h

736.759 handtekeningen voor de actie 'Red de Zorg'

19 juni 2015

736.759 handtekeningen voor de actie 'Red de Zorg'

Vakbonden FNV en CNV Zorg en Welzijn hebben op de Hofplaats in Den Haag de petitie 'Red de Zorg' aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn. De bonden verzamelden 736.759 handtekeningen, veel meer dan verwacht. Zelfs staatssecretaris van Rijn was er even stil van!

Van Rijn beloofde nu ineens wel met politieke partijen en vakbonden in gesprek te gaan. Actie voeren loont dus! De SP/CDA/50+ en GL willen echter aanstaande dinsdag meteen het debat aan. Dit zullen zij aanvragen en de grote vraag is dan.. Willen de PvdA en de VVD dat ook.  Of blokkeren ze, zoals ze vaker deden, het debat met één of ander rot smoesje.

Foto: sp Hilversum / SP Hilversum BV

De actie 'Red de Zorg' gaat over vijf speerpunten. Twee van die speerpunten zijn door alle politieke partijen inmiddels omarmt. Dit zijn norm voor voldoende personele bezetting in een zorginstelling, zodat cliënten altijd de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben en het paal en perk aan winsten, bureaucratie en topbeloningen. Niet alleen bij zorginstellingen maar ook bij zorgverzekeraars!

Foto: sp Hilversum / SP Hilversum BV

Echter de uitvoering gaat veel te langzaam. Wat SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten betreft moet er nog voor de zomer politieke actie actie komen om deze en de andere punten te realiseren.

De nog openstaande eisen zijn:

  • Geen bezuinigingen op de zorg en ondersteuning thuis;
  • Werken in de zorg is een vak. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn van enorme waarde, maar kunnen nooit professioneel zorgpersoneel vervangen;
  • Echte banen in de zorg. Van een baan in de zorg moet je zelfstandig kunnen leven. We willen geen gedwongen zelfstandige zonder rechten zijn of verplicht worden loon in te leveren.

Foto: sp Hilversum / SP Hilversum BV

Absoluut geen onredelijke eisen vind de SP en als het debat niet voor prinsjesdag tot verbetringen leidt zullen we weer meerdoen met demonstraties, protesten en bezettingen omdat de zorg van ons allemaal is en het niet de bedoeling is dat de zorg een markt is, waar de centen boven de kwaliteit gaan. De werknemers in de zorg kunnen hun werk steeds minder goed doen en grote zorgen hebben we over de gevolgen van de (toenemende) bureaucratie in de zorg. Maar ook kan het niet zo zijn dat er aan de top absurde beloningen worden betaald terwijl er aan de onderkant mensen worden ontslagen.

Zorg is geen probleem maar een oplossing. Cliënten en patiënten moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben.

U bent hier