h

Begroting 2013: Als geld belangrijk wordt

26 november 2012

Begroting 2013: Als geld belangrijk wordt

Begrotingstijd. De verwachting is dat we in 2013 meer dan ooit, mede dankzij Haags beleid, de tering naar de nering moeten zetten. Wat de SP betreft gaat dat niet over de rug van kwetsbare mensen en niet ten koste van de leefbaarheid in buurten. Daarom hadden we een aantal dringende adviezen, vragen en moties die aansloten bij onze SP-speerpunten: werk, inkomen, veiligheid, wijken en wonen. 5 moties diende we in en maar liefst 4 moties van de SP werden aangenomen! (Loon naar werken, Over Sociale Huurwoningen, Samen Sterk in Wijk Teams en wijkcentrum De Geus Goed Gebruikt) Daarnaast zijn het dak- en thuislozendagbestedingscentrum Pak Aan, het participatie- en re-integratieprogramma ZIN en de vrouwenopvang in het Gooi van een toekomst verzekerd. En om de informatie over financiële hulpregelingen duidelijk te maken komen er weer bijeenkomsten rondkomen en zal door middel van een overzichtelijke inkomenskaart duidelijk gemaakt worden wanneer hulp van de gemeente gevraagd kan worden. Lees de volledige SP-begrotingsbijdrage per SP-dossier geordend.

De tering naar de nering zetten
De SP is van mening dat het streven naar een sluitende begroting een goed uitgangspunt is. Dit jaar slaagt het college erin om (wederom) met incidentele dekking de begroting sluitend te krijgen. Maar er komen nieuwe Haagse bezuinigingen en gemeentelijke taken aan. Ook in Hilversum zullen we de gevolgen van de crisis gaan merken. Grote projectontwikkelaars staken bouwprojecten en de volgende Hilversumse bezuinigingsronde hangt in de lucht. De SP is er niet helemaal gerust op dat alles goed komt. We zullen de financiële gang van zaken dan ook nauwlettend blijven volgen. En ondanks de sociale “reparaties” stemden we tegen de begroting 2013 omdat er op hoofdlijnen keuzes in zitten die wij anders zouden maken.

Werk, Inkomen en Sociale Zaken
Als je werkloos bent is het tegenwoordig moeilijk een baan te vinden. Als je langdurig, blijvend werkeloos bent of een beperking hebt is het bijna onmogelijk. Je bent dan afhankelijk van een uitkering. Gemeenten voeren inmiddels een paar belangrijke wetten uit: de Wet Werken naar Vermogen (WWnV) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In die wetten is geregeld dat de gemeente verantwoordelijk is voor begeleiding naar werk en beschermde werkplekken. Maar ze moet er ook zorg voor dragen dat iedereen in de samenleving kan meedoen. De SP vraagt zich af of dat wel goed geregeld is. Krijgt iedereen zo’n plek en mag iedereen meedoen? Op dit moment komen er namelijk al signalen dat mensen die een beschermde werkplek nodig hebben op de wachtlijst komen en thuis zitten. Dat vinden wij zorgelijk. Het college is verplicht dit goed te regelen!

Aan het werk
Werken en werkgelegenheidsprojecten zoals de club van 1000 zijn prima. Daarbij hoort wel de afspraak dat mensen die werken tenminste het minimumloon verdienen. Het maakt wat de SP wat dat betreft niet uit of iemand op een beschermde werkplek werkt, bij een werkgever in dienst gaat en de werkgever subsidie ontvangt of vanuit de gemeente gedetacheerd wordt. De wethouder Sociale Zaken ondersteunde, tijdens de begrotingsdiscussie, het principe van Loon naar Werken. En om deze intentie te verzilveren diende de SP de motie Loon naar werken in. Het college was het met de afspraken in de motie eens en nam de motie over!

Door de motie wordt geregeld dat er bindende afspraken gemaakt worden over het loon dat mensen verdienen als ze in een werkgelegenheidsproject aan het werk gaan. Voor nu en in de toekomst is door de motie vastgelegd dat mensen maximaal 3 maanden op uitkeringsniveau mogen werken en daarna tenminste het minimumloon verdienen.

Als je geen betaalde baan hebt
Er zijn ook mensen die niet in een werkgelegenheidsproject naar werk zitten maar gewoonweg vrijwilliger of mantelzorger zijn. Die mensen moeten ook ergens terecht kunnen en waardering krijgen voor het zinnige werk dat ze doen.

