h

Apotheken met de klantvriendelijkste openingstijden

1 mei 2012

Apotheken met de klantvriendelijkste openingstijden

Uit onderzoek van de SP is gebleken dat er in Hilversum maar 2 van de 16 apotheken op zaterdag open zijn. Om de apotheken te belonen voor hun klantvriendelijke openingstijden heeft de SP deze apotheken, respectievelijk van Heemskerk Duker (Kerkbrink) en Casa Cura BV (Neuweg) een certificaat: "apotheek met de meest klant vriendelijke openingstijden" aangeboden.

Als veel genoemd argument voor het niet open zijn op zaterdag wordt vaak gezegd dat het te duur is.

Dat zou kunnen, maar wij vinden het dan vreemd dat in bijvoorbeeld in Huizen en Baarn alle apotheken open zijn, in Bussum niet één en in Hilversum twee. Ook opmerkelijk is dat geen van de apotheken in de regio na 18.00 open is. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor mensen die recepten willen halen ook handig is als apotheken van maandag tot en met vrijdag tot 19.00 of tot 20.00 open zijn. Ook het idee van een “koopavond” zou een optie kunnen zijn. Waarom dit alles zo geregeld is kunnen we raden maar is een zaak van de apothekers zelf.

 

Naar onze smaak zou het mogelijk moeten zijn om ook apotheekzorg zo dicht mogelijk bij mensen te organiseren. Dat kan wellicht in de toekomst door verruimde openingstijden, versoepeling van de bezorgdrempel of misschien wel door slimme nieuwe ontwikkelingen zoals recept-afhaalkluizen aan de buitenzijde van de apotheek. Elders in het land werkt dat namelijk prima

Hilversumse toppers
Apotheek van Heemskerk Duker is een begrip én één van de oudste apotheken in Hilversum.De apotheek verzorgd al vele jaren de medicijnen voor vele Hilversummers. 
De apotheek is op maandag tot en met vrijdag open van 8.00 -18.00 en op zaterdag van 9.00-12.00.

Eigenaresse mw. drs. J.M.A ter Borg:

“ Wij vinden het plezierig om deze service aan onze klanten te bieden. Het is handig als je op zaterdag toch nog even bij de apotheek terecht kan. Bovendien is de 24uurs apotheek in Blaricum voor sommige mensen best ver weg”

 

Apotheek Casa Cura BV is een nieuwkomer (12 mei is de officiële opening van het gezondheidscentrum) in Hilversum en maakt onderdeel uit van een gezondheidscentrum aan de Neuweg. 
Deze apotheek is van maandag tot en met vrijdag open van 8.00-18.00 en op zaterdag van 10.00-14.00.

Eigenaar dhr. Drs. S. Rahemy:

“Onze visie is dat een apotheker een zorgverlener is die de mens centraal moet zetten en op maat moet kunnen werken. Open zijn op zaterdag hoort daar wat ons betreft bij. Als een avondopening de wens van onze klanten is dan zullen we ook dat overwegen”

 

Keuze vrijheid
Wat veel mensen niet beseffen is dat je bij elke apotheek terecht kan om de voorgeschreven recepten op te halen. Als de “huis”apotheek bijvoorbeeld op zaterdag dicht is dan kan je bij de dichtstbijzijnde apotheek die open is de voorgeschreven medicijnen halen. Dat kan bijvoorbeeld voor iemand uit één van de dorpen in Wijdemeren betekenen dat ze bij één van de twee apotheken in Hilversum terecht komen in plaats van dat ze helemaal naar de dienstapotheek bij Blaricum Tergooiziekenhuizen moeten. Het is dus zaak dat mensen weten dat ze altijd overal terecht kunnen en dat de voorlichting over de openingstijden van diverse apotheken duidelijk en goed vindbaar is.

