h

Dudok Wonen past splitsingsvoorstel aan

8 december 2016

Dudok Wonen past splitsingsvoorstel aan

De raad van Hilversum besprak 27 oktober de splitsingsvoorstellen van de woningcorporaties.

De corporaties moeten voor 1 januari 2018 hun bezit splitsen tussen het sociaal bezit en het vrije bezit. Zij krijgen ook éénmalig de kans om een deel van de woningen die nu onder het sociaal bezit vallen, over te hevelen naar het vrije bezit.  

In Hilversum zijn drie grote corporaties actief: Het Gooi en Omstreken, de Alliantie en Dudok Wonen. Die laatste gaat wel heel ver met zijn splitsingsvoorstel. Dudok Wonen wil namelijk 563 sociale huurwoningen liberaliseren in Hilversum. In totaal zouden over de komende 10 jaar 1070 sociale huurowningen verloren gaan. Ter vergelijking: de Alliantie liberaliseert ‘slechts’ 621 sociale huurwoningen in de hele regio en het Gooi en Omstreken hevelt 73 woningen over naar de niet-DAEB, oftewel het vrije bezit.  

De SP zei tegen wethouder Van Vroonhoven dat Dudok Wonen een schandalige hoeveelheid sociale woningen liberaliseert en dat ze in gesprek moet gaan met Dudok Wonen om te zorgen dat het verlies aan sociale huurwoningen wordt gecompenseerd. Dat moet nl ook volgens de Hilversumse woonvisie. De wethouder zou op pad gaan om daar iets aan te doen.  

De protesten vanuit de gemeenteraad van Hilversum lijken nu te hebben geholpen. Dudok Wonen paste haar voorstel aan, waardoor een stuk meer sociale huur behouden blijft. Over de komende 10 jaar worden het aantal sociale huurwoningen bij Dudok Wonen alsnog minder (447), maar andere corporaties vangen dat op.  
Dat laatste is gehoord door de nieuwe prestatieafspraken die we met de corporaties aangaan. Daarin staat dat de sociale huurwoningvoorraad in Hilversum in iedere geval gelijk moet blijven.  En daar houden we ze aan!  
 

 

U bent hier