De SP is van mening dat als mensen niet in een werkgelegenheidsproject zitten maar wel iets doen, ze actief op de vrijwilligersbonus geattendeerd moeten worden. Als ze dit krijgen mag dit bedrag niet op de uitkering gekort worden. Eerder al bepleitte de SP dezelfde aandacht voor het mantelzorgcompliment.

Wethouder Sociale Zaken: 
"We gaan ervoor zorgen dat de vrijwilligersbonus en het mantelzorgcompliment onder de aandacht komt en door mensen behouden kan worden."

Tijdens de bespreking van de zomernota maakte de SP zich sterk voor het (GGz/VERSA/Sociale Zaken)programma ZIN omdat het mogelijk zou verdwijnen. Wij hoorden dat dit programma zal blijven bestaan en vroegen de wethouder om dat te bevestigen.

Het antwoord van de wethouder was:
Het project ZIN zal inderdaad blijven bestaan en zal zelfs uitbreiden. Het is een waardevol programma wat bijdraagt aan het begeleiden van mensen naar dagbesteding, vrijwilligerswerk en re-integratie.

Tijdens deze begrotingsbespreking namen we de vrijheid om raadsleden en college te wijzen op de dienstverlening van het Dag Activiteiten Centrum en Werkervaringsplaatsen Psychiatrisch Patiënten van GGz Centraal (DAC/WESPP). 
Zij hebben ruimschoots ervaring met het ondersteunen en begeleiden van mensen met een (psychosociale) arbeidsbeperking en hebben eigen dagbestedingsateliers, werkervaringsplaatsen en een beschermde werkplek voor mensen die over niet al te lange tijd onder de verantwoording van de gemeente komen te vallen. Wij adviseren raadsleden en het college om eens in hun ateliers te gaan kijken, zoals in de houtbewerkingswerkplaats en de “Schatkamer” aan de Noorderweg.

Hilversums minimabeleid
De Minima Effect Rapportage is lang en breed binnen en van vele mensen en gezinnen weten we dat ze moeten rondkomen van een inkomen dat onder het sociaal minimum ligt. Tijd dus om iets te gaan doen! Hierbij moeten we vooral de verborgen armoede, die slecht in beeld te brengen is, niet vergeten! Het zou dit college sieren als ze probeerden ook die mensen te vinden en te helpen.

Onder het nieuwe kabinet komt extra geld vrij voor minimabeleid. Wij willen dat het college zo snel mogelijk de norm bijzondere bijstand verhoogt naar 130% van het minimum inkomen.

Er zijn al verschillende minimaregelingen. Die moeten echter wel vindbaar zijn. Mensen moeten weten wanneer en waarvoor ze bij de gemeente terecht kunnen, en dat kan beter! Daarom pleit de SP voor uitstekende makkelijk vindbare informatievoorziening over de diverse regelingen.
Wij willen dat een goede inkomenskaart beschikbaar komt, zowel digitaal als op papier. Met daarop alle regelingen die mensen kunnen helpen, maar ook bijvoorbeeld de voedselbank, het WWZ loket en de klantmanagers van de sociale dienst. Wij stellen ook voor om weer bijeenkomsten rondkomen te organiseren. hebben het college een paar goede voorbeelden van Maastricht en Amsterdam overhandigd. Ook is een idee om een besparings-tiplijst op te stellen en die tepubliceren in de nieuwsbrief van sociale zaken. Voorbeeld: Er is een dierenarts, verbonden aan dierenasiel Crailo welke tientallen euro’s goedkoper is dan anderen. 
Dergelijke tips van en voor mensen kunnen mensen helpen.

De wethouder Sociale Zaken antwoordde op die voorstellen: 
Ik zeg toe er komen weer bijeenkomsten rondkomen, we gaan de informatievoorziening verbeteren, de inkomenskaart is inderdaad een goed hulpmiddel dat gaan we doen en ook de besparingstiplijst is een goed idee.


Wijken en buurten
Wijkgericht- en samenlevingsgericht werken en burgerparticipatie.
We hebben er als gemeente al jaren de mond vol van, maar het komt niet echt van de grond.

