h

Februaristaking herdacht

2 maart 2017

Februaristaking herdacht

Foto: Pierre van Rooden

Op zondag 26 februari herdacht Hilversum de februaristaking. Op 25 en 26 februari 1941 legden arbeiders het werk neer om te protesteren tegen de jodenvervolging in Nederland. De staking in Amsterdam is het bekendst  - het beeld van de dokwerker herinnert ons er aan – maar ook in de Zaanstreek, Haarlem, en in Hilversum gingen duizenden mensen de straat op.

Voor de derde keer werd deze daad herdacht – dit keer voor het eerst op de joodse begraafplaats.

Opperrabbijn Binyomin  Jacobs sprak als een van de eersten, en wees erop dat slechts een relatief kleine groep verzet bood – en dat het aan iedereen is om het voorbeeld te geven om de grote meute de richting te wijzen.

Burgemeester Pieter Broertjes legde samen met voorzitter Gerard Klein van de Joodse gemeente Hilversum een krans.Ook enkele anderen, waaronder de SP-Hilversum en pastoor Dresmé van de Vituskerk brachten bloemen voor de herdenking.

U bent hier