h

We gaan weer stemmen op 22 november!

16 november 2023

We gaan weer stemmen op 22 november!

Het kabinet Rutte-3 viel twee maanden voor de verkiezingen 2022, naar aanleiding van het toeslagenschandaal. Het vertrouwen in de overheid liep een enorme deuk op, maar de meerderheid van de stemmen ging toch weer naar de VVD en kabinet Rutte-4 trad aan.

Na anderhalf jaar viel ook dit kabinet, ditmaal door de asielcrisis. Het had ook een willekeurige andere crisis kunnen zijn, want ze liggen voor het oprapen. Energie, wonen, zorg, onderwijs, koopkracht, klimaat, Groningen en ja, ook nog steeds de toeslagenaffaire. Die is niet opgelost en is nu ergens tussen de stapel crisissen beland, crisissen die onze bestaanszekerheid aantasten.

In de verkiezingsprogramma ́s van de diverse partijen komt het woord bestaanszekerheid nu veelvuldig voor. De VVD gebruikt dat woord niet, maar heeft het over “werkende armen” en het “bestrijden van armoede”.

Bestaanszekerheid is nu hét woord van de (politieke) dag (behalve dan voor de VVD), omdat 16% van de Nederlanders zich inmiddels bestaansonzeker voelt en het merendeel van de Nederlanders vindt dat de verkiezingen daarover moeten gaan.

In artikel 20 van de Grondwet staat dat de overheid een beleid moet voeren dat gericht is op de bestaanszekerheid van de bevolking en op spreiding van de welvaart.

De welvaart is in ons land bij lange na niet eerlijk verdeeld. 10 procent van de rijkste Nederlanders bezit maar liefst 61 procent van het vermogen, terwijl 1,2 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens leven en de voedselbanken per week 120.000 Nederlanders aan voedsel helpen.

Het beleid van vier kabinetten-Rutte heeft gemaakt dat armoede en ongelijkheid zijn toegenomen en zorg en wonen schaars en onbetaalbaar zijn geworden.

Voor eenieder die nog zoekende is en twijfelt waar zijn stem naartoe gaat: de SP zet zich al sinds 1972 in voor bestaanszekerheid. Bestaanszekerheid is voor de SP niet slechts het woord van de (politieke) dag, maar een constitutioneel recht. Dus: Stem SP!

Lees meer op de SPnl verkiezingssite

U bent hier