Daarom moeten de raadsleden op cursus burgerparticipatie (oh ja: en de ambtenaren ook). Maar burgemeester en college horen ook naar deze cursus te gaan. De SP fractie stelt bij deze haar vier cursus plaatsen ter beschikking aan het college. De SP zal met betrekking tot burgerparticipatie actief blijven, onder het motto: “niet lullen maar poetsen” en ziet graag dat het college het goede voorbeeld geeft.

Wij zien uit naar het beleidsplan wijk en samenlevingsgericht werken en willen graag wat richting geven aan het beleid en de gedachten van dit college. De SP pleit voor het instellen van wijkteams. Dit zijn samenwerkingsverbanden van de wijkagent, corporatie woonconsulent, maatschappelijk/jeugdwerk en bewoners, die nauw met elkaar overleggen en korte lijnen hebben. Want alleen samen sta je sterk!

Ter inspiratie boden wij de burgemeester en direct betrokken ambtenaar van het wijkbureau een werkbezoek aanwijkgericht werken Zeistaan.

En we dienden de motie Samen Sterk in Wijkteams in. Deze motie werd raadsbreed gesteund en overgenomen door het college.

De motie geeft het college opdracht om
* te onderzoeken op welke wijze het werken met wijkteams een plek kan krijgen binnen het beleid en uitvoeringsplan wijk- en samenlevingsgericht werken.

De SP vindt het overigens zuur dat een gewaardeerde wijkagent in Noord 2 jaar voor zijn pensioen, zijnvertrouwde werkplek kwijt raakt door de herindeling naar een nationale politie. Is dat wat de nationale politie ons gaat brengen? Als dat zo is worden wij daar niet vrolijker van.

Kort iets over wijkveiligheid. Hiervoor heeft de SP al vaak aandacht voor gevraagd. Wij delen dit aandachtspunt met Leefbaar Hilversum en collega Gerrit van der Waals heeft namens de SP en LH een motie over het invoeren van wijkveiligheidsoverleggen ingediend. Merkwaardig genoeg werd deze afgewezen door de raad.

De gemeente Zeist is een mooi voorbeeld als het gaat over wijkgericht-communiceren. We hebben de burgemeester, als portefeuillehouder wijkgericht werken geadviseerd om de kopjes -MIJN WIJK- op onze gemeentelijke site te vullen met up to date relevant wijk nieuws.

Dan nog een voor de SP heikel punt: het behoud van de wijkcentrum de Geus als activiteiten- en ontmoetingscentrum. Iedereen heeft de door betrokken mensen gestuurde brieven gelezen en vele clubjes zoeken een plek. Vraag en behoefte genoeg dus! De SP pleit ervoor om deze clubs een plek te geven en een plan te maken voor lange termijn. Als we dit niet doen tijdens deze begrotingsbespreking is de Geus in 2013 voorbestemd om leeg te staan, kost het de gemeente 98 duizend euro en zijn vele gebruikers de dupe. De SP is betrokken bij de acties van de bewonersvereniging en gebruikers en was daarom 14 november aanwezig bij het werkbezoek van de wethouder Zorg en Welzijn. Ter plaatse vertelde de wethouder dat hij de Geus in 2013 niet leeg zal laten staan en dat er gewerkt moet worden aan een plan voor na 2013. Een prima uitgangspunt! Om ook deze toezegging te verzilveren diende de SP demotie de Geus Goed Gebruikt in. 
De motie werd overgenomen door het college.

De motie geeft het college opdracht om
* Voor eind december 2012 in gesprek te gaan met de betrokken partijen en belangstellenden om te komen tot een leegstandsbeheerplan voor 2013;
* In 2013 te onderzoeken of het mogelijk en wenselijk is om de Geus open te houden als wijk activiteiten-en ontmoetingscentrum

En dat is goed nieuws voor de vele gebruikers!

Wonen en Bouwen
Wij spreken onze zorg uit over het thema. Er zijn teveel leegstaande corporatie woningen en kantoorpanden. Het is niet meer acceptabel! Niet voor niets voerde de SP deactie Waarom woont hier niemand.

Teveel mensen zoeken een huis en vissen ondanks de leegstand achter het net. Het antwoord “daar ga ik niet over” is niet meer genoeg. 
De uitputting van de kernvoorraad sociale woningbouw door “opwaarderen” en in de vrije sector verhuren, verkoop van sociale woningbouw en leegstand moet stoppen. De SP diende daarom demotie Over Sociale Huurwoningen in (nagenoeg dezelfde als tijdens de bespreking over het plan van aanpak leegstand d.d. 9 mei. Toen stemden de PvdA, D66, VVD, CDA, CU en Groen Links tegen). We waren er niet gerust op maar het “grote inzicht” is ook bij dit college (D66/VVD/PvdA) geland. De motie werd overgenomen.

