h

Uitslag OV enquete

26 juni 2007

Uitslag OV enquete

De afgelopen weken heeft de SP Hilversum een enquête gehouden over de wensen van Hilversummers als het gaat om het busvervoer. Er waren twee belangrijke redenen om die enquête te houden. Op de eerste plaats was dat het feit dat de gemeente Hilversum enige invloed heeft op de nieuwe dienstregeling van Connexxion. Daar valt hier meer over te lezen. De tweede reden is dat het college in de zomernota (die begin juli in de gemeenteraad wordt behandeld) voorstelt om structureel extra geld uit te trekken voor gratis of beter openbaar vervoer in Hilversum.

enquête
Over dat openbaar vervoer hebben we als SP al het een en ander in ons verkiezingsprogramma geschreven. Toch wilden we graag van de Hilversummers horen of onze ideeën ook aansloten bij hun wensen. Daarom hebben we een paar weken uitgetrokken om mensen de kans te geven de enquête op onze website in te vullen en zijn we ook de straat op gegaan. We hebben mensen die op bushaltes op de bus stonden te wachten naar hun mening gevraagd en zijn vervolgens ook op bezoek gegaan in de meeste ouderencomplexen in Hilversum om te vragen hoe er daar over gedacht werd. 

grote behoefte aan extra lijn
Uit de enquête komen een paar opvallende zaken naar voren. Zo is bijna iedereen enthousiast over ons idee om een speciale buslijn in te voeren die langs de verschillende ouderencomplexen en de twee vestigingen van het ziekenhuis gaat rijden. Opvallend daarbij is dat bijna niemand zich zorgen maakt over het feit dat zo’n rit wel eens wat tijd kan gaan kosten. Het niet over hoeven te stappen is voor de meeste mensen veel belangrijker dan een kortere reistijd. In De Egelantier was er grote behoefte om weer een bushalte voor de deur te krijgen. De bewoners daar ervaren het verdwijnen van de bushalte, enige jaren gelden, als een enorme achteruitgang. Grote ontevredenheid was er ook over de halte op het station. Te weinig plek om te schuilen en zeer slechte vertrek- en halte-informatie waren daar de klachten. 

Commissie
Vorige week heeft de raadscommissie Verkeer en buurt met de wethouder gesproken over de gewenste aanpassingen voor de nieuwe dienstregeling. Die aanpassingen gaan overigens alleen maar over het hier en daar verplaatsen van een halte, nieuwe buslijnen zijn daar nog niet aan de orde. De wethouder neemt zo goed als alle aanbevelingen van de commissie over, waaronder ook het verzoek van de SP om de bushalte op de van Dijkstraat weer terug te laten komen. Voor de duidelijkheid, daarmee is het nog niet geregeld. De wethouder zal met Connexxion moeten gaan onderhandelen over al die wensen. Het is afwachten wat daar uiteindelijk uitkomt. Andere aanpassingen komen na de zomer nog in de gemeenteraad aan de orde. Wel bleek dat veel partijen het idee van de SP voor een buslijn langs ouderencomplexen en het ziekenhuis steunen. Ook de Wethouder zag er wel wat in. Ook onze ideeën over gratis openbaar vervoer op bijvoorbeeld marktdagen of speciaal voor ouderen konden hier en daar op instemming rekenen. 

OV in de belangstelling
De SP is blij dat er nu , na jaren investeren in asfalt voor auto’s, eindelijk echte aandacht komt voor lokaal openbaar vervoer in Hilversum. Bestuurders hebben vaak meer aandacht voor mooie ontsluitingswegen of speciale hoge snelheidsbuslijnen van de ene gemeente naar de andere. Dat zijn kostbare projecten waar je als gemeentebestuurder flink mee kan opvallen. Wij denken dat Hilversummers ook, en misschien wel meer, gebaat zijn bij goed lokaal openbaar vervoer, zodat je snel, goedkoop en gemakkelijk van je huis naar het centrum kan. Juist voor ouderen is dat van groot belang. Het kan er voor zorgen dat ze langer zelfstandig kunnen wonen, dat ze mee kunnen blijven doen aan de samenleving. We zijn verbaasd maar blij dat zoveel partijen het met ons eens zijn dat extra investeringen in openbaar vervoer in Hilversum noodzakelijk zijn. Verbaasd, omdat we er al die jaren dat de SP niet in de gemeenteraad zat we er nauwelijks iets over gehoord hebben. Blij, omdat nu het onderwerp dan eindelijk op de agenda staat, er zoveel steun voor te vinden is.

U bent hier