h

Verbeter de wereld, begin in Hilversum

9 februari 2014

Verbeter de wereld, begin in Hilversum

De Olympische Spelen in Sochi. Daar gebeuren straks mooie dingen. Maar het is niet alleen maar leuk in Rusland. Als je anders denkt, of je seksualiteit anders beleeft, ben je er niet veilig. Homos worden in elkaar geslagen en de daders worden toegejuicht in plaats van opgepakt. De laatste 'anti-propaganda ' wet maakt openlijk anders zijn gewoon verboden.  Homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transseksuelen, interseksuelen, aseksuelen en de overige 'queer' worden in Rusland onderdrukt en leven in en wereld van angst en geweld. De SP vroeg zaterdag 8 februari tijdens de opening van het Hilversum Sochi eetcafé aandacht voor de situatie in Rusland door Roze Lintjes uit te delen. Ook burgemeester Broertjes kreeg er één.

Afgelopen vrijdag was de opening van de Olympische Spelen in Sochi. Ik heb die niet gezien. Niet uit protest, maar omdat ik was sporten -aikido in een dojo in  Utrecht. Mijn mede-aikidoka verwoordde het als volgt: "Sporten niet je niet kijken, sporten moet je doen!"

Daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Voor diegenen die sport kijken wel leuk vinden is er aankomende weken eetcafé Sochi in de Waag. Op een supergroot scherm kan je daar alle dagen de Olympische Spelen volgen. Toch ook een belevenis. Ik zeg ga er eens langs!

SP deelt Roze Lintjes uit
Op zaterdag 8 februari werd het eetcafé Sochi in de Waag geopend door burgemeester Pieter Broertjes. In overleg met de Waag  hebben we toen aandacht gevraagd voor de situatie in Rusland. De burgemeester - en ook alle anderen in het café kregen een roze lintje aangeboden, om tijdens de Spelen te dragen. 

Roze, want nergens was regenbooglint -de eigenlijke kleur voor de LHBTIAQ gemeenschap - te vinden.

Burgemeester steunt initiatief
Ook de burgermeester sprak zijn verontwaardiging uit over de situatie in Rusland. Hij zou het lintje gedurende de Spelen blijven dragen.  Het was geweldig zijn steun te krijgen.

Ik hoop dat ook anderen het voorbeeld zullen volgen. Geniet van de spelen,  maar draag ook een lintje, of vindt een andere manier om uit te dragen dat de mensenrechten aandacht verdienen. Laat zien dat iedereen gelijkwaardig is, dat iedereen recht heeft op menselijke waardigheid, en laat zien dat je solidair bent met de mensen daar.

Begin bij jezelf
En als u toch bezig bent, denk dan ook aan de situatie hier, want het kan altijd beter. Hilversum staat op de kaart als een dorp met weinig geweldsdelicten tegen homoseksuelen. Maar is dat omdat er niets gebeurd, of omdat het niet als zodanig wordt geregistreerd? De ruit van homovriendelijk café Brabant is door jongeren stuk gegooid en wordt door anderen gemeden. Denk dus ook na hoe het in jouw omgeving is, en hoe dat te veranderen. Sta je zelf open voor anderen?

Een betere wereld begint bij jezelf.

Een blog van Pierre van Rooden

 

U bent hier