h

Succes voor de rattenvangers van het Zeeheldenkwartier

28 juli 2012

Succes voor de rattenvangers van het Zeeheldenkwartier

Begin juli kwam er via de SP hulpdienst een melding binnen van overlast van ratten in het Zeeheldenkwartier. Bij de SP ging er onmiddellijk een belletje rinkelen. Want dit probleem deed zich in deze buurt eerder voor en was in 2006 aanleiding om vragen te stellen aan de gemeente. Toen leek het probleem opgelost maar nu blijkt dat er nog steeds, of weer, in de hele wijk ratten gesignaleerd worden. De bewoners werd geadviseerd de handen ineen te slaan, een wijkonderzoek te doen en de uitkomsten daarvan aan de gemeente voor te leggen zodat gesproken kan worden over een gezamenlijke oplossing. De uitkomst van deze acties is dat de gemeente nu samen met de bewoners, en zo nodig de woningbouwcorporaties, op zoek gaat naar de, zoals wethouder Lon Jooren- van der Boor zegt: `de meest fundamentele aanpak voor de korte en lange termijn`.

Wijkonderzoek

Een vertegenwoordiging van wijkbewoners stelde na overleg met een ongediertebestrijder, en in samenwerking met SP´ers, een wijkenquête op. Dit om te onderzoeken waar de ratten gezien waren en of mensen wilden dat er iets aan gedaan werd. Met vereende krachten werd de enquête verspreid. Het resultaat.. Meer dan 39 meldingen kwamen binnen van verschillende plekken in de wijk.

Een brief naar de gemeente
De bewoners wilden graag met de gemeente in overleg om te bespreken hoe ze samen de bron van het probleem konden vinden en op welke wijze er een sluitende aanpak voor de bestrijding gemaakt kan worden. De ongediertebestrijder had als advies meegeven dat zowel de gemeentelijke riolen als de riolering op particulier grondgebied gecontroleerd zouden moeten worden en dat één grote bestrijdingsactie het meeste resultaat zou opleveren. Allen moesten dus aan de bak.
De onderzoeksresultaten werden door de bewoners en SP naar de gemeente gestuurd met de vraag of er een overleg plaats kon vinden over een op te tellen plan van aanpak. Het antwoord kwam snel en binnen en een week later zaten de bewoners, SP en gemeente om de tafel.

Het plan van aanpak
De wethouder gaf aan dat ze het probleem serieus wilde aanpakken en deed het volgende voorstel:

Stap 1
Alle gemeentelijke riolen in de wijk worden geïnspecteerd op defecten en als die er zijn worden ze gerepareerd.

Stap 2
In alle rioolputten in de wijk komen gifbollen te hangen en zal regelmatig geïnspecteerd worden wat daarvan de effecten zijn. Dit om de huidige populatie ratten te bestrijden.

Stap 3
Na de vakantie is het de bedoeling dat er een rookonderzoek plaatsvindt. Het rookonderzoek is een kostbare aangelegenheid, maar zal wel betaald worden door de gemeente. Het rookonderzoek houd in dat er rook door de riolen geblazen wordt zodat daar waar de rook buiten de riolering komt er een defect zit waarop reparatie plaats moet vinden. Dit defect kan ook op particulier terrein zitten. In dat geval is de eigenaar van het riool verantwoordelijk voor het repareren van het defect. Van belang bij dit rookonderzoek is dat alle bewoners in een blok meewerken aan de inspectie want dan is de slagingskans om de bron aan te pakken het grootst.

Stap 4
Natuurlijk is het ook van belang dat mensen in en om het huis praktische zaken in acht nemen.
Te denken valt aan: voedselresten en afval wegnemen of in afsluitbaren bakken (bij voorkeur van metaal) opbergen en regelmatige inspectie van opgeslagen goederen. Zeker in de zomer is dit het grootste probleem. Op plekken waar mensen afval of bijvoorbeeld dierenvoer achterlaten ontstaat een paradijs voor ratten.

Goede hoop
Met bovenstaand plan van aanpak lijkt het mogelijk om de huidige rattenpopulatie te bestrijden en ligt er een goed voorstel om te komen tot een oplossing die rattenoverlast zal verhelpen. Al met al dus een prima resultaat van deze actie voor de bewoners van het Zeeheldenkwartier. Na de zomer zal de SP het Zeeheldenkwartier weer bezoeken in de hoop te horen dat er geen rat meer te zien is.

 

U bent hier