h

Fietsvriendelijk?

20 juni 2007

Fietsvriendelijk?

Afgelopen maandag (18 juni) hebben we de wethouder gevraagd naar de situatie rond het handhaven van fietsparkeren op station sportpark (lees hier waarom). De wethouder liet weten dat hij het met ons eens was, strenger handhaven kan pas als er genoeg plekken zijn. Wij zijn natuurlijk blij dat de wethouder het met ons eens is, maar zijn toch een beetje ongerust. Onduidelijk is bijvoorbeeld nog wat er nu gaat gebeuren. Stopt het handhaven zoals het nu plaats vindt of wordt het alleen niet strenger? Wie gaat die extra plaatsen aanleggen?

Er gebeuren meer rare dingen als het gaat om het fietsbeleid in Hilversum. Afgelopen weken is er op het NS station Hilversum (het hoofdstation) weer de wel vaker uitgevoerde actie om fietswrakken te verwijderen gestart. Niks mis mee, maar dan moet het wel om fietswrakken gaan. Wij zijn er een paar keer wezen kijken en hebben geconstateerd dat nogal wat fietsen die een sticker hadden gekregen omdat de betreffende “plakker” vond dat het een wrak was, helemaal zo slecht nog niet waren. Prima fietsen, harde bandjes, bel, lamp, zadel, stuur, wielen, de hele handel werkend aanwezig en toch een sticker. Dat roept bij ons weer de vraag op, op basis van welke criteria een fiets een wrak is. 

Dan de betaalde fietsenstalling op datzelfde station. Wij horen geluiden dat er minder plekken komen dan er nu zijn. Terwijl wij denken dat er veel meer plekken nodig zijn. Als de nieuwe fietsenrekken die nu in de stalling staan ook de rekken zijn die er straks komen, dan zijn we daar ook niet heel gelukkig mee. Het zijn rekken met twee niveaus. Een fiets beneden en een fiets boven. Weliswaar makkelijker dan de oude rekken, maar het blijft een enorm gedoe om je fiets in het bovenrek te krijgen zonder je hoofd te stoten of schaafwonden op te lopen. En dan heb ik het nog niet gehad over de fysieke inspanning die het kost. En soms moet je wel, niet alleen vanwege de ruimte, maar ook omdat lang niet alle fietsen in de onderrekken passen, die zijn vaak niet hoog genoeg. Zoals gebruikelijk zijn de rekken ook behoorlijk smal. Het feit dat fietsen een stuur en trappers hebben die uitsteken is blijkbaar nog steeds niet overal doorgedrongen.
We horen de wethouder met enige regelmaat allerlei fietsvriendelijke dingen zeggen, maar in de praktijk levert dat wat ons betreft niet altijd voldoende op. Het lijkt er op dat het geen kwade opzet is, maar een gebrek aan een helder beleid over hoe we in Hilversum met fietsers en fietsen willen omgaan. Daarom gaan we de wethouder dit keer schriftelijke vragen stellen over de genoemde problemen, maar ook over zijn visie op fietsen en fietsers in Hilversum. Dan heeft hij even tijd om er over na te denken en komt er hopelijk een antwoord dat iets meer houvast geeft voor de toekomst 

Lees de vragen

U bent hier