h

Gemeente moet zorgen dat mensen met een beperking naar hun werk kunnen

18 april 2013

Gemeente moet zorgen dat mensen met een beperking naar hun werk kunnen

Dankzij bezuinigingen van het VVD/PvdA kabinet dreigen mensen met een beperking achter de geraniums te belanden. Ook gehandicapten in het Gooi worden de dupe van de bezuinigingen op het vervoer van en naar de dagbesteding of werk. We schreven hierover eerder het artikel 'op bezoek bij zorgboerderij het Gooi'. De SP vindt dat iedereen mee moet kunnen doen en gaat de gemeente voorstellen om, als mensen door de bezuinigingen op vervoer hun passende dagbesteding of werk dreigen te verliezen, dit te compenseren uit het WMO budget.

Bedreigde werkplek
De dagbesteding of werk van mensen met een beperking komt in gevaar. Waarom? Omdat er 50% bezuinigd wordt op het vervoer van de mensen naar hun werkplek of dagbesteding. Omdat in de lagere Zorg Zwaarte Pakketten (ZZP's) de dagbesteding niet meer (volledig) wordt vergoed. Dit laatste gaat op voor mensen met een beperking maar ook voor mensen met een psychiatrische aandoening en senioren. Met familie, betrokken zorgorganisaties en gemeenten wordt geprobeerd een passende oplossing te vinden. Maar dat is niet zo eenvoudig.

Voorbeelden
Er waren al zorgen over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen. De eerste gevolgen zijn nu zichtbaar. In Kortenhoef sluit dagbestedingscentrum de Matrijs en in Hilversum staan de werkplekken van de medewerkers van Puur Smaeck op de tocht. De WMO-raad Hilversum waarschuwde hier al voor. Een directeur van een zorginstelling die zorg draagt voor mensen met een beperking vertelt ons dat voor zijn organisatie de bezuinigingen een verliespost is van meer dan een miljoen. Ook de vereniging gehandicapten Nederland schrijft: gevreesde effecten bezuiniging gehandicaptenvervoer komen uit. http://www.vgn.nl/artikel/15858

Gemeente moet verantwoordelijkheid nemen
Tientallen jaren terug vonden ze het een goed idee om mensen, die ze niet zo goed begrepen of die niet mee konden komen, 'weg te stoppen in de bossen'. Nu vinden we (gelukkig) dat iedereen op zijn eigen manier mee mag doen. Dan moeten we wel zorgen dat dit ook mogelijk blijft!

Vergoed vervoer naar werk en dagbesteding
De SP-Hilversum stelt daarom voor om vervoer naar dagbesteding of werk, als dat voor mensen een probleem is, te vergoeden uit het WMO-budget. Nu worden alleen vrijetijdsactiviteiten uit dit budget vergoed. Dat is natuurlijk raar. Wel vergoed naar de film kunnen maar niet naar het werk. Met het toevoegen van twee woorden (werk en dagbesteding) in de WMO-verordening zorgen we ervoor dat mensen wel een vergoeding kunnen krijgen. Het is zo simpel... De SP-Baarn, Amersfoort en Eemnes hebben dit verzoek ook aan hun gemeente gedaan.

Fractiemedewerker Peter van de Weerd: "Het is te zot voor woorden dat we uit de WMO-pot wel het vervoer voor vrije tijd vergoeden maar niet het vervoer naar de dagbesteding of werk. Nu het vervoer voor 50% uit de AWBZ is gehaald, en dit leidt tot problemen, moeten we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen. Als we zeggen dat iedereen mag meedoen moeten we zeker zorgen dat mensen naar de dagbesteding of werk kunnen. We gaan die mensen toch niet achter de geraniums zetten?"

Op 24 april vergadert de gemeenteraad weer over de WMO-verordening waar dit in opgenomen moet worden. Laten we hopen dat ander politieke partijen er net zo over denken als de SP.

 

U bent hier