h

Zwembad soap in Blaricum, Eemnes en Laren

7 februari 2013

Zwembad soap in Blaricum, Eemnes en Laren

De discussie rond het BEL-zwembad (Blaricum, Eemnes, Laren) begint steeds meer op “Goede Tijden, Slechte Tijden” te lijken. De SP-BEL is van mening dat een gezamenlijk zwembad geen luxe is maar gewoon noodzakelijk. En het kan als de gemeentelijke schouders er gezamenlijk en slim onder gaan. Samen moeten ze er toch uit komen zou je denken…

De SP-BEL is van mening dat een gezamenlijk zwembad geen luxe maar noodzaak is. Het isbelangrijk in verband met het geven van zwemlessen, het baantjes trekken voor iedereen die in het water aan zijn conditie wil werken en als een betaalbare recreatiemogelijkheid voor de jeugd en ouders met jonge kinderen. 

Er is behoefte aan een zwembad
Eind 2011 heeft Laren besloten de kosten van zwembad De Biezem (6 ton per jaar) niet meer te willen of kunnen opbrengen. De aangekondigde sluiting leidde tot protestacties waarna de drie BEL-gemeenteraden wilden onderzoeken of een gezamenlijk BEL-zwembad haalbaar is. Eerst is er een zogenaamd behoefteonderzoek uitgevoerd onder de inwoners. Daaruit blijkt duidelijk dat de behoefte een zwembad waar je tegen een betaalbaar tarief terecht kan, groot is.

Samen delen
Recentelijk is onderzocht of commerciële ondernemers brood zien in zo’n zwembad. Hier is uit gekomen dat het niet zal lukken zonder bijdrage van de gemeentes. De noodzakelijk geachte bijdragen van de gemeenten variëren aanzienlijk, maar gemiddeld gaat men nu uit van 400.000 Euro per jaar. Door de drie BEL-gemeenten gezamenlijk op te brengen dus. (Voorlopig Blaricum 66.667 Euro, Eemnes 133.334 Euro en Laren 200.000 Euro) Om de mogelijk van een zwembad te behouden moeten alle drie de gemeenten instemmen. Dat moet kunnen, zou je denken..

Waarom niet renoveren?
De SP begrijpt niet waarom er niet onderzocht is wat de kosten zijn van renovatie waarbij de binnen- voorzieningen gehandhaafd, opgeknapt of zo nodig vervangen, en voor buiten wordt uitgegaan van een ligweide en een klein zwembad zonder poespas. Wat wij ook missen in de discussie, is de ervaringen van onze buurgemeenten Baarn, Huizen en Hilversum. Huizen heeft nog altijd een buitenzwembad, De Sijsjesberg.

De SP BEL werkgroep vind het beschamend dat de drie gemeenten (Blaricum, Eemnes en Laren) niet in staat zijn om dit, relatief kleine probleem, op een goede manier op te lossen.

U bent hier