h

Psychiatrisch patiënt met krappe beurs geholpen

19 juni 2012

Psychiatrisch patiënt met krappe beurs geholpen

Gemeenten in het Gooi vergoeden eigen bijdrage GGZ

Begin mei vroeg de SP het Hilversums college om de eigen bijdrage te vergoeden voor mensen met een psychiatrische zorgvraag die, om financiële redenen, hun hulpverlening stop zetten. Dit om te voorkomen dat deze mensen verstoken raken van hulpverlening. Niet alleen in Hilversum werden vragen aan de gemeente gesteld. SP’ers in andere gemeenten schreven ook hun eigen gemeente aan met deze vraag. Inmiddels is er antwoord. Alle Gooise gemeenten zullen de eigen bijdrage vergoeden voor mensen die dit niet meer kunnen betalen.

Serieus signaal van de GGz Centraal
In april gaf GGz Centraal directeur John de Jong in de Gooi- en Eemlander aan dat één op de vier cliënten de hulpverlening om financiële redenen stopt en dat het aantal aanmeldingen met 15% afnam. Hij noemde dit een “zorgelijke ontwikkeling" verder vertelde hij dat “niet goed begrepen wordt dat de GGZ geen mensen met ’huis, tuin en keukenproblemen’ helpt. GGz centraal behandeld louter psychiatrisch patiënten met ernstige problemen. Het gevolg van de maatregel is dat mensen met lage inkomens, die de hulp echt nodig hebben, het niet meer kunnen betalen.”

 

Gemeenten geven gehoor aan SP oproep
In de voorjaarsnota van het Rijk wordt benoemd dat de regering van plan is de eigen bijdrage maatregel GGZ te verzachten, maar hoe precies is nog niet duidelijk. De Gooise GGZ Centraal kan niet, zoals enkele ander GGZ regio’s, de eigen bijdrage uit eigen zak vergoeden. Daarom heeft de gemeente Hilversum besloten de eigen bijdrage in ieder geval tijdelijk te vergoeden vanuit de bijzondere bijstand. Verder zal de gemeente Hilversum met zorgverzekeraar Agis onderhandelen over het voorzieningenpakket voor 2013 en volgende jaren. Overigens is deze tegemoetkoming in kosten niet alleen voor clienten die om financiele redenen hun zorg stop zetten maar voor iedereen die rond moet komen van een minimum inkomen.De overige regio gemeenten hebben overigens ook, op verzoek van de SP, aangegeven de eigen bijdrage te compenseren als dit noodzakelijk is.

In onze regio gaat het naar verwachting om ongeveer 200 personen voor wie een eigen bijdrage van 200 euro vergoed moet worden. De gemeente zal voor deze regeling beleidsregels opstellen en vooruitlopend op die aanpassing kan op individuele basis reeds een passende oplossing geboden worden. De GGZ zal dit waar nodig naar haar klanten communiceren en de gemeente zal op de gemeentesite kenbaar maken dat deze mogelijkheid er is.

SP-fractievoorzitter Bianca Verweij:

“Dit is goed nieuws voor de GGZ en de cliënten die om deze reden hun hulpverlening moesten stoppen. We kunnen nu wellicht voor komen dat persoonlijk leed en mogelijk maatschappelijke overlast ontstaat. Wij hadden zorgen over vereenzaming, vervreemding en sociaal isolement, en in het ergste geval over een toename van het aantal huisuitzettingen en dak- en thuislozen. Wij zijn blij dat de gemeenten dit zo goed oppakken.“

 

Waar de gemeenten goed op moeten letten
De SP vindt het van belang dat de mogelijkheid voor vergoeding van de eigen bijdrage goed gecommuniceerd wordt naar zowel hulpverleners als cliënten en dat er contact gezocht worden met de cliënten die reeds opgezegd hebben. Wellicht is het nodig dat deze mensen begeleid worden bij de aanvraag van de compensatieregeling.

Verder vind de SP dat voor het bepalen van het recht op bijzondere bijstand gekeken wordt naar het inkomen dat mensen op dit moment hebben. Om te bepalen of iemand recht heeft op bijzondere bijstand wordt namelijk wel eens gekeken naar de inkomensgegevens van het voorgaand jaar. Dat is niet altijd de reële situatie. Wanneer het recht op bijzondere bijstand wordt bepaald op basis van oude gegevens kan dat ervoor zorgen dat de hulp vragende dit jaar net tussen wal en schip valt en dus nog niet geholpen is.

 

U bent hier