h

Inventarisatie SP: Fors tekort aan fietsenrekken op stations

27 juni 2007

Inventarisatie SP: Fors tekort aan fietsenrekken op stations

Uit onderzoek van de SP blijkt dat op veel stations een dringende behoefte is aan extra fietsenrekken. Op de helft van de onderzochte stations zijn nu al te weinig stallingen, met de verwachte reizigersgroei zal dit aantal snel oplopen. De SP vraagt donderdag aan verkeersminister Eurlings om snel meer voorzieningen te treffen.

Het SP-rapport ‘Ga toch fietsen? Zorg voor stalling!’ komt tot de volgende conclusies:

 

Hoe meer reizigers, hoe groter de problemen
Vooral op de grotere stations is de chaos enorm. Bij Utrecht moet het aantal fietsenrekken verdubbelen en ook bij Maastricht moeten er bijna twee keer zoveel rekken geplaatst worden.

Op veel plekken zijn de stallingen niet goed verspreid over stationsgebied
Bij stations waar fietsenrekken over verschillende plaatsen verspreid zijn, komt het nogal eens voor dat er wel fietsenrekken vrij staan, maar niet daar waar ze nodig zijn.

Op veel plekken nu al onvoldoende rekken
Opvallend genoeg is er op 14 van de 30 stations nu al een tekort aan fietsenrekken. Als het aantal reizigers toeneemt, worden dat er op korte termijn zelfs 19.

Op 28 juni zal Tweede Kamerlid Emile Roemer het rapport aan minister Eurlings overhandigen. Hierbij doet hij de volgende aanbevelingen:

Breng tekort aan stallingen in kaart
Op tweederde van de onderzochte stations is onvoldoende stallingruimte voor het heden en de toekomst. Omdat is gekeken naar 30 van de bijna 400 stations in Nederland zou ProRail dit onderzoek moeten uitvoeren op de overige stations.

Plaats extra rekken bij
De capaciteit moet snel worden uitgebreid. Hier dient dus geld voor vrijgemaakt te worden. Waar onvoldoende ruimte voor extra rekken is, moeten fietsflats of andere creatieve oplossingen komen.

Haal regelmatig zwerf- en weesfietsen weg
Pak zwerf- en weesfietsen beter aan. Gemeenten moeten regelmatig stickers op schijnbaar achtergelaten fietsen plakken en ze na twee weken verwijderen als ze nog steeds een sticker hebben.

Richt stationsgebieden opnieuw in
Bij een aantal stations staan de fietsenrekken niet op de juiste plaats of zijn ze onveilig of wordt veel vernield. Dat vraagt om (gedeeltelijke) herinrichting. Breng dit in kaart en stel richtlijnen op voor ProRail en gemeenten.

Maak gratis bewaakte fietsenstallingen mogelijk
De exploitatie van bewaakte stationsfietsenstallingen kan nu alleen volgens een vast model, via NS Fiets. Maak alternatieve modellen mogelijk, zoals het onderbrengen van de stationsfietsenstalling in de gemeentelijke fietsparkeerorganisatie en – zonder dit de reizigers in rekening te brengen – door hiervan bewaakte stallingen te maken.

Maak een vervolgplan op ‘Ruimte voor de Fiets’
Het overheidsproject ‘Ruimte voor de Fiets’ nadert zijn afronding. Maar de problemen voor het stallen van de fietsen zijn er nog steeds. Om zoveel mogelijk reizigers gebruik te laten maken van de fiets en de trein dient er snel een vervolg te komen op ‘Ruimte voor de Fiets’.

Zie ook:

 

U bent hier