Beschermd dorpsgezicht: Lust of last?
Beschermd dorpsgezicht: Lust of last?
De SP heeft de afgelopen maand een paar rondjes gemaakt in Hilversum Zuid en Oost. We willen van de bewoners horen wat zij vinden van het ‘beschermd dorpsgezicht’. De overheid heeft Oost en Zuid daarvoor namelijk aangewezen. Wat blijkt? Bij veel bewoners leeft het onderwerp niet. Ze weten weinig over de gevolgen van een dorpsgezicht in hun wijk. We moesten dat dus eerst uitleggen voor we een mening kregen. Lees verder om meer te weten te komen over de voor- en nadelen én hoe de SP hierover denkt.
Wat is een beschermd dorpsgezicht?
In een beschermd dorpsgezicht wordt je gehele wijk als een soort monument behandeld. Het beschermt het beeld van een tuindorp, met kenmerkende architectuur, zoals die van Dudok. Alle gebouwen, straten, vijvers, en groen zijn beschermd. De gemeente moet dat beeld beheren, en maakt daarvoor aparte plannen en regels.
De SP vindt een beschermd dorpsgezicht op zich een mooi plan. We hebben alleen wel wat zorgen.
Zorg: Huurverhoging
Zo wordt de wijk 'duurder'. De status betekent een hogere puntentelling. Er wordt ook meer verlangd van het onderhoud. Om dat te betalen mogen verhuurders de huren extra verhogen. Dat kan wel oplopen tot 15%, zelfs als er in het echt weinig veranderd. Voor een jong gezin dat nu nog een betaalbare huur heeft, is zo’n verhoging een behoorlijke klap. De SP vindt zo’n huurverhoging niet acceptabel. Wij willen dan ook dat de gemeente afspraken gaat maken met woningcorporaties om dit te voorkomen.
Zorg: Meer regels
De regels voor bouw of verbouwing worden strenger. Je moet voor alles een vergunning aanvragen. Voor het aanpassen van een raamkozijn, het oververven van een muur of het plaatsen van een dakkapel of zonnepaneel. Vergunningen kosten leges, en ze zullen vaker worden geweigerd. Als iemand een dakkapel of een zonnepaneel aan de straatkant wil plaatsen is er dikke kans dat het plan niet doorgaat.
Jouw mening
De bewoners die we spraken zien graag dat het dorpsbeeld behouden blijft. Strengere regels zijn nog wel te slikken als het maar geen betutteling wordt.
Er is wel veel weerstand tegen mogelijke huurverhogingen. In Zuid hoorden we van een bewoonster:
“De puntentelling is al eens omhoog gegaan. De huur is hoger, al weet ik niet waarom.”.
Zo gemakkelijk gaat dat dus.
Veel mensen willen bovendien liever dat de gemeente investeert in veiligheid in de wijk.
“Laat ze eens controleren op de mensen die hier de hele avond met hun auto’s rondhangen.”, zegt een bewoonster, wijzend op het parkeerpleintje bij de Lorentzweg. Een andere dame wil graag wat meer toezicht op foutparkeerders. “Nu staan er allemaal busjes voor mijn huis.”
De SP geeft die mensen gelijk: de gemeente moet er vooral voor zorgen dat de wijk leefbaar blijft. En dat geldt natuurlijk niet alleen in een beschermd dorpsgezicht.
In het Kort: Voordelen
- Het dorp houdt een goed aanzien.
- Het karakter van het dorp blijft behouden.
- Nieuwbouw wordt afgestemd op de omgeving.
- Goed voor het toerisme.
- Voor onderhoud van een beeldbepalend pand kan je een lening krijgen bij het Prins Bernard Cultuurfonds
In het Kort: Nadelen
- Huren kunnen (extra) stijgen.
- Alleen aan de achterkant kan je nog vergunningsvrij (ver)bouwen
- Een vergunning kost leges.
- Tegen de vergunning kan bezwaar worden gemaakt
Conclusie
Een beschermd dorpsgezicht is op zich een mooi plan. We gaan het college wel een paar opdrachten meegeven:
1. Maak afspraken met verhuurders, zodat de huur niet omhoog gaat
2. Focus op de leefbaarheid in de wijk.
3. Maak de vergunningaanvraag eenvoudig en betaalbaar.
Als de gemeente dit aanpakt, ziet ook de SP geen probleem in een beschermd dorpsgezicht. Het is goed je straatbeeld te beschermen. Maar het gaat uiteindelijk, in de eerste plaats, niet om de gebouwen. Het gaat om de bewoners. Het gaat om jou.