h

Het is uw dag!

15 juni 2007

Het is uw dag!

De gespreksleider van de Over Rondkomen Gesproken maakte het heel duidelijk in zijn inleiding. "U bent aan het woord vandaag. Vandaag kunt u zeggen wat u ervan vind en hoe het beter kan. Laten we dit positief oppakken. Maak er iets moois van. Het is UW dag!"
En zo ervoeren de mensen in de zaal het ook. Ze voelden dat het bijzonder was dat zij hier nu zaten, in de Burgerzaal van het mooie Raadhuis. Dat zij nu gehoord werden als echte Hilversummers.

Aan het begin van de dag hield ik een presentatie. Ik vertelde waar ik vandaan kwam: zelf een paar jaar terug als SP-vrijwilliger een rapport geschreven over de voorzieningen voor gehandicapten en ouderen in Hilversum. En anderhalf jaar terug over de slechte staat van de bijzondere bijstand. Plotsklaps wethouder geworden en hard aan de slag gegaan. Ik presenteerde alle mogelijkheden van de bijzondere bijstand en de kwijtschelding en de verbeteringen daarin. En dat was niet niks! In dit college zijn er in rap tempo verruimingen van het beleid doorgevoerd. En de communicatie is fors uitgebreid. 

's Middags werd in groepen gewerkt. Mensen met een kleine beurs en organisaties zaten gemengd door elkaar. Iedere groep presenteerde 3 voorstellen. En er waren zo'n 15 groepen. Dus flink wat ideeen om mee aan de slag te gaan!

Ik heb 3 ideeen alvast toegezegd:
* Een vast informatieloket waar mensen met een kleine beurs terecht kunnen en waar vrijwilligers ook aan meehelpen en actief de buurten in gaan.
* Een beter intake: een nieuwe klant zal snel geinformeerd worden over wat er allemaal mogelijk is qua bijzondere bijstand en zo. 
* Het vereenvoudigen van formulieren en waar mogelijk koppelen van bestanden, zodat het formulierengedoe verminderd wordt. 

Genoeg te doen. En het is ook nog hard nodig.
Ik sprak een oudere mevrouw. Ze was geflesd door haar man. Ze zat nu diep in de schulden. "Andere mensen hebben geen idee hoe het is om zo te leven. Het is ontzettend zwaar. Ik ben blij met de Voedselbank. Maar ik krijg elke week veel chips en koekjes. Haast nooit aardappelen en groenten. Dat zou zo fijn zijn."

Er valt nog veel te verbeteren in Hilversum! 

Karin Walters, wethouder

U bent hier