De motie Over Sociale Huurwoningen geeft het college de opdracht om
* Uit te zoeken hoeveel sociale huurwoningen (tot €664,66) er op dit moment nog te huren zijn (kernvoorraad) en dit terug te rapporteren aan de raad;
* Binnen een half jaar naar de raad te komen met een voorstel over te maken afspraken met de woningbouwcorporaties. Waarin in ieder geval afspraken staan over dat leegstaande (sociale) huurwoningen niet langer dan 6 maanden leegstaan, de kernvoorraad sociale huurwoningen en hoe deze behouden blijven en afgestemd op de behoefte moet ontwikkelen.

Verder adviseerde de SP de wethouder om eens in Amsterdam te gaan kijken. Daar worden, op initiatief van de SP, op creatieve wijze leegstaande kantoren huisvesting voor daklozen en jongeren georganiseerd. Wat daar kan, kan hier wellicht ook.

En wat de SP betreft geen megalomane bouwprojectenen zorgen over uitvoering van plannen. Wij vragen ons af hoe het goed moet komen met bijvoorbeeld: het Langgewenst, Plein 25 (GAK gebouw) en de stationstoren. Deze projecten liggen voorlopig stil. Het bouwplan Monikkenberg, Villa Industria, van Linschoten,Gooische Herberg, Hilversum Noord, Lucent gebouw en Anna’s Hoeve zijn nog in ontwikkeling en nog niet helemaal zeker. We kunnen beter een paar keer goed kiezen dan elf keer half! Met het oog op het tekort aan sociale woningbouw zeggen wij: laten we nu sociaal doen en 50% sociale woningbouw realiseren op Anna’s Hoeve en het Regev terrein (Villa Industria). Dat kost geld maar eenmaal gerealiseerd hebben veel woningzoekende Hilversummers er iets aan.

Veiligheid
De SP vraagt zich af wanneer de burgemeester ons nader informeert over de ontwikkelingen met betrekking tot denationale politie.

Met betrekking tot de brandweer zullen wij niet instemmen met het uitnemen van drie tank auto’s of het opheffen van kazernes zonder een hernieuwd risicodekkingsplan en voor ons verantwoordde keuzes. Misschien blijkt namelijk wel dat we ze hard nodig hebben!

De burgemeester bevestigde tijdens de begrotingsdiscussie dat dit uitnemen niet ging gebeuren voordat er een risicodekkingsplan was. Merkwaardig is dus dat dit uitnemen van voertuigen wel als prestatie in de begroting staat. Die wilde de SP er dus uit hebben. Maar een amendement om het uitnemen van de hulpverleningsvoertuigen en drie tankauto’s als prestatie uit de begroting te halen werd door de raad weggestemd. Alleen de SP en Leefbaar Hilversum stemden voor. Lees hier ons brandweer dossier

Zorg, Welzijn en Cultuur 
Over deze programma’s kunnen we nu niet zoveel zeggen omdat het beleid nog niet duidelijk is. Maar we weten wel dat we ervan balen dat er enorme bedragen naar enkele culturele instellingen terwijl de kleintjes ten onder gaan. 
Het verzelfstandigen van het museum zal niet zomaar geld opleveren (sterker nog: het kost waarschijnlijk geld) en we blijven ook nog eens verantwoordelijk voor de collectie. Wij zijn benieuwd naar het geheime cultuuroverleg dat eind van het jaar gepland staat. Wij vertrouwen erop dat deze wethouder de kleintjes niet laat stikken en zijn blij dat er voor het GSA en het Pinetum in 2013 toch geld gezocht wordt om hen te ondersteunen.

Over de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de overgang van de jeugdzorg en AWBZ begeleiding, naar de gemeente, hebben we al van alles op eerder momenten gezegd. Wij zijn aangenaam verrast dat het college vele zaken uit de SP-thuiszorg 21 punten wenslijst overnam en mooie kruisbestuivingen kunnen plaatsvinden, maar wij zijn er nog niet gerust op. Wij zijn bang dat de kanteling “de afwenteling” zal worden. Maar we zullen de uitvoeringsplannen van dit college afwachten alvorens te oordelen.

