h

Basisscholen: Even wachten nog...

21 februari 2007

Basisscholen: Even wachten nog...

Eerder heeft u op onze site de vragenkunnen lezen die wij stelden over wachtlijsten bij basisscholen in Hilversum. Die vragen werden uiteraardkeurig beantwoord door het College, maar daarmee is dit verhaal wat ons betreft nog niet afgerond.

Uit de antwoorden blijkt dat in Hilversum niet ieder kind in de eigen wijk of buurt naar school kan. Wij vinden dat jammer, omdat scholen een belangrijke rol hebben in de sociale structuur van een buurt. Anders gezegd: een wijk wordt leuker als kinderen en ouders elkaar kennen van school. Daarnaast is het ook voor het aantal verkeersbewegingen goed als een school in de buurt is. Liever lopend of op de fiets dan in de auto tijdens de ochtendspits.

Er zijn uiteraard ook andere redenen dan wachtlijsten om je kind niet in de buurt naar school te laten gaan. Schoolkeuze staat immers vrij en kan bijvoorbeeld op basis van schoolconcept of levensovertuiging gemaakt worden. Ook is het duidelijk dat scholen met een 'goede reputatie' ook leerlingen uit andere wijken aantrekken.

Willen we het probleem oplossen, dan zullen er dus niet alleen plaatsen bij moeten komen. We moeten ook zorgen dat populaire concepten over heel Hilversum verspreid worden. Tenslotte, maar dat spreekt voor zich, moeten alle Hilversumse basisscholen zo goed zijn, dat je als ouder wel haast gek bent als je je kind een andere wijk instuurt.

Uit geboorteprognoses blijkt dat in de komende jaren flink wat extra basisschoolplaatsen nodig zijn in ons dorp. De gemeente is verantwoordelijk voor het creëren van die extra plaatsen. De SP zal als inzet hebben: ieder kind in de eigen wijk of buurt naar de gewenste school.

De wethouder heeft inmiddels laten weten in maart met de gemeenteraad te willen overleggen over dit thema. Tot die tijd dus: even wachten nog!

U bent hier