h

Mediamarkt

23 mei 2007

Mediamarkt

De mediamarkt heeft plannen om in Hilversum een filiaal te openen. Dat lijkt economisch gezien in ieder geval, goed nieuws. Een dergelijke “megastore” trekt veel publiek en dat is goed voor de rest van de winkeliers in Hilversum. Maar is dat nou ook echt zo?

Verkeersdrukte
Het verkeer in Hilversum is dagelijks onderwerp van gesprek. Ook ondernemers laten geen kans onbenut om het gemeentebestuur er op te wijzen dat er echt iets moet gebeuren aan de files in ons dorp. De “verkeerschaos” geeft Hilversum een slechte naam en dat houdt bezoekers en nieuwe ondernemers weg, aldus de ondernemers. Dat laatste valt blijkbaar nog wel mee. De Mediamarkt wil graag een vestiging in de Hilversumse binnenstad openen, ondanks de “verkeerschaos”. In een Mediamarkt filiaal komen duizenden, zoniet tienduizenden, bezoekers per dag. De meeste komen met de auto. Auto’s die allemaal vanaf de “buitenwijken” van Hilversum naar het centrum moeten. Nou, dat zal de verkeersdrukte niet echt doen afnemen. Ik kan niet begrijpen hoe dat de ondernemers ten goede kan komen als die nu al klagen over de onbereikbaarheid van het centrum. 

Parkeren
Over de vraag waar die auto’s moeten parkeren hebben we het dan nog niet gehad. Het comité “Ruimte voor de Markt” heeft laten weten dat het een goed plan te vinden om de Mediamarkt op de kop van het Langgewenst een plekje te geven. Dan moet er wel gelijk een parkeergarage voor 500 auto’s worden gegraven. Dat vinden we nou echt opportunisme ten top. Het comité is zeer kritisch over de plannen voor woningbouw op het terrein. Onder andere omdat ze vinden dat er dan onvoldoende ruimte voor de markt over blijft. Een Megastore is blijkbaar geen probleem, als ze hun parkeergarage maar krijgen. 

Onbereikbaar
De SP is tegen een openbare parkeergarage onder het Langgewenst. De komst van een filiaal van de Mediamarkt in het centrum van Hilversum is wat ons betreft ook niet aan de orde. We stoppen op dit moment 50 miljoen in het verbeteren van de bereikbaarheid van Hilversum (IBP) in de hoop daarmee het verkeersprobleem enigszins onder controle te krijgen. Dan moeten we niet nog meer autotrekkers in het centrum gaan bouwen. Als we dat doen, dan is het hele IBP gewoon water naar de zee dragen. De bewoners van bijvoorbeeld de Johan Geradtsweg of de Diependaalselaan zitten echt niet te wachten op nog meer verkeer door hun voortuin. En de Hilversumse ondernemers zijn volgens ons ook niet geholpen als we nog eens duizenden auto’s extra naar Hilversum trekken en het centrum kompleet onbereikbaar maken.

U bent hier