Vooruitlopend op de plannen stelden we wel twee vragen:
1. Ons is ter ore gekomen dat Pak Aan (een dagbestedingsprogramma voor dak-en thuislozen) in financiële moeilijkheden is gekomen. Is dat zo? Wil de wethouder ons garanderen dat Pak Aan gewoon blijft bestaan? 
De wethouder Zorg en Welzijn antwoordde: "Dat klopt dit is begin november duidelijk geworden en er is bestuurlijk en financieel ingegrepen en in de toekomst zal Pak Aan onder de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) komt te vallen. Pak Aan zal zeker blijven bestaan."

2. Met betrekking tot de subsidies aan zorgorganisaties (zoals de vrouwenopvang): krijgen wij de subsidie voorwaarden en afspraken nog te zien en mogen wij daar iets over zeggen?
De wethouder Zorg en Welzijn antwoordde: "Devrouwenopvang in het Gooi wordt onder een andere instelling ondergebracht en heeft nu subsidie gekregen volgens de nu geldende subsidie regels. Bij het nog vast te stellen beleidsplan maatschappelijke ondersteuning kan de raad ook aanwijzingen geven om de regels van het subsidiebeleid aan te scherpen. "

Regionaal samenwerken
De SP vindt regionale samenwerking prima zolang dienstverlening dicht bij Hilversummers, laagdrempeligheid en democratische legitimering niet in het gedrang komen. Daarbij is samen niet altijd goedkoper en beter. 
Het programma bestuurlijke aangelegenheden benoemt Gooistad en het vergroten van de bestuurskracht als doelstelling. Wat de SP betreft staat dat nog lang niet vast.

Bezuinigen
Tijdens de zomernota benoemden we al een aantal bezuinigingsopties. Lees die terug in zomernota bijdrage:Hoe sociaal is Hilversum?

Bezuinigen kan nog steeds op de Gemeentelijke Afval Dienst (GAD). Die houden elk jaar een miljoen over en het Gewest laat dit gewoon gebeuren.

Bezuinigen kan nog steeds op de gezamenlijke inkoop, de inhuur van externen en het voorkomen van juridische conflicten. Niet voor niets is de SP verheugd met het commitment van het college om zich te committeren aan de Roemer Norm (niet meer dan 10 procent van de personeelskosten mag worden uitgegeven aan dure externe adviseurs, interim-managers en andere externe medewerkers.). En zoals de wethouder Dienstverlening voorstelde hebben we de gemeente Hilversumaangemeld als voorbeeld gemeente. Als SP zullen we natuurlijk nauwlettend in de gaten houden of de gemeente aan de norm blijft voldoen.

Bezuinigen kan nog steeds op de eigen kosten. Hilversummers krijgen diverse lastenverzwaringen en eigen bijdragen om hun oren. Verschillende organisaties waar we als gemeente mee samenwerken en de ambtelijke organisatie krijgen dankzij raadsbesluiten bezuinigingsopdrachten. Het is onze morele plicht om nu, als raad, ook zelf de broekriem aan te halen. Sinds de SP in de raad zit (vanaf 2006) hebben we het verzoek tot het verlagen van de raadskosten acht keer voorgelegd en niet één keer werd het door de gemeenteraad aangenomen. Nu vroegen we per motie 5% verlaging van de raads- en fractievergoedingen. De motie werd met 7 stemmen voor en 26 stemmen tegen verworpen.

Fractievoorzitter Bianca Verweij was over de uitslag duidelijk. 

“het is asociaal en niet solidair om in deze tijden van bezuinigingen, waarin we van iedereen vragen in te leveren dit zelf niet te doen. Ik hoop dat het nieuwe voorstel dat de burgemeester aan het voorbereiden is gauw komt en dat er dan wel solidair gekozen wordt.”

Moties van andere partijen
De SP steunt andere partijen als zij goede ideeën hebben. Zo steunden we de volgende moties: Fietsbeleid kan een schepje er bovenop gebruiken, Jongerenhuisvesting in het GAK-gebouw, Investeren in taalvaardigheid en tegengaan laaggeletterdheid, Verbetering en ondersteuning positie mantelzorgers, extern onderzoek ten behoeve van bouwplan Anna’s Hoeve. Ondanks onze steun haalden geen van de moties de eindstreep.

U bent hier