h

Duurzaam inkopen en de winnaar is....

24 mei 2007

Duurzaam inkopen en de winnaar is....

Vorige week hoorden we dat we genomineerd waren voor de People, Planet, Profit pluim, een prijs voor duurzaam inkoopbeleid. Dat was wel erg serieus. Doet Hilversum het dan zo goed qua Duurzaam inkopen? De andere genomineerden zijn kandidaten van formaat: de Belastingdienst, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Oss (daar heerst de SP al lang, dus die zijn dan toch vast veel verder?). Zou een dorp als Hilversum beter presteren dan zij?

Vandaag bleek dat de Gemeente Hilversum de prijs gewonnen hebben! Daar zijn we heel trots op. Leuk was ook dat er extra gekeken is naar de rol die Hilversum in de samenwerking met anderen speelt: "Gemeente Hilversum is de afgelopen jaren regelmatig bereid geweest om haar kennis en ervaring rondom duurzaamheid te delen met anderen door het geven van presentaties en workshops." 

Op 13 januari mocht ik zelf een openingswoordje doen voor de interne cursus "de praktijk van duurzaam inkopen". Een groep projectleiders en inkopers van de gemeente Hilversum stond stil bij wat ze in de verschillende diensten al deden aan duurzaam inkopen en welke mogelijkheden er ook nog ingezet worden. 
Als voormalig milieu-actieveling is het toch aardig om dat uit te mogen leggen, waarom het belangrijk is om duurzaam in te kopen. Als voorbeeld vertelde ik over de aanschaf van hagelslag in mijn gezin. Eerst wilden mijn kinderen graag de meest lollige hagelslag, met funnies erin en zo. Daar ben ik mee gestopt. Ik heb ze uitgelegd dat we nu standaard fair trade hagelslag kopen. Zij willen toch ook niet dat andere kinderen als slaaf hun chocola moeten plukken? Het was een nieuw onderwerp voor ze, maar ze snappen het wel. Ze staan er helemaal achter. 
Zo is het ook met Duurzaam Inkopen. Met wat je koopt kan je een negatief effect instandhouden of je kan een positieve draai in gang zetten. Kennelijk snappen we dit bij de gemeente Hilversum prima! 

Dit is waarom we gewonnen hebben:
- De gemeente Hilversum is al jaren actief op het gebied van Duurzaam Inkopen.
- Wat ooit begonnen is met een ad-hoc aanpak wordt nu steeds meer verankerd in de bedrijfsvoering.
- De gemeente Hilversum streeft ernaar om in 2010 voor 50 % duurzaam in te kopen.
- Bij regionale inkooptrajecten van schoonmaak en elektriciteit heeft de gemeente Hilversum het voortouw genomen voor een duurzame aanbesteding. De regio gemeenten hebben hier zeer enthousiast op ingehaakt.

Voorbeelden van duurzame inkoop die Gemeente Hilversum nu al doet:
100% groene stroom (samen met de regiogemeenten), vijverbeschoeiingen met FSC hardhout, afdrukapparatuur waarop eenvoudig dubbelzijdig kan worden geprint en gekopieerd, microvezeldoekjes bij de schoonmaak, verkeerslichten met Led2, groene p.c.´s, geluidseisen en milieuwensen bij tankautospuiten, veel duurzame maatregelen in het te renoveren tadskantoor, kantoorverlichting die schakelt op aanwezigheid en intredend zonlicht, twee kledingleveranciers die deelnemen aan Fair Wear Foundation. Hoewel er rond duurzaamheid nog veel te doen valt in Hilversum, is dit in ieder geval een prijs waar we trots op mogen zijn. De prijs is natuurlijk in de eerste plaats een beloning voor alle ambtenaren die hebben bijgedragen om dit resultaat te behalen. 

Karin Walters, wethouder

U bent hier