h

Onderzoek SP: Mantelzorg ouderen moet beter

8 november 2013

Onderzoek SP: Mantelzorg ouderen moet beter

Huisartsen zien de zorg aan ouderen hard achteruitgaan. 80 procent van de huisartsen constateert dat oudere patiënten onvoldoende mantelzorg krijgen. Dat blijkt uit een ondervraging van de SP.

Driekwart van de huisartsen bemerkt daarnaast dat dat ouderen minder toegang hebben tot verzorgingshuizen. De ondervraagde artsen waarschuwen dan ook voor vereenzaming, verwaarlozing en ondervoeding van hun oudere patiënten.

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten:

'Het kabinet bezuinigt op de thuiszorg en wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Familieleden en vrienden moeten veel zorgtaken overnemen. Wij wilden weten wat voor effect die beleidsmaatregel heeft op ouderen, en wie heeft daar beter zicht op dan de huisarts?'

Leijten is geschrokken van de resultaten.

'Je ziet waar deze kabinetsplannen toe leiden. Als mensen verstoken blijven van professionele zorg gaat het echt de verkeerde kant op.'

Slechts 12 procent van de ondervraagde huisartsen vindt het voornemen om mantelzorgers meer taken te geven reëel. De respondenten zien dat veel mantelzorgers te ver weg wonen, overbelast zijn of zelf te druk zijn. Daarnaast geeft een deel van de huisartsen aan dat professionele zorg gewoonweg niet zomaar kan worden vervangen door familieleden en vrienden.

Leijten stelt voor om mantelzorgers extra ondersteuning te geven en pleit voor meer investeringen in de thuiszorg. Daarnaast moet de toegang tot verzorgingshuizen gegarandeerd worden.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de mantelzorg.

Bekijk hier het item uit RTL Nieuws over dit onderwerp.

U bent hier