h

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Hilversum

19 maart 2016

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Hilversum

Het is SP-lid Marjo Sinoo gelukt om het bevolkingsonderzoek borstkanker naar de Hilversumse Meent toe te halen. 

 

 

 

 

De bus van Bevolkingsonderzoek Midden-west staat vanaf 17 maart 2016 bij winkelcentrum de Meent. Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar worden hier gescreend op borstkanker. Vroege ontdekking vergroot de kans op genezing.

De Meentbewoners voerden met succes actie om het mobiele bevolkingsonderzoek in de wijk te laten plaatsvinden. Marjo Sinoo was initiatiefneemster van de actie. Bizar genoeg heeft zij onlangs zelf te horen gekregen dat ze borskanker heeft. 

Wat houdt het onderzoek in?

Vrouwen krijgen het onderzoek gratis aangeboden. Deelname is vrijwillig. Het wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide laboranten en duurt ongeveer 20 minuten. 

Het onderzoek bestaat uit het maken van een röntgenfoto. Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. 

De gemaakte röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee speciaal hiervoor opgeleide radiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. 

Alle vrouwen krijgen binnen 14 dagen schriftelijk bericht van de uitslag van het onderzoek.

Betere genezingskansen

Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50% minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Door de ziekte met röntgenfoto's in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Op de borstfoto's zijn hele kleine afwijkingen te zien die men zelf nog niet kan voelen en nog geen klachten geven.

U bent hier