h

Steun de vakbonden, red het prepensioen!

3 juni 2004

Steun de vakbonden, red het prepensioen!

Het kabinet verklaart de werknemers en de vakbonden de oorlog. De VVD-er Zalm ligt op ramkoers. Wij moeten de vakbonden steunen en zoveel mogelijk mensen en organisaties mobiliseren om de confrontatie met de regering aan te gaan. De komende maanden zal het er om gaan. Lukt het de VVD om de vakbonden te breken of lukt het ons om de solidariteit overeind te houden? Het gaat niet om een jaartje eerder of stoppen met werken. Er staat veel meer op het spel.

Wat vooraf ging..... 
In het najaar van 2003 accepteerden de vakbonden voor twee jaar lang de nullijn. Ze accepteerden een koopkrachtdaling. De lonen gaan niet omhoog terwijl de prijzen en allerlei gemeentelijk belastingen fors omhoog gaan. De vakbonden hoopten in ruil voor de nullijn een akkoord te sluiten over de WAO, VUT en prepensioen en de toekomst van de WW. Dat is nu mislukt.

Tijdens het voorjaarsoverleg gooide het kabinet met steun van de werkgevers de deur dicht. Maar liefst 1,6 miljard euro wordt er bezuinigd op de fiscale regelingen om eerder te kunnen stoppen met werken. Het komt er op neer dat je tot je 65e moet doorwerken. Als je eerder wilt stoppen moet je zelf een spaarvarken vetmesten. Collectieve regelingen voor prepensioen worden uitgehold. Iedereen mag daar uitstappen en krijgt dan het al ingelegde geld mee. Jongeren hoeven niet meer mee te doen. Opting-out heet dat. Als er minder mensen mee doen wordt de regeling duurder en zullen er weer meer mensen uitstappen. De opting-out is een sluipmoordenaar van de solidaire regelingen voor eerder stoppen met werk. Engeland laat zien wat er dan gebeurt. Mensen die hun geld uit de pensioenfondsen hebben gehaald en vervolgens belegd in aandelen en lease-constructies zijn nu hun geld kwijt. Alle deskundigen zijn het erover eens: samen, solidair, sparen voor de oude dag is goedkoper en biedt een gegarandeerd inkomen bij stoppen. Individueel sparen is duurder en spekt alleen maar de winsten van banken en verzekeraars.

Het is mooi geweest....
De komende maand organiseert de FNV een referendum. De leden worden opgeroepen om JA te zeggen tegen het verzet van de FNV en de kabinetsplannen af te wijzen. Op 22 juni is de uitslag.

FNV Bondgenoten houdt volgende week (van 7 juni tot 11 juni) bijeenkomsten in het land: Op 7 juni is er een manifestatie in de Rotterdamse haven en op 11 juni in de Amsterdamse haven. Jan Marijnissen zal daar spreken.

In de regio Utrecht vinden FNV-bijeenkomsten plaats op:

* Dinsdag 8 juni, Utrecht, hoofdkantoor van FNV Bondgenoten, Varrolaan 100, 19.30 uur
* Donderdag 10 juni, Tiel, De Scheering, Scheeringlaan 2, 19.30 uur
* Donderdag 10 juni, Amersfoort, Restaurant Amershof, Snouckaertlaan 11, 19.30 uur

Verdere verslechteringen in aantocht......
Vorige week gooide Zalm nog meer olie op het vuur. Hij dreigde om CAO’s niet meer algemeen verbindend te verklaren als de vakbonden loonsverhogingen afspreken, aanvulling van het loon tot 100% bij ziekte regelen en reparatie van VUT en prepensioen regelingen tot stand brengen. Een algemeen verbindend verklaring zorgt ervoor dat de CAO voor allen in een bedrijfstak geldt. Het voorkomt dat werkgevers onder CAO afspraken uit kunnen. En voorkomt dat werknemers gedwongen kunnen worden om voor een lager loon aan het werk te gaan. Verder heeft het kabinet verslechteringen van de WW in voorbereiding.

Actie: Red de solidariteit!
Nog nooit zijn door een regering zo frontaal en op zoveel punten de belangen van werkenden onder vuur genomen. Het antwoord zal massief en massaal moeten zijn. Samen moeten we alle krachten mobiliseren om dit kabinet te stoppen. Het begin is massale steun voor het verzet van de bonden in het referendum. Neem deel aan de FNV-bijeenkomsten en laat uw stem horen. Help om het verzet te organiseren. De toekomst van de solidariteit staat op het spel. 

U bent hier