h

Red de Gooische Herberg!

23 oktober 2012

Red de Gooische Herberg!

De Gooische Herberg is één van de laatste stukjes historisch Hilversum. De herberg is direct zichtbaar is als je vanuit het Station Hilversum de stad inloopt. Nu dreigt deze karakteristieke plek te verdwijnen. Projectontwikkelaar Nera Vastgoed wil de panden slopen en heeft hiervoor een vergunning aangevraagd Daarvoor in de plaats moet een nieuw flat gebouw met dure woonappartementen een discotheek en horeca komen. Een stuk historisch Hilversum moet hiervoor tegen de vlakte, en het centrum verdwijnt achter een muur van giga-gebouwen. Actiegroep Red de Gooische Herberg verzet zich daarom tegen deze afbraak. De SP steunt ze. Wij herinneren ons de woorden van de Hilversummer stadsbouwmeester. Zij betoogde: “We moeten de stad liefhebben en liefde hebben voor het patrimonium.” Met ander woorden: heb je cultureel erfgoed lief.

Onhaalbare dure appartementen
De projectontwikkelaar wil 12 stadsappartementen realiseren van 35 m2 tot 65 m2, bedoeld voor 'starters'. De SP vraagt zich af waarom deze projectontwikkelaar verwacht dat dit project succesvol zal zijn. De verwachtte prijs voor de appartementen is tussen de 200 en 350 duizend euro. De meeste starters kunnen dat helemaal niet ophoesten en het is niet voor niets dat andere soortgelijke projecten, met “betaalbare woningen” (nog) niet haalbaar gebleken zijn. Zoals de Stationstoren die voor het station zou komen en de ontwikkeling van Stationsplein 25 (het oude GAK gebouw). Beiden projecten zijn gestagneerd vanwege de slechte markt.

Winkeliersvereniging is tegen de plannen
Er is vanuit veel kanten verzet tegen de 'discoflat'. Ondernemers rondom de Schapenkamp zijn samen met betrokken Hilversummers in actie gekomen om de Gooische Herberg te redden. Ze willen de nostalgische laagbouw en prettige sfeer graag behouden. `Nog een betonnen kolos maakt de entree van ons dorp ontoegankelijker en past niet in het straatbeeld en daarnaast zijn er zorgen over (verkeers) veiligheid en parkeren`. De winkeliersvereniging zetten grote vraagtekens bij nut en noodzaak van het bouwplan.

Red de Gooische Herberg
Om al deze redenen steunt de SP de initiatiefnemers van de actie Red de Gooische Herberg in hun strijd om dit oorspronkelijke stukje Hilversum te behouden.

De actievoerders hebben inmiddels een site in de lucht: STOP Hilversum wordt verder gesloopt. Red de Gooische Herberg, startte een handtekeningenactie en openden een facebookpagina en Twitteraccount:@gooischeherberg

Vragen aan het college
Wij hebben de wethouder Ruimtelijk ordening, Lon Jooren-v.d Bor, maar eens gevraagd hoe de stand van zaken is. Zij beloofde ons namelijk, in de discussie van woensdag 3 maart 2011, dat de raad geïnformeerd zou worden. Ze wist toen te vertellen dat de toenmalige plannen niet pasten in het vigerende bestemmingsplan. Ze zegde toe dat de raad nader geïnformeerd zou worden als er meer bekend zou zijn. Inmiddels blijkt er meer informatie te zijn. Want volgens de site van de projectontwikkelaar is een vergunning aangevraagd en uit berichtgeving begrijpen we dat de stadsbouwmeester betrokken is bij de ontwikkeling van deze locatie.

De SP heeft de wethouder het volgende gevraagd:

  • 1. Welke waarde hecht u aan de Gooische Herberg in het licht van Hilversums cultureel erfgoed?
  • 2. De SP leest dat er eind augustus een vergunningsaanvraag voor het plan is ingediend. Heeft het college hierover al besloten? Zo ja, wat is het besluit en wanneer was u van plan de raad, conform toezegging te informeren? Zo nee, wanneer verwacht u te beslissen en wanneer was u van plan de raad te informeren
  • 3. Is de stadsbouwmeester hier inderdaad bij betrokken? Zo ja, wat zijn haar adviezen aan het college geweest?
  • 4. Bent u met ons van mening dat definitieve besluitvorming over dit stukje Hilversum eigenlijk betrokken moet worden bij de nog vast te stellen structuurvisie en wel bij het onderdeel centrumvisie?
  • 5. Bent u bekend met de actiegroep Red de Gooische Herberg?
  • 6. Heeft u contact met hen gezocht? Zo ja, wat kwam daaruit? Zo nee, gaat u dit dan alsnog doen?


Wij zijn benieuwd naar de antwoorden…

U bent hier