h

Vooruitgang, met terugwerkende kracht!

24 mei 2006

Vooruitgang, met terugwerkende kracht!

De SP wethouder sociale zaken heeft de raad in april toegezegd dat ze nog voor de zomer maatregelen zou nemen voor verbetering van de bijzondere bijstand. Uit een SP onderzoek van verleden jaar bleek nl. dat activiteiten zoals zwemles, bibliotheek en excursies van schoolgaande kinderen niet voor vergoeding in aanmerking kwamen terwijl daar wel grote behoefte aan was. In veel andere gemeenten werden die activiteiten ook gewoon vergoed uit de bijzondere bijstand. In Hilversum dus niet. Een ander probleem was dat mensen allerlei kosten moesten voorschieten om dan soms pas weken (soms zelfs maanden) later dat weer van de gemeente terug te krijgen. Voor mensen die van de bijstand afhankelijk zijn bleek dat vaak een onmogelijke opgave. Ze hebben gewoon het geld niet om die soms grote bedragen voor te schieten.

Inmiddels heeft het college besloten om de regeling aan te passen. De genoemde kosten (bibliotheek, schoolexcursies en zwemles) komen nu wel voor vergoeding in aanmerking. En niet alleen maar vanaf vandaag, maar zelfs met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006. Gelijktijdig heeft het college besloten dat kosten die onder deze regeling vallen en hoger zijn dan 50 euro niet langer eerst door mensen zelf hoeven te worden betaald. Aanvragers moeten nu alleen nog binnen twee maanden na de betaling de definitieve rekening te overleggen.

De SP Hilversum is maanden bezig geweest om deze regeling voor elkaar te krijgen. Op onze actie pagina over de bijzondere bijstand kunt u daar meer over lezen. Wij zijn dan ook erg blij dat het college tot deze besluiten is gekomen. De SP heeft na de verkiezingsoverwinning afgelopen maart tijdens de collegeonderhandelingen direct duidelijk gemaakt dat wij een SP wethouder op sociale zaken wilde. Dat is uiteindelijk onze Karin Walters geworden. Dit besluit maakt wat ons betreft duidelijk dat met de SP in het college Hilversum ook echt socialer is geworden. Vandaag is Hilversum weer een stukje beter geworden. Wethouder: Bedankt dat u, samen met de ambtenaren, deze regeling zo snel nadat u aan het werk bent gegaan voor elkaar heeft gekregen. 

Na al die mooie woorden hebben we toch nog een klein beetje kritiek. De grens van 50 euro voor het niet meer hoeven voorschieten van kosten vinden we aan de hoge kant. Voor mensen die afhankelijk zijn van de bijstand is 50 euro gewoon veel geld. Geld dat ze vaak niet kunnen missen. We zullen de wethouder binnenkort dan ook vragen waarom die grens er is en of die nou niet lager kan dan die 50 euro.

U bent hier