h

OV in Hilversum

19 december 2006

OV in Hilversum

Het openbaar vervoer in Hilversum staat de laatste maanden volop in de politieke belangstelling. Wat de SP betreft werd dat tijd ook, te veel geld en aandacht is de laatste jaren besteed aan het autoverkeer. Ook het OV verdient wat ons betreft een impuls. Laten we met het beste nieuws beginnen. Wethouder Boog heeft Connexxion gevraagd of de prijs voor de bus van de Hilversumse Meent naar Hilversum niet wat minder kan. Bewoners van dat deel van Hilversum zijn nl. wel heel onvoordelig uit. Connexxion heeft laten weten dat dat kan, maar dat kost de gemeente dan wel een kleine 40.000 euro. In de vergadering van de commissie verkeer en buurt van afgelopen week heeft de wethouder laten weten dat hij het college gaat voorstellen op dat aanbod in te gaan.

Dat is heel goed nieuws voor alle Meent bewoners. Die zijn straks een strip minder kwijt om in Hilversum te komen. Daarmee heeft dit college alweer een belofte uit het collegeprogramma ingelost. 

In diezelfde commissie vergadering heeft de SP een aantal vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over een brief die de wethouder naar de commissie heeft gestuurd waarin hij zijn beleidsvoornemens rond het OV op een rijtje zet. Hij heeft die brief gestuurd naar aanleiding van een discussie die de commissie op 16 oktober heeft gevoerd over wat we met het OV in Hilversum willen. 

Wij hebben de wethouder bijvoorbeeld gevraagd waarom hij toch kiest voor de OV-Taxi (per 1 januari), terwijl de commissie juist vond dat dit soort vervoer, waarbij je van te voren moet opbellen dat je mee wilt, tot veel ontevredenheid bij de gebruikers leidt. Mensen vinden dat ze vaak lang moeten wachten en je weet van tevoren nooit hoe lang je onderweg bent. De wethouder liet weten dat die plannen voor de OV Taxi nou eenmaal al afgerond waren. Bovendien denkt hij dat het vanaf 1 januari veel beter gaat dan nu omdat er in het nieuwe contract nu ook boetebepaling staan als de vervoerder zich niet aan de afspraken houdt. 

Verder vonden we dat de wethouder zich wat al te afwachtend opstelde als het ging om vervoersmanagement. De brief van de wethouder wekte namelijk de indruk dat hij vond dat bedrijven op bijvoorbeeld het Mediapark en het Arenapark zelf maar met ideeen moesten komen en dat hij dan ging kijken of en hoe hij dat kon ondersteunen. Aan de hand van een aantal voorbeelden heeft de wethouder toegelicht dat dat toch echt niet het geval is is en dat hij bedrijven aktief benaderd om plannen te ontwikkelen om hun werknemers met de fiets en/of de bus te laten komen in plaat van met de auto. Een van de voorbeelden die hij noemde was dat hij praat met de vervoersmanager van het mediapark over de door de SP Hilversum al eerder gesignaleerde slordigheid in veel routebeschrijvingen van bedrijven. Als je een uitnodiging van een bedrijf op het Mediapark krijgt, staat daar keurig bij hoe je er per auto kunt komen, over de fiets of de trein (die daar toch echt voor de deur stopt) wordt niets gezegd. Wethouder Boog stoort zich daar gelukkig ook aan en is al in gesprek om dat veranderd te krijgen. 

Al met al heeft dit college dus veel aandacht voor verbeteringen rond het openbaar vervoer. Meer nog dan we hier genoemd hebben. Zo wordt er ook hard gewerkt aan een onderzoek naar gratis openbaar vervoer voor bepaalde groepen gebruikers. De komende maanden zullen er in raad en commissie dan ook nog veel onderwerpen op de agenda komen die voor verbetering van het openbaar vervoer in Hilversum gaan zorgen. De SP is daar in ieder geval erg blij mee.

U bent hier