h

Boze vrouwen in de Hilversumse Meent: Mobiele bus voor bevolkingsonderzoek borstkanker moet terug!

19 februari 2014

Boze vrouwen in de Hilversumse Meent: Mobiele bus voor bevolkingsonderzoek borstkanker moet terug!

Onlangs maakte het bureau voor Bevolkingsonderzoek Midden-West Noord-Holland, Flevoland en Utrecht bekent dat het mobiele onderzoekscentum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker niet meer naar de Hilversumse Meent zal komen. Dat bespaart kosten voor het onderzoeksbureau. De 900 vrouwen die de Hilversume Meent in de leeftijdscategorie van 50 tot en met 75 heeft moeten, met veel gedoe en extra kosten, naar Tergooiziekenhuis Hilversum. Onbegrijpelijk vindt Marjo Sinoo. Het  verhoogt de drempel om te gaan en dat terwijl het borstkankerbevolkingsonderzoek juist zo belangrijk is. Marjo startte samen met de wijkvereniging de Hilversumse Meent een actie om de bus terug in de Meent te krijgen.

Waarom Bevolkingsonderzoek borstkanker?
Borstkanker komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen vanaf 50 jaar worden één keer per twee jaar uitgenodigd om langs te komen voor een (gratis) onderzoek. Ieder jaar laten ruim 950.000 vrouwen zich onderzoeken. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Zo wordt eerder ontdekt of iemand borstkanker heeft. Als borstkanker vroeg wordt opgespoord, is de kans groter dat behandeling succes heeft. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker.
Bron folder bosrtkankeronderzoek RIVM

Wijkbelang en ervaringsdeskundige
Marjo Sinoo kan het weten. Toen zij 50 werd ging ze voor het eerst naar het mobiele onderzoekscentum in de Hilversumse Meent voor onderzoek. De uitslag was niet goed. Borstkanker. Maar ze was er vroeg bij een ze kon tijdig en goed behandeld worden.

Marjo Sinoo: “Ik begrijp er niets van. Het is zo belangrijk om dit onderzoek te doen. Ik hoor nu van vrouwen om mij heen dat ze niet meer gaan. Dat is ernstig en niet goed.”

In actie
Na een Facebookbericht van de Stichting de Hilversumse Meent belde Marjo het onderzoeksbureau. Een telefoontje alleen was niet voldoende, haar klacht moest op een klachtenformulier ingediend worden. Nog vóór dat ze het formulier binnen had bedacht ze om er kopieën van te maken. Zo gedacht zo geregeld, bij de drogist, de apotheek en het wijkcentrum zijn nu klachtenformulieren te krijgen. Een interview met de Gooi en Eemlander volgde en ook RTi Hilversum heeft inmiddels een TV item met Marjo en Alexander (voorzitter van Stichting de Hilversumse Meent) opgenomen.

Een andere Meentbewoonster meldde zich spontaan aan om vrouwen met haar auto naar het ziekenhuis te brengen en te wachten tot de vrouwen klaar zijn met het onderzoek. Op diverse plekken zijn A4-tjes opgehangen dat die mogelijkheid er is.

Alexander Hilberts is not amused: “Wij kregen een signaal van een bezorgde wijkbewoonster binnen. Er wonen ruim 4000 mensen in de Meent en ruim 900 daarvan zijn vrouwen in die in aanmerking komen voor dit onderzoek, dat is dus bijna een kwart van de Hilversumse Meentinwoners. De Hilversume Meent ligt een eind van Tergooiziekenhuis Hilversum af en door vrouwen daarheen te sturen kan niet gesteld worden dat de dienstverlening nabij is. Ik heb onmiddellijk met de wethouder zorg gebeld en mijn zorgen uitgesproken. De wethouder beloofde er serieus naar te kijken. Waarom laten ze het niet gewoon zoals het was?”

SP steunt acties
De SP-Hilversum steunt de acties van Stichting de Hilversumse Meent. Fractievoorzitter Bianca Verweij belde met het bevolkinsgonderzoeksbureau. De woordvoerder liet haar in eerste instantie weten dat er bezuinigd zou moeten worden maar nam dat bij nader inzien terug en beloofde het één en ander nog eens met de verantwoordelijk manager te bespreken.

Woordvoerder RIVM: "Er wordt niet specifiek bezuinigd op borstkankerbevolkingsonderzoek wel is het zo dat we meer kosten maken. Er gaat meer digitaal en daar moesten we in investeren. We hebben dan betere onderzoeksgegevens. Om kosten te besparen is besloten dat er op verschillende plekken in Noord-Holland geen bussen komen. Maar we krijgen inderdaad klachten uit de Hilversume Meent en wellicht moeten we het één en ander nog maar eens met de verantwoordelijk manager bespreken. Klachten nemen we natuurlijk serieus.”

Oplossen kan!

 

U bent hier