h

Fietsers voorrang!

25 mei 2005

Fietsers voorrang!

Er zijn plannen om de verkeerssituatie op de rotonde voor Gooiland te "verbeteren". Wethouder Heerschop (Leefbaar Hilversum) vindt dat het verkeer er nu te vaak vast loopt en wil daarom het plein zo inrichten dat fietsers daar geen voorrang meer hebben. Dat moet de doorstroming van het autoverkeer bevorderen. De SP Hilversum vindt dat een slecht plan. Wij vinden nou juist dat het bevorderen van het fietsgebruik bij kan dragen aan het verminderen van het verkeersprobleem in Hilversum.

Als je de stand "fietsvriendelijker" maakt door betere bewegwijzering, beïnvloeding van verkeerslichten door fietsers, meer en betere stallingplaatsen en andere maatregelen zullen mensen sneller en vaker van de fiets gebruik maken om naar het centrum te gaan. In ons programma voor de gemeenteraadverkiezingen van 2006 zullen we dan ook een belangrijk hoofdstuk aan het thema fietsen wijden.

Behalve dit principiële argument zijn er nog wel wat opmerkingen te maken over het plan. Zo kun je je afvragen of het er voor fietsers en automobilisten wel duidelijker op wordt als je op de ene rotonde wel voorrang hebt en op de andere niet. Dat soort verwarring kan tot gevaarlijke situaties leiden. Hilversum blinkt toch al uit in verwarrende verkeersmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de rotonde bij de Vreelandseweg of de kompleet onbegrijpelijke voorrangssituaties op de Gijsbrecht van Amstelstraat.

U bent hier