h

Arbeidsomstandigheden en doorstroom eerste zorg

16 juni 2006

Arbeidsomstandigheden en doorstroom eerste zorg

Dat Was een van de antwoorden van SP-wethouder Karin Walters op vragen van partijgenoot en fractievoorzitter van de SP John van Otterloo. Van Otterloo stelde tijdens de raadsvergadering van 7 juni enkele vragen naar aanleiding van de zaak Euroflex. De SP-voorman wilde “snel duidelijkheid over een aantal aspecten van deze materie”. Lees hier de vragen van de SP en de antwoorden van de wethouder.

Eerder was op deze site al te lezen wat de inzet van de SP is in het reïntegratiedebat. Kort gezegd: de SP vindt dat het reïntegratiebeleid éérst om mensen en dan pas om de gemeentekas moet gaan. Daarom moeten afspraken met reïntegratiebureaus als Euroflex worden aangepast: goede begeleiding en zinvol werk moeten afdwingbare uitgangspunten worden. Arbeidsomstandigheden moeten natuurlijk altijd in orde zijn. 

De SP-fractie was dan ook tevreden dat wethouder Walters kon aangeven dat het onderzoek naar arbeidsomstandigheden reeds had plaatsgevonden. De structurele winst zit wat de SP betreft echter in de toezegging van de wethouder dat de voorwaarden rond reïntegratie worden aangepast. Om te beginnen worden de huidige afspraken met Euroflex aangescherpt: meer mensen worden op een andere plek ondergebracht dan bij Workstar, de arbeidsomstandigheden worden verbeterd en het wordt eenvoudiger om te klagen zodat de gemeente beter kan toezien op de werksfeer. Daarnaast komen er per 1 januari nieuwe eisen waaraan een reïntegratietraject moet voldoen. Deze eisen zullen uitgebreid worden behandeld in de commissie Welzijn. U weet wat de inzet van de SP zal zijn in dat debat. 

Inmiddels hebben we ook de commissievergadering Welzijn van juni achter de rug. Daar werd duidelijk wat de impact van de hele kwestie Euroflex is. Bij de verklaring van rechtmatigheid over de Wet Werk en Bijstand (WWB, beter bekend als Wet Water en Brood) werd opvallend vaak stilgestaan bij het belang van reïntegratietrajecten. En dat terwijl dit een jaarlijks terugkerend technisch stuk betrof. Een stuk bovendien, dat doorgaans zonder enige discussie werd afgehamerd. Zou er toch wat aan het veranderen zijn in Hilversum? De SP hoopt het van harte…

U bent hier