Hilversumse SP'ers in het buitenland - Kenia
Hilversumse SP'ers in het buitenland - Kenia
Hard werken loont!? Donnalee werd in mei 2012 werd door Keniaanse vrienden uitgenodigd om naar Kenia te komen. Na flink wat wikken, wegen en Googelen heeft ze de stoute schoenen aangetrokken, kocht een ticket naar Nyamira, in het westen van Kenia. Geen toeristisch gebied, eerder wat behoudend maar wel een erg mooie, groene omgeving. Ze ging een paar weken op in het dagelijks leven van mensen in die streek. Lees hier haar reisverslag.
De Highway sports Bar
Vier weken verbleef ik in Nyamira (Kenia) één van onze vaste stekken daar is de Highway Sports Bar. Het management van de bar is in handen van een vrouw. In het conservatieve Nyamira een vrouw met een bar! Wie is die vrouw? Die vrouw wil ik wel eens spreken. Dat was zo te regelen.
Onder het genot van een Keniaans biertje vertelde zij haar verhaal. Zij is 47 jaar, moeder van 4 kinderen en overdag werkt zij als administratief medewerker/manager in het ziekenhuis. Al 18 jaar runt zij in een bar. Dat is/was inderdaad niet altijd makkelijk. Iemand die alcohol verkoopt is zo wie zo niet populair in het christelijke Nyamira. Als vrouw is het dus nog moeilijker en moet je stevig in je schoenen staan. Grenzen trekken naar de klanten en naar de buiten wereld. Als iemand haar aanspreekt op de verkoop van alcohol antwoordt zij vrolijk:"Er is ook frisdrank en alcoholvrij bier te koop, niemand hoeft alcohol te kopen". Mensen die vervelend dronken zijn worden vriendelijk doch dringend verzocht het pand te verlaten.
De dagelijkse leiding is in handen van haar oudste zoon. Maar na haar werk in het ziekenhuis komt zij naar haar bar. Verder zijn er plannen om distributie punt te worden. Dit vraagt echter een flinke investering en zolang haar kinderen studeren gaat dat niet.
Een vrouw in Nyamira met vier kinderen, een full-time baan en een grote bar. "The money is good". Zij kan haar kinderen goed onderhouden en laten studeren.
Het is hard werken maar het loont.
Niet iedereen is financieel succesvol
Een andere vrouw heeft een soort restaurantje (hoteli)
Op de ochtend dat wij in de buurt waren kwam
een heerlijke bak geur ons tegemoet.
Wij naar binnen. Zij maakte op dat moment een
soort oliebollen in kroket vorm. Primitief? Armoedig?
Ik vind het meer roeien met de riemen die je hebt.
Niks doen levert ook niks op.
Naast haar "Hoteli" heeft ze de dagelijkse taken:
maïs en groente zaaien, oogsten en verwerken.
Plus je huishoudelijke werk. Niks wasmachine gewoon met je spulletje naar de rivier. Grote porties koken en invriezen? Jammer joh! Er is niet een eens elektriciteit. Ook zij werkt hard. Om haar kinderen naar school te laten gaan. Het basis onderwijs is gratis maar een uniform en boeken moet je zelf kopen. In verhouding met haar inkomen is dat veel geld. Een van haar zoons gaat studeren, ook dat moet betaald worden. En als je gaat studeren is een laptop geen overbodige luxe. Ongeveer € 500. Om die te kopen moet je naar de stad. Dat is 2 uur en vele euro's verderop. Haar zoon doet zijn best en steekt ook zijn handen uit de mouwen. Gelukkig is er een "bruikleen laptop" vanuit Nederland.
Ook zij werken hard
Dan heb ik het nog niet gehad over de vrouw van de kiosk (75) met een hoge bloeddruk, medicijnen zijn te duur. Of de groenten verkoopster die aan iedereen geld vraagt, haar ernstig gehandicapte kind heeft een operatie nodig. Of de mensen die voor een europees bedrijf spilt (soort grind) staan te hakken en harken. Of de mannen die met de hand planken uit boomstammen zagen. Hier blijkt: Hard werken loont dus niet altijd!
Gedachte
Kenia is een jonge staat met veel achterstand en amper los van het koloniale verleden. Dan kan ik het mij nog voorstellen. Maar hier in het rijke Nederland is het toch wel bizar dat er steeds meer hard werkende mensen ook niet meer rond kunnen komen met hun salaris. Veel werknemers in de zorg, schoonmaak sector of detailhandel hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Maar zij werken wel hard. We wonen in een rijk land en hebben/hadden goede sociale structuren en voorzieningen.
Volgens mij is het hier meer een kwestie van anders verdelen!
Donnalee