h

Hilversum Oost: Arie Loomanhuis verloederd

10 augustus 2012

Hilversum Oost: Arie Loomanhuis verloederd

Het `buurten in de buurt `is bij de SP een goede en gezellige gewoonte. SP-ers gaan in een wijk op onderzoek uit en horen wat de bewoners van die waarderen of juist helemaal niet goed vinden. Deze keer was de SP in de straten rondom het Arie Loomanhuis in Hilversum Oost. Hilversum oost is een wijk waar een flinke slag gemaakt is met het verbeteren en opknappen van de wijk. Het resultaat van deze inspanningen is duidelijk zichtbaar. 
Zo zijn de straten, speelplekken en plantsoenen goed onderhouden en zijn de mensen eigenlijk best tevreden. Het enige waar de mensen op dit moment echt van balen is dat het voormalig wijkcentrum, het Arie Loomanhuis, niet in gebruik is en steeds verder verloedert. “Het heeft een aantrekkende werking op baldadige jongeren en het lijkt of er door de rommel vandalisme aangetrokken wordt.” Aldus één van de buurtbewoners. De SP begrijpt dit en heeft daarom de gemeente Hilversum gevraagd om te zorgen dat er rondom het Arie Loomanhuis weer wat actie komt.

 

Arie Loomanhuis verloederd
Een doorn in het oog van verschillende buurt bewoners is het Arie Loomanhuis in de Van Musschenbroekstraat. De bedoeling was, enkele jaren terug, dat het Turks Cultureel en Activiteiten Centrum Infoned er haar activiteiten ging voortzetten nadat zij uit hun vorig onderkomen aan het Zwaluwplein weg moesten. Maar zo constateert de buurt, er is weinig activiteit te bemerken. Er gebeurd al een hele tijd niets. De omgeving vervuilt en het huis vervalt en nog niet zo heel lang geleden gingen de ruiten aan diggelen. Het geheel biedt een trieste aanblik en lijkt vandalisme aan te trekken. “En daar heeft de hele buurt last van” aldus een buurtbewoner.

Jongeren een eigen plek
In de wijk zijn verschillende groepen jongeren die allemaal een eigen plekje willen hebben.

De SP ontmoette twee van deze groepen. 
Het verhaal van de jongeren is duidelijk:

“ wij willen ergens een plek hebben om te chillen maar worden nu overal weggejaagd”

Het verhaal van de buurtbewoners is ook duidelijk, die vinden dat de jongeren nogal eens lawaaiig zijn en overlast veroorzaken. Niet altijd, maar wel met enige regelmaat. Dit is natuurlijk een lastig probleem. SP-ers zijn nog met de jongeren in gesprek om samen met hen een oplossing te bedenken. Het is voorstelbaar dat het nodig is om met de wijkagent en bijvoorbeeld Versa in gesprek te gaan. 

Nieuwe speelplaatsen en goed onderhouden straten
In de straten rondom het Arie Loomanhuis zien de straten, plantsoenen en speelplaatsen er schoon en onderhouden uit. Het is duidelijk te zien dat de bestrating het openbaar groen, voorzieningen zoals speelplaatsen, vernieuwd zijn en het openbaar groen onder handen is genomen.

 

Nog plannen te over
Hilversum oost is een wijk waar nog veel te gebeuren staat. Zo hebben we nog braakliggende grond waar ooit de Cocon stond. Hier moet nog gebouwd worden.

Verder is er nog de grondwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) die vervangen wordt en staan we aan de vooravond van de ontwikkeling van Anna´s Hoeve. Het is dus echt een wijk waar nog van alles gebeurd. Wat we als SP een jammerlijke ontwikkeling vinden is dat de betaalbare huizen in de wijk minder worden. Verschillende sociale huurwoningen worden verkocht of als ze leeg zijn komen te staan opgeknapt en duurder verhuurd.

U bent hier