De dorpen waar geen enkele apotheek op zaterdag open is zijn:
Kortenhoef, Loosdrecht, Muiden, Naarden, Bussum, Nederhorst den Berg, Weesp en Eemnes. De mensen uit die dorpen kunnen er dus belang bij hebben om te bekijken welke apotheken, in de nabijgelegen dorpen, open is. Dat kan een eind reizen schelen!
Met één aanvullende opmerking: De apotheek in Kortenhoef is op maandag tot en met vrijdag tot 19.00 s avonds geopend.

Nog meer pluimen
Maar, het moet gezegd worden, ook in andere dorpen om ons heen zijn er op enkele plaatsen apothekers open. Ook zij verdienen een pluim! Zij ontvangen van ons de SP klantvriendelijkste openingstijden in hun brievenbus.

De apotheken die dat betreffen zijn

Baarn
Apotheek de Brink
Brink 34
Zaterdag open van 10.00 -12.00

Apotheek Bierhaalder
Plataanlaan 13
Zaterdag open van 10.00 -12.00

Apotheek Julius
laanstraat 26
Zaterdag open van 10.00 -12.00

Huizen
Kring-apotheek Huizermaat
Holleblok 42
Zaterdag open van 10.00-12.00

Apotheek wassenaar Huizen
Monnickskamp 3
Zaterdag open van 9.00-13.00

Apotheek Wessels
Oude raadhuisplein 10
Zaterdags open van 9.00 -13.00

Huizer apotheek
Meentweg 33
Zaterdag open van 9.00 -13.00

Laren
De Gooische apotheek Laren
Pastoor Hendrikspark 32
Zaterdag open van 10.00-14.00

Blaricum
Dienst apotheek Gooi en Vechtstreek
Rijksstraatweg 3
Maandag tot en met vrijdag van 17.00-8.00
Zaterdag, zondag en feestdagen 24 uurs dienst

Waarom?
Met dit onderzoekje wil de SP laten zien welke apotheken er op zaterdag open zijn en waar mensen op zaterdag, naast de Dienst apotheek bij Tergooiziekenhuizen Blaricum, terecht kunnen. Vooral in de grotere dorpen zoals Hilversum en Bussum kunnen wij ons voorstellen dat er meer apotheken ruimere openingstijden gaan hanteren of gebruik gaan maken van de receptafhaalkluis. Daar is de klant namelijk mee geholpen!

“JAZEKER, een apotheker”
Deze actie is onderdeel van de actie “JAZEKER, een apotheker
De SP is van mening dat een avond, nacht en weekend apotheek in Hilversum wenselijk is omdat één avond, nacht en weekend apotheek voor alle Gooi en Vecht gemeenten wel erg weinig is en niet in de laatste plaats niet altijd handig. Zeker niet als ziek bent en vervoer moet regelen naar de dienst apotheek in Blaricum. Daarom hebben we de actie “JAZEKER, een apotheker” gevoerd. Meer dan 1000 handtekeningen haalden we op. Daarmee is wat ons betreft een behoefte onderschreven.
We dienden, samen met de PvdA, in een motie in welke door de wethouder werd overgenomen en afgelopen januari werden de meer dan 1000 steunbetuigingen aan de wethouder zorg en welzijn overhandigd. De toezegging dat de wethouder er alles aangaat doen om bij het nieuwe ziekenhuis op de Monnikenberg een avond nacht apotheek te realiseren is inmiddels binnen.

Maar ja dat is waarschijnlijk pas in 2016. 
Daarom zijn we samen met de samenwerkende bonden en gemeente in gesprek met het overkoepelende apothekers bestuur. Die gaan onderzoeken of er voor 2016 nog dingen kunnen veranderen. Te denken valt aan: communicatie en ruimere openingstijden, uitbreiding van bezorg services, nieuwe snufjes en de urgentiedrempel waarop besloten wordt om wel of niet te bezorgen.

Na de zomervakantie zullen we hierover weer een gesprek hebben.

Wordt dus vervolgd......

De samenwerkende Bonden in het Gooi (onder) steunen deze actie. Lees hier meer

 

U bent hier