Wat zullen we morgen eens doen...
Wat zullen we morgen eens doen...
De gemeenteraad worstelt al tijden met een zo goed als onoplosbaar probleem dat het uitoefenen van haar taak ernstig belemmert. Niemand lijkt namelijk te weten wat er de volgende dag weer zal gebeuren. We weten dat er nog dit jaar vele nota’s en voorstellen van het college naar de raad gaan komen, maar welke er nou op welk moment komen, dat lijkt het geheim van het raadhuis te zijn. Nou zal het de meeste lezers van deze site een zorg zijn. Wat moet je met dat interne gedoe van die politici. Nou, niks misschien. Maar het leek ons aardig om u eens te laten lezen dat het in Hilversum niet alleen maar gaat over grote politieke problemen, maar dat ook het fatsoenlijk organiseren van een vergadering in de praktijk nog niet zo makkelijk is.
Tientallen toezeggingen
Ondanks vele vragen van de raad lukt het maar niet om een fatsoenlijke agendaplanning te krijgen. Zelfs niet voor een relatief korte periode van bijvoorbeeld drie maanden. Ik geef een paar voorbeelden. Tijdens de behandeling van de zomernota, voor de zomervakantie, heeft het college tientallen toezeggingen gedaan die nog dit jaar gerealiseerd gaan worden. Zaken als bijvoorbeeld een parkeernota en een sportnota. Maar ook onderwerpen als fietsbeleid, jongerenhuisvesting, mantelzorgprojecten, mediapendel, bibliotheek, speelplekken, vrije plakplaatsen en duurzaamheidbeleid komen allemaal nog dit jaar aan de orde, dat heeft het college ons tenslotte toegezegd.
Geen planning
Deze week kregen wij een mailtje van de griffie die ons liet weten dat de vergadering van de raad van 13 augustus niet doorgaat vanwege een gebrek aan onderwerpen. Dat verbaasde ons. Het is het college blijkbaar niet gelukt om voor de vakantie alvast na te denken over wat er na de vakantie moet gebeuren. Als gevolg van het afgelasten van de raadsvergadering heeft de SP, gesteund door fractievoorzitters van andere partijen, de griffie gevraagd om ons te laten weten hoe de tientallen onderwerpen die nog dit jaar behandeld moeten worden nou eigenlijk gepland staan. En als ze dat niet wisten, of ze dan een planning voor de komende drie maanden konden sturen. Het antwoord was kort maar helder. Een dergelijke planning is er niet. Het is blijkbaar absoluut onduidelijk op welk moment het college welke stukken naar de raad gaat versturen. Het college neemt daarmee de vrijheid om vandaag te bepalen wat ze ons morgen gaan vragen. Wij vinden dat het college daarmee nou niet bepaald laat blijken dat ze de raad serieus neemt. Want je kunt voorspellen wat er straks in die laatste maanden gaat gebeuren. Dan staan er plotseling op één avond vast en zeker een aantal belangrijke onderwerpen tegelijk op de agenda en worden we de week voor zo’n vergadering bedolven onder een berg papier. Vervolgens ontbreekt het de raad dan aan de tijd om zich er serieus in te verdiepen. En dan laat het college ons ongetwijfeld weer weten hoe belangrijk het is dat we snel beslissen en dat elke dag vertraging extra geld kost en dat we dat toch ook niet op ons geweten willen hebben. En dat kan dan weer leiden tot onzorgvuldige besluiten.
Vuist op tafel
We vinden het eigenlijk te gek voor woorden dat het niet lukt om een fatsoenlijke planning te maken. De afspraak in Hilversum is dat de voorzitter van de raad, de gemeentesecretaris en de griffie gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de agenda van de raad. Dat lijkt mooi, maar die kunnen natuurlijk helemaal niets als niet duidelijk is welke stukken op welk moment gereed zijn. De griffie heeft toegezegd de kwestie op te nemen met “driehoek” die de agenda samenstelt. We zullen afwachten wat er uit dat overleg komt, maar overwegen ondertussen wel om bij de raadsvergadering van 20 augustus vragen te stellen over dit onderwerp. Dat worden dan vragen aan de Burgemeester. Die is tenslotte voorzitter van de raad, lid van de driehoek die de agenda samenstelt én voorzitter van het college. Dat geeft hem een uitstekende positie om hier en daar eens met zijn vuist op tafel te slaan en er voor te zorgen dat er een werkbare en overzichtelijke planning komt.