h

SP in Hilversums college

15 mei 2014

SP in Hilversums college

Na weken onderhandelen en een ledenraadpleging heeft de SP-Hilversum besloten deel te nemen aan het Hilversums college. De afspraken in het coalitieakkoord, de positie die de SP heeft in dit college en de voorgestelde wethouderspost waren voor de leden voldoende om unaniem akkoord te gaan met collegedeelname.

Onderhandelen
Het SP-Hilversum verkiezingsprogramma en de SP speerpunten waren leidend in de onderhandelingen. Verder was het belangrijk dat de SP in het college een verschil kon maken, dat er een wethouder geleverd kon worden in het Sociaal Domein (Sociale Zaken en/of Zorg en Welzijn) en dat er een aantal voor de SP belangrijke zaken concreet in het coalitieakkoord zouden staan. Het concept van het onderhandelingsakkoord werd op 29 april j.l. voorgelegd aan de leden. Die namen het eindbesluit over collegedeelname. Ze deden dat unaniem. Natuurlijk realiseert de SP zich dat er dankzij kabinetsbeleid zware tijden aankomen, vooral in het sociaal domein. Daarom is juist nu belangrijk welke afspraken de partijen maken voor een sociaal, gezellig en veilig Hilversum.

Een greep uit de concrete afspraken uit het coalitieakkoord

Speerpunt 1 : Zorg en Welzijn
Zorg gaat over mensen en niet over winst. Zorg- en welzijnsdiensten moeten bij voorkeur laagdrempelig en kleinschalig worden uitgevoerd door vakbekwame professionals die fatsoenlijk betaald worden.

  • Het huidige inkoopbeleid voor (thuis)zorg is de door de SP gewenste ‘zachte inkoop’, waarbij het gaat om kwaliteit en resultaat en niet de prijs. Dat beleid wordt voortgezet.  Dat is vastgelegd in het coalitieakkoord, met extra aandacht voor arbeidsvoorwaarden en waardering voor medewerkers. In deze college periode is in zorg en welzijn geen sprake van keiharde aanbesteding alleen op prijs. Er komt ruimte voor verschillende zorgaanbieders en ZZP’ers om hun dienstverlening aan te bieden.
  • Er wordt ingezet op behoud van moderne ziekenhuiszorg op Monikkenberg, zorg op maat, dichtbij geleverd door fatsoenlijk betaalde professionals.
  • Er komt extra aandacht voor mantelzorgers (bv. behoud van het mantelzorgcompliment) en vrijwilligers en wijken (extra budget wijken en buurten)
  • Mensen die vanuit het Rijk (AWBZ) overkomen naar de gemeente behouden redelijkerwijs hun zorgrechten en iedereen krijgt de zorg die zij nodig hebben
  • Voldoende capaciteit en kwaliteit voor de maatschappelijke opvang wordt gegarandeerd
  • Dit alles laat onverlet dat we fikse rijkskortingen voor onze kiezen krijgen. Daar kunnen wij ook lokaal niet omheen. Deze kortingen kunnen oplopen tot meer dan 10 miljoen in 2018. Afgesproken is dat er een zachte landing komt en er niet zomaar in de zorg en dienstverlening gesneden wordt. Er ligt een bedrag van ruim 8 miljoen klaar om deze bezuinigingen aankomende jaren te verzachten.
  • De zorgtaken worden zijn een grote verantwoordelijkheid. De kortingen vanuit Den Haag kunnen we niet zomaar tegenhouden. Maar de SP gelooft dat als we slim organiseren er ook geld bespaard kan worden. Bijvoorbeeld ophet gebied van inkopen, terugdringen van de bureaucratie en samenwerken. In deze tijden van bezuinigen is er ook voor het volledige sociaal domein een bezuinigings-zoekrichting opgenomen. De SP heeft bedongen dat deze zoekrichting maximaal 2.5 miljoen is. En bijvoorkeur halen we het geld ergens anders.
  • Meevallers zo hebben we afgesproken worden voor maximaal 1/3 ingezet om schulden af te lossen en voor 2/3 om het sociaal/cultureel domein te verstreken.

Speerpunt 2: Inkomen
Mensen met een te laag of onzeker inkomen krijgen passende ondersteuning van de gemeente.

  • De 4 weken wachttijd bij het aanvragen van een uitkering wordt beëindigd (vele mensen kwamen hierdoor in financiële problemen)
  • Ondersteuningsregelingen voor mensen met een uitkering worden behouden er komt een nieuw onderzoek (door het NIBUD) om te bezien of we nog wel het juiste doen.
  • In het kader van de nieuwe participatiewet is afgesproken: Iedereen telt mee. Er komt een verordening over de tegenprestatie die aan mensen met een uitkering kan worden gevraagd.  Daarin staat niet de verplichting centraal, maar de noodzaak van zinnige arbeid die bijdraagt aan ontwikkeling van het individu.

Speerpunt 3: Wonen en huren
Iedereen moet veilig kunnen wonen in een duurzaam en betaalbaar huis. Leegstand wordt tegengegaan.

