zag dat het gras gemaaid werd. Ik groette de grasmaaier vrolijk en hij groette terug. 

Karin Walters, wethouder

U bent hier