h

SP: Aanvaard collectief ontslag thuiszorg niet!

4 augustus 2013

SP: Aanvaard collectief ontslag thuiszorg niet!

De SP Hilversum en omstreken heeft dinsdagmiddag 30 juli mede namens de samenwerkende vakbonden Gooi- en Vechtstreek een petitie met het verzoek om zeer kritisch te kijken naar een mogelijke collectief ontslag aanvraag voor thuiszorgmedewerkers aangeboden bij het UWV kantoor in Hilversum.

Zoals bekend heeft de grootste thuiszorgorganisatie in het Gooi,Vivium Zorggroep, tegen 125 van haar 150 thuiswerkmedewerkers gezegd dat zij inschaling in een lagere loonschaal moeten accepteren. Zo niet, dan worden zij ontslagen. Vivium gaat in dit kader een verzoek tot collectief ontslag aanvragen.
 

De SP vindt dit een zeer ongewenste situatie. Het werk in de thuiszorg zal op de termijn alleen maar toe nemen aangezien het regeringsbeleid is dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten wonen.
 

Er wordt inderdaad bezuinigd, maar de 100% dochter BV van Vivium waar de thuiszorg in is ondergebracht, heeft op dit moment slechts een 7% omzetverlies op de huishoudelijk zorg binnen thuiszorg. De koepel Vivium Zorggroep heeft over 2012 5 miljoen (!) Euro winst uit normale bedrijfsvoering gehaald. Bovendien moeten alle bezuinigingsplannen nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.


De SP verzoekt het UWV dan ook een eventuele  collectieve ontslagaanvraag zeer nauwkeurig te bestuderen en vooral ook de betrokken gemeenten en de met hen afgesloten aanbestedingscontracten mee te wegen.

SP Hilversum fractievoorzitter Bianca Verweij:"Alle thuiszorgorganisaties merken dat door de hogere eigenbijdragen en gewijzigd indicatiebeleid van gemeenten de vraag naar thuiszorg veranderd en soms afneemt. Bij Vivium is dit 7% aldus de directeur. Dat rechtevaardigt volgens de SP niet dat je 125 mensen in loon dumpt of wil ontslaan."

Niet alleen Vivium!
Overigens is het niet zo dat de SP dit alleen voor een mogelijke collectieve ontslag aanvraag van Vivium bepleit. Maar ook voor elke ander thuiszorgaanbieder die een collectief ontslag indient. We weten dat ook bij Amaris Zorggroep een reorganisatie wordt voorbereid en ook Hilverzorg is zich aan het beraden op de toekomst.

SP Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt: “Weer wil een zorgorganisatie mensen al aan de dijk zetten, terwijl de strijd tegen de bezuinigingen in de zorg nog volop gaande is. Deze mensen hebben recht op een eerlijk loon voor goed werk en zijn hard nodig voor een  goede thuiszorg.”

Lees hier volledige tekst van de petitie die door de SP en samenwerkende valbonden Gooi- en Vechtstreek aan het UWV is aangeboden.

Hilversum, 30 juli 2013

Betreft: Mogelijke collectief ontslagaanvraag thuiszorgmedewerkers TGVS/Vivium zorggroep

T.a.v: Directeur Juridische Zaken UWV werkbedrijf

Geachte mevrouw, heer,

U als directeur juridische zaken zet straks mogelijk uw handtekening onder de collectieve ontslag aanvraag voor medewerkers van Vivium

Als SP en de samenwerkende vakbonden verzoeken we u in ieder geval een mogelijke collectieve ontslag aanvraag van TGVS (Vivium) voor X aantal medewerkers van TGVS (en eventueel elke andere denkbare zorgorganisatie) zeer kritisch te beoordelen. U bent de laatste beslisser in de rij.

De werkgever heeft al besloten en u beoordeeld of het ontslag legitiem is. U beoordeeld of er om bedrijfseconomische reden binnen 3 maanden 20 of meer werknemers ontslagen mogen worden (bron tekst UWV.nl).

Ja, er is, in casu van TGVS, overleg geweest met de OR en ja er is een soort van sociaal plan met enkele bonden. Maar bijvoorbeeld de Abvakabo/FNV heeft zich terug getrokken uit het overleg omdat wat TGVS van plan is niet op het juiste moment in de juiste proportie is. En daarnaast is het niet passend ten aanzien van cao afspraken (cao VVT). Of het een en ander nu echt bedrijfs-economisch noodzakelijk is, is volgens hen te betwijfelen. Ja, er is een omzetverlies van 7% maar rechtvaardigt dit dat er 125 werknemers op scherp gezet worden? Of in loongedumpt worden? Of wellicht ontslagen als zij dit niet accepteren?

Ook in het geval van TGVS wordt de “strijd” over de rug van werknemers uitgevochten. Het Vivium concern, één van de grootste thuiszorgwerkgevers in het Gooi, maakt nog steeds jaarlijks enkele miljoenen winst en staat nog steeds in de Abvakabo top 50 van meest winstmakende zorg-organisaties. Natuurlijk is er een slimme BV maar daar kijkt u toch wel doorheen? U als sociale partner en objectieve beoordelaar doorziet bedrijfseconomische spelletjes en kent het klappen van de ontslag zweep, toch?

Wij verzoeken u dringend om diepgaand uit te zoeken of het collectief ontslag om bedrijfs-economische redenen NU aangevraagd en verleend moet worden. Sterker nog wij verzoeken u of het collectief ontslag en het loondumpen wel echt noodzakelijk is.

