Herrie in de tent over de Cocon
Herrie in de tent over de Cocon
De SP vindt dat wij als gemeente een grote verantwoordelijkheid hebben als het gaat om de opvang van daklozen. Een grote verantwoordelijkheid, omdat je het als overheid juist moet opnemen voor de zwakkeren in de samenleving. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij ook een verantwoordelijkheid hebben voor de bewoners van de Bloemenbuurt en de veiligheid van hun leefomgeving. In het geval van de geplande vestiging van de Cocon op de Neuweg lijken die twee belangen met elkaar in botsing te komen.
Over dat probleem is de laatste maanden veel gesproken. Vele deskundigen, buurtbewoners, en daklozen hebben kunnen vertellen hoe zij er tegen aan kijken. De SP heeft daaruit de conclusie getrokken dat de Cocon op de Neuweg open kan en wat ons betreft dus ook moet. We moeten de problemen die de buurt ziet echter wel serieus nemen. In het kort komt het er op neer dat de buurt bang is dat hun kinderen straks niet meer rustig buiten kunnen spelen. De Cocon trekt zwervers en andere mensen aan waar zij hun kinderen niet mee geconfronteerd willen zien. En wat als er straks een paar dronken mensen op het speelplein zitten,durven hun kinderen daar dan nog wel te spelen. En als die het wel durven, durf je als ouder dat risico dan te nemen?
In de oude Cocon aan de A. Fokkerweg blijken die problemen zich in de praktijk nauwelijks voor te doen.Ook deskundigen verzekeren ons dat de kans op dit soort problemen niet zo groot is en dat je maatregelen kan nemen om dat risico nog kleiner te maken. Met al die zorgen van de buurt en de oordelen van de deskundigen in ons hoofd, heeft de SP een aantal voorwaarden geformuleerd die volgens ons eventuele risico's bij het in gebruik nemen van de Cocon op de Neuweg helpen te voorkomen.
Toezicht
Wij vinden dat het er toezicht moet komen op het speelplein aan de Neuweg. Een buurtconciërge bijvoorbeeld die steeds in de buurt van het speelplein is, die op de bal van de kinderen past als ze even naar het toilet moeten,die ze helpt met oversteken als ze weer naar huis gaan, die zorgt dat het plein een beetje schoon blijft en die honden en hun baasjes naar de honden uitlaatstrook stuurt. En,die er voor zorgt dat er geen vreemde snuiters op het plein rondhangen.
Afspraken
Er moeten afspraken komen tussen buurtbewoners, politie en de beheerder van de Cocon. Afspraken over de huisregels van de Cocon , over wat er moet gebeuren als een bewoner van de Cocon voor overlast in de buurt zorgt, dat soort dingen. Een zogenaamd beheersconvenant”.
Extra opvang
Niet iedere dakloze hoort in de Cocon thuis. Er zijn daklozen die helemaal niets te maken willen hebben met de goedbedoelde zorgen van de medewerkers van de Cocon maar die soms wel de behoefte hebben aan een dak boven hun hoofd. En er zijn daklozen die zoveel problemen veroorzaken (door bijvoorbeeld drank of drugsverslaving), dat ze in de Cocon niet welkom zijn, want Je mag er bijvoorbeeld niet drinken en ook geen drugs gebruiken. De meeste van de verslaafden weten dit en gaan om die reden niet naar de Cocon. De SP vindt dat we voor deze twee groepen wel opvang moeten regelen. Niet in de Cocon, niet in de Bloemenbuurt, maar op een andere plek in de regio. We vinden dat belangrijk omdat het nu zo is dat als er een keer iemand aan de deur komt die niet in de Cocon thuis hoort of voor overlast zorgt, hij of zij wordt weggestuurd, zonder dat er elders een plek voor is. De buurtbewoners zijn bang dat juist die mensen door de buurt gaan zwerven.
Afgelopen woensdag bleek dat wethouder Hammer het op alle drie de punten met ons eens is. Niks aan de hand dus zou je zeggen. Zo simpel was het jammer genoeg toch niet. Punt één en twee lijken prima in orde te komen, het derde punt is lastiger. De wethouder liet weten dat hij keihard aan het werk is om de “zorgketen” zo compleet mogelijk te krijgen. Hij wil containerwoningen en verslaafden opvang in de regio organiseren. Dat heeft hij echter niet in een paar maanden rond. In de tussentijd had hij eigenlijk geen oplossing voor het probleem.
Wij snappen ook wel dat de wethouder niet kan toveren, maar de vraag om dit soort opvang speelt al veel langer. Lees onze stukken van vorig jaar over Rieny v/d Valk die in een bunker bij het vliegveld woonde er nog maar eens op na. We waren en zijn onder de indruk van de inspanningen die de wethouder doet om er voor te zorgen dat er op termijn voor alle daklozen een plek is in onze regio. We mogen er als Hilversummers trots op zijn dat dit college, onder aanvoering van wethouder Hammer zich zo uitspreekt en inspant voor de mensen die onze zorg het hardst nodig hebben. Maar ja, als die oplossingen er nu nog steeds niet zijn, hoe moet het dan met de zorgen van de Bloemenbuurtbewoners? Doen we daar de komende tijd dan niks aan? Zadelen we de buurt op met een probleem waarvan we zelf vinden dat het opgelost moet worden?
We hebben de wethouder daarom nogmaals gevraagd om tijdelijke maatregelen. Wij willen dat er extra plaatsen komen om mensen zonder verder alternatief op te kunnen vangen. We denken dan bijvoorbeeld aan het tijdelijk "huren" van extra plaatsen in andere instellingen in de regio, aan afspraken met de Cocon over op welk moment ze iemand wel en niet wegsturen, noem maar op. Wij vinden dat we alles op alles moeten zetten om er voor te zorgen dat als iemand bij de Cocon aanbelt, hij of zij daar niet wordt weggestuurd zonder dat er elders een plek is. Daarmee wordt ook voorkomen dat mensen toch door de buurt gaan zwerven.
Er wordt momenteel druk heen en weer gepraat tussen de wethouder en de SP over mogelijkheden en onmogelijkheden, over hoe en waar die extra opvang dan moet komen, over de vraag of buurtbewoners nog wel begrijpen waar het over gaat, over de vraag hoe we het vertrouwen van de buurt in de gemeente kunnen herstellen en meer van dat soort vragen. De wethouder denkt na wij, denken na. Er is nog tijd, tijd die de wethouder en wij moeten gebruiken om tot een goede oplossing te komen. Volgende week zullen we zien of dat gelukt is.
Lees onze eerdere berichten:
21-02-2007 Daklozen [1]
19-08-2007 Nog steeds dakloos [2]
24-02-2007 Dakloos [3]