h

Wil er nog iemand slopen?

25 juni 2006

Wil er nog iemand slopen?

De electrobuurt blijft de gemoederen bezighouden. Afgelopen week is er in de commissie stad uitgebreid gesproken over deze buurt waarvan de woningcoorporatie Gooi en Omstreken vindt dat die gesloopt moet worden. De wethouder heeft zich tot nu toe een min of meer bemiddelende rol aangemeten maar veel beweging leek er niet te zijn.

De bewoners hebben inmiddels, op eigen kosten, een onderzoek laten doen door het bureau Casa. Uit de eerste fase van dat onderzoek blijkt dat renoveren (in plaats van sloop) een heel goede mogelijkheid is. Dat onderzoek was een paar dagen voor de vergedering van de raadscommissie klaar. Dat maakte het voor de politiek mogelijk om die uitkomsten in hun overwegingen mee te nemen. 

De raadscommissie was helder en duidelijk. De enige die nog echt wil slopen is de woningcoorporatie. De bewoners willen renovatie en ook de politiek wil dat. De enige partij die daar nog wat terughoudend in was, was het CDA. Die wilden liever eerst vervolgonderzoeken afwachten.
Ook voor de SP is het duidelijk. Al voor de verkiezingen hebben wij ons uitgesproken voor renovatie als dat enigszins mogelijk was. Het onderzoek van Casa toont aan dat die renovatie dus ook echt kan. Wat ons betreft wordt het dus renoveren. 

De woningcoorporatie blijft voorlopig nog steeds min of meer vasthouden aan de sloopplannen. Dat werd op de commissievergadering nog een benadrukt door de directeur van Gooi en Omstreken en het blijkt ook uit het feit dat de coorporatie de bewoners nog twee weken geleden heeft gewezen op het feit dat er urgentieverklaringen zijn voor mensen die uit de Electrobuurt willen verhuizen. Wij vinden dat absoluut ongehoord. Op de commissie vergadering hebben we dan ook stevige kritiek geuit op die coorporatie die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid in dit geval kompleet uit het oog lijkt te verliezen. Inmiddels kiezen steeds meer bewoners er voor om te verhuizen. Ze zijn de onzekerheid over hun huis en de drammerigheid van de coorporatie meer dan zat. Dat is op zich begrijpelijk, maar het speelt de coorporatie natuurlijk wel in de kaart. Hoe meer mensen er verhuizen, hoe makkelijker het straks wordt om toch voor slopen te kiezen. 
De rol van de politiek in dit proces is in formele zin beperkt. Het is feitelijk een kwestie tussen de coorporatie en de bewoners. Toch heeft de politiek zijn verantwoordelijkheid genomen en met name wethouder Hammer heeft de afgelopen peridoe veel inspanningen verricht om de partijen met elkaar om tafel te krijgen. Het resultaat daarvan is echter onvoldoende. De coorporatie wil van geen wijken weten. De bewoners willen nu dat er vervolgonderzoeken komen, zoals ook in het rapport van Casa worden aanbevolen. Verder willen ze dat de coorporatie de sloopplannen van tafel haalt en ophoudt met het in de uitverkoop doen van urgentieverklaringen. 
De SP steunt dat van harte. De commisie heeft de wethouder gevraagd om al het mogelijke te doen om tot goede plannen voor renovatie te komen. De werkelijke oplossing ligt natuurlijk bij de woningcoorporatie. Die zal toch echt bereid moeten zijn om de sloopplannen in de vuilnisbak te gooien en op een open en constructieve manier met de bewoners moeten gaan praten. De signalen zijn niet bepaald hoopvol, maar als de bewoners en de politiek volhouden, dan kunnen wij ons niet voorstellen dat het niet gaat lukken. 

 

Klik hier en stuur ons een mailtje als u bovenstaande poster wilt ontvangen

U bent hier