  • De kernvoorraad sociale woningen mag niet verder dalen en er komen tenminste 100 extra sociale huurwoningen in Hilversum bij. Er komen nieuwe prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties
  • Er komt actief leegstandsbeleid
  • Er komt Hilversums huisvestingsbeleid en een nader onderzoek naar de woonbehoefte.
  • Er komt extra budget voor wijken en buurten. Overwogen wordt om te gaan werken met het concept buurtrechten.
  • Er komt extra aandacht voor (wijk)veiligheid door het uitvoeren van wijkveiligheidsscans en meer zichtbare en aanspreekbare (wijk)agenten.
  • We behouden en investeren in het duurzaamheidsfonds

Speerpunt 4: Econmie en werkgelegenheid
We zetten in op behoud van werkgelegenheid met extra aandacht voor het midden- en kleinbedrijf en ZZP’ers.

  • Er komt aanvullend beleid ter stimulering en ondersteuning van het MKB en ZPP’ers.
  • Er komt een ondernemersloket en stimulering van en ondersteuning van creatieve broedplaatsen
  • Het streven is om meer MBO en HBO opleidingen in Hilversum te huisvesten
  • Er wordt ingezet op versterking van het centrum met mogelijkheden om aanloopstraten en wijkwinkelcentra ook ruimte te geven
  • Waar mogelijk worden specifieke regels voor ondernemers vervangen door algemene bepalingen, dan wel afgeschaft

Speerpunt 5: Voorzieningen
Culturele en groene voorzieningen moeten gekoesterd worden. We stoppen verdere bezuinigingen op sport, spel en culturele voorzieningen. We stimuleren deelname aan sport, spel en kunst in de buurt.

  •  Er wordt niet verder bezuinigd op cultuur maar extra geïnvesteerd met aandacht voor de kleintjes
  • Er wordt extra geinvesteerd in buurten en wijken. Onderzocht wordt of een concept als buurtrechten voor Hilversum interessant is.

Enkele losse punten verdienen ook aandacht

  • Er wordt een digitaal veiligheidsbeleid (o.a. op het gebied van privacy) opgesteld.
  • Als regionale afspraken Hilversums beleid in de weg staan telt het resultaat voor Hilversum. Zo nodig gaan we dan zonder de regio aan de slag.
  • Er komt een verordening die een correctief referendum mogelijk maakt.
  • De SP is niet tegen slim samenwerken als dit ten goede komt van de inwoners van Hilversum. Maar de SP handhaaft het uitgangspunt: Hilversum blijft Hilversum. Herindelen is voorlopig voor Hilversum niet aan de orde. Als herindelen onverhoopt deze college periode toch ter sprake komt, zet de SP in op een correctief referendum.

De HOV
wij zijn vóór Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) maar de nu voorliggende plannen stelden en stellen wij ter discussie.

De meerderheid van de raad heeft echter de Provincie NH positiefgeadviseerd over de doorgang van de HOV busbaan. De verdere besluitvorming over de doorgang vind bovendien plaats in de provincie (niet in Hilversum en zelfs als Hilversum tegen is kan de Provincie overrulen), en het nu terugtrekken van de handtekening van het vorige college onder een bestuurlijk stuk kost ons mogelijk miljoenen, waarvoor we dan niets meer terugkrijgen.

In het coalitieakkoord leest u terug dat wij zorgen hebben over de veiligheid van de gelijkvloerse onveilige kruising bij het station en dat er extra aandacht moet zijn voor optimalisaties (lees extra na-rekening van kosten en baten). Wij zetten ook in op meer fijnmazig openbaar vervoer (daarom staat in het coalitieakkoord de buurtbus genoemd).

Gooistad
Gooistad gaat voorlopig niet door. Dit college zet in navolging van het advies van de provincie in op Hilversum als centrumgemeente. Mochten we ooit over een fusie gaan stemmen, dan is de SP straks in staat om te zorgen dat er een (correctief) referendum komt.

Onze wethouder: Arjo Klamer
We zijn trots op Arjo Klamer, die als lijstduwer op onze kieslijst paraat was en nu de eervolle maar ook spannende taak oppakt om als wethouder aan de slag te gaan. Zijn portefeuilles: Sociale Zaken en participatie, arbeidsmarkt en werkgelegenheid, beroepsonderwijs en 2e wethouder wijkzaken.

Op weg!
Alles overziend zit er genoeg SP in dit coalitieakkoord. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met onze collegepartners D66/VVD en CDA kunnen gaan werken aan de toekomst van Hilversum. Op zaken waar we als coalitie geen afspraken over hebben gemaakt, hopen we op samenwerking met alle partijen in de raad, om zo socialere keuzes te maken.

Niet alles wat we wensten is volledig gerealiseerd, maar die zijn alles overwegend geen reden om niet tot dit college toe te treden. De afspraken in het sociaal domein, aandacht voor de meest kwetsbaren en de investering en stimulering van Hilversum als sociaal, gezellig en veilig dorp waar het goed en betaalbaar wonen is zijn doorslaggevend geweest. 

Samen met D66, de VVD en het CDA gaan we aan de slag!

U bent hier