Met betrekking tot het loondumpen verzoeken wij u om te bezien of de functie waarnaar werknemers worden teruggezet daadwerkelijk wezenlijk anders is dan datgene wat zij voorheen deden. Want wij denken dat de werkzaamheden namelijk niet of nauwelijks wijzigen. En dit rechtvaardigt dan niet dat werknemers terug gezet worden in cao VVT FWG schaal 10.

Volgens de SP en de bonden moet dit minimaal cao VVT FWG schaal 15 zijn op basis van daadwerkelijk verricht werk én een weging van de functiebeschrijving/profiel (zowel van TGVS als het profiel opgenomen in het programma van eisen van de gemeenten)

En wij verzoeken u dringend om bij alle vakbonden te toetsen, ondanks het zogenaamde “sociaal plan”, hoe zij tegen de ontslagen aankijken.

En dan de politieke stand van zaken.

De definitieve landelijk bezuinigingsmaatregelen voor de thuiszorg zijn nog niet door het besluitvormingsproces heen. Effectuering van eventuele besluiten wordt gaat waarschijnlijk pas in 2015. Vooruitlopen op de zaken lijkt ons daarom wat opportuun.

Niet voor niets vraagt SP Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt een spoed debat aan, over het collectief ontslag bij thuiszorgorganisatie Sensire, met de staatsecretaris en minister Asscher. U moet weten ook TGVS is getipt om meegenomen te worden in dit debat.

Maar ook de lokale politieke status is van belang. In de regio Gooi en Vechtstreek wordt gezamenlijk ingekocht. Een alleszins redelijke uur-prijs is afgesproken met de thuiszorg opdrachtnemers en daarnaast zijn er kwaliteitseisen in het bestek en programma van eisen afgesproken. Het is geen vetpot maar het kan.

Diverse politieke partijen hebben hun zorgen uitgesproken over de Vivium/TGVS ontwikkelingen. Als grootste opdrachtgever van de thuiszorg (gemeenten zijn immers verantwoordelijk) is het noodzakelijk dat ook de rol en invloed van gemeente bekeken wordt. De gezamenlijke gemeenten doen dit door zichzelf en het beleid te evalueren maar ook door overleg met opdrachtnemers. Dit overleg loopt op dit moment nog.

Wij verzoeken U nadrukkelijk om ook met de gemeenten als opdrachtgevers in overleg te treden om hun visie op de situatie te horen.

Verder verzoeken wij U of de lange termijn uitwerking van het scheiden van wonen en zorg in Uw overwegingen mee wilt nemen. Die ontwikkeling is namelijk wel ingezet en het is aannemelijk dat dit op afzienbare termijn zal betekenen dat er een toename van thuiszorgaanvragen zal plaatsvinden.

Gezamenlijke zorg om zorg én werkgelegenheid.

In onze regio zijn we allemaal (dus het UWV ook) verantwoordelijk voor een sociaal en kwalitatief hoogwaardig gezondheidszorg en een idem werkgelegenheidsbeleid en de uitvoering daarvan. Massa ontslagen en loondumping in de thuiszorg (en in elke ander sociaal/maatschappelijk organisatie) dragen niet bij aan een goed zorgsysteem en aan behoud van werkgelegenheid. Sterker nog, via de achterdeur krijgen we de ontslagen mensen terug in de UWV en de bakken van de Sociale Dienst. Om ze vervolgens weer onder de noemer zinnige en nuttige tegenprestatie voor een uitkering of “social return” mogelijk weer terug in te zetten voor maatschappelijke organisaties (let wel ook zorg-organisaties hebben een Social Return on Investment afspraak met de gemeenten. Zij zijn, contractueel, verplicht om een X aantal uitkeringsgerechtigden op te nemen! Dus Marie, net ontslagen bij Vivium kan maar zo verplicht worden haar eigen werk weer gaan doen. Maar dan niet meer tegen betaling van een toch al niet hoog salaris, maar om haar ww-uitkering niet in gevaar te brengen.)

Wij verzoeken u alle belangen te wegen en de contractafspraken met gemeenten ook te betrekken in uw afwegingen. En hierover in gesprek te gaan met gemeenten. Ons aller belang gaat namelijk verder dan de bedrijfseconomische “crisis” bij één organisatie!

Wij als SP gaan ervan uit dat u verder kijkt dan de zogenaamd bedijfseconomische belangen van TGVS of welke ander zorgorganisatie die bij u collectief ontslag aanvraagt. Over het algemeen blijft het werk (bij TGVS is er nu slechts 7% omzetverlies) en als het werk in handen komt van een andere zorgaanbieder dan is werkgelegenheid verzekerd en een fatsoenlijke overname van arbeids-voorwaardelijke rechten geregeld. (Dit is vastgelegd in de aanbestedingseisen van de gemeenten in Gooi en Vechtstreek). Daarnaast zullen we in de toekomst dankzij het scheiden van wonen en zorg de thuiszorgmedewerkers hard nodig hebben. Dus eerst slopen om dan weer op te bouwen lijkt op dit moment onzinnig. Zeker als een zorgorganisatie bepaald niet armlastig is en er nog politieke besluitvorming over diverse bezuinigingen en politieke keuzes moet plaatsvinden (zowel landelijk als lokaal).

Kortom de SP gaat ervan uit dat U in alle objectieve wijsheid zult handelen en tenminste een collectieve ontslag aanvraag van TGVS één maand in de wacht zet en grondig onderzoek doet naar nut, noodzaak en alternatieven.

En wij horen graag op welke wijze u met onze verzoeken om gaat.

Met vriendelijke groet en in afwachting van uw reactie

 

U bent hier