h

SP en samenwerkende bonden Gooi en Vechtstreek: Dumpen thuiszorgmedewerkers een schandelijke vertoning

26 juni 2013

SP en samenwerkende bonden Gooi en Vechtstreek: Dumpen thuiszorgmedewerkers een schandelijke vertoning

Vandaag is bekend geworden dat 125 thuiszorgmedewerkers van Vivium Zorggroep kunnen kiezen tussen ontslag of het accepteren van een flink lagere functieschaal en inleveren van salaris. Onacceptabel vinden de FNV samenwerkende bonden Gooi en Vechtstreek en de SP Hilversum. Als samenwerkende bonden nemen we afstand van de voorgenomen reorganisatie bij TGVS. Werknemers worden voor het blok gezet: accepteren van een loonsverlaging of anders je baan verliezen. Dit wringt des te meer dat de Vivium zorggroep als geheel in 2012 een winst heeft gemaakt van 8,2 miljoen. Bij de voorgenomen reorganisatie neemt men een voorschot op mogelijke wettelijke veranderingen die mogelijk pas in 2015 zullen worden doorgevoerd.

De FNV samenwerkende bonden bekijken op dit moment de juridische mogelijkheden om deze stappen van Vivium tegen te gaan. De SP heeft een interpellatie debat in de gemeenteraad aangevraagd en onderzoekt in hoeverre dit het gevolg is van het nieuwe gemeentelijk WMO-beleid. Aanvullende acties worden niet uitgesloten.

Saillant detail is overigens dat in de Actiz  top 50 van Abvakabo FNV Vivium Zorggroep op een riante 4e plaats staat met een winst van 8,2 miljoen. En daar waar het management van de medewerkers ontslag of een loonoffer vraagt geven ze zelf niet thuis..

SP Fractievoorzitter Bianca Verweij:“Het is schandalig! Dit is loondumping. Thuiszorgmedewerkers worden de dupe terwijl de organisatie nog steeds dikke winst maakt. Als dit het gevolg is van gemeentelijk beleid dan moeten de gemeenten hier onmiddellijk iets aan doen. Verder zijn we bezorgd dat dit niet allen bij Vivium gebeurd maar ook bij andere zorgorganisaties. We zullen dit tot op de bodem uitzoeken. De SP steunt de thuiszorgmedewerkers in hun strijd voor zorg en fatsoenlijk inkomen.”

FNV samenwerkende bonden Gooi en Vechtstreek - kaderlid Jelmer “ De gemeenten hebben met verschillende zorgaanbieders een contract afgesloten waarin niet alleen de minimum netto uurvergoeding staat maar ook andere zaken zoals opleiding etc. De vraag is of deze andere delen van het contract ook wel goed worden nageleefd. Hebben de gemeenten hier zicht op?”

Vertel ons uw verhaal!

Bent u thuiszorgmedewerker en maakt iets soortgelijks ook mee laat het ons weten! Dit kan per mail onder vermelding van StrijdvoorThuiszorg via de samenwerkende vakbonden samenwerkendefnvbonden@gmail.com of via de SP Hilversum hilversum@sp.nl

Ook andere belanghebbenden en politieke partijen kunnen zich aansluiten bij de acties

 

U bent hier