Geen inkomensgrens WMO
Geen inkomensgrens WMO
De Centrale Raad van Beroep (de hoogste rechter) heeft bepaald dat het gebruiken van een inkomensgrens voor de WMO niet kan. Dat betekent dat WMO-voorzieningen voor iedereen beschikbaar moeten zijn, ongeacht inkomen. De rechter heeft uitgesproken dat een gemeente naast de wettelijke eigen bijdrage regeling geen andere financiële voorwaarden mag opnemen in de eigen WMO-verordening. SP raadslid Joep Meddens zit in het Algemeen Bestuur van het Gewest en stelde hierover op 22 december vorig jaar al eens vragen. Ook onze eigen wethouder Zorg hebben we vorig jaar al geattendeerd op de brief die minister Schippers, in november 2011, over dit onderwerp uit heeft laten gaan, waaruit hetzelfde bleek. De gemeente was dus gewaarschuwd...
De wethouder heeft, nav de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, onlangs een brief gestuurd waarin staat dat de gemeente Hilversum inderdaad, op sommige voorzieningen, een inkomens grens hanteert. De gemeente gaat dit nu terug draaien.
Kosten drukken
Om de kosten van de WMO te drukken, voeren steeds meer gemeenten een inkomensgrens in voor voorzieningen zoals een scootmobiel, traplift of hulp bij het huishouden. Dit is dus vanaf nu verboden en wel om de reden dat gemeenten niet op voorhand mensen mogen uitsluiten van WMO-voorzieningen. Dat is in strijd met het recht op individuele toetsing van de compensatieplicht die juist centraal staat in de WMO.
Gevolgen voor Hilversummers
De gemeente heeft de gemeenteraad het volgende laten weten:
Besparingsbijdrage:
De besparingsbijdrage wordt in Hilversum sinds 2008 niet meer gehanteerd, waardoor er geen consequenties zijn. Dit is in lijn met eerdere rechterlijke uitspraken die dit verboden.
Taxi pas
In Hilversum wordt geen inkomensgrens gehanteerd bij de toekenning van een OV-taxi-pas, waardoor ook wat deze voorziening betreft er geen gevolgen zijn.
Individueel vervoer
In Hilversum wordt wel een inkomensgrens gehanteerd bij de toekenning van een Individuele Vervoers Voorziening (IVV). Klanten, die een zodanige beperking hebben dat een OV-taxipas op medische gronden niet voldoet, komen in aanmerking voor IVV. Deze IVV kan zijn een toekenning van een kilometervergoeding ten behoeve van het gebruik van de auto of een toekenning van een financiële vergoeding voor een individuele (rolstoel)taxi. Bij de toekenning wordt tot op heden een inkomensgrens gehanteerd van 130 % van het minimuminkomen.
College in actie
Omdat het hanteren van een inkomensgrens niet is toegestaan zal door het college, burgemeester en wethouders, zo spoedig mogelijk een besluit genomen moeten worden over het afschaffen van deze inkomensgrens. Op korte termijn zal een voorstel hiertoe worden gedaan. In de concept Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning, welke in het tweede kwartaal 2012 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, wordt hiermee dan ook rekening gehouden.
SP wil brief aan betrokken burgers
De SP wil dat de gemeente alle Wmo-gebruikers die als gevolg van de inkomensgrens niet of niet meer in aanmerking kwamen voor een Wmo-voorziening een brief stuurt met de volgende toezegging:
"Omdat de gemeente geen inkomensgrenzen meer mag gebruiken gaan we uw situatie in de loop van 2012 op basis van gewijzigde regelgeving opnieuw beoordelen, en indien nodig, een nieuw besluit nemen."
Inzet van de SP
Wij verwachten dat het college het voorstel voor aanpassing van de verordening zo snel mogelijk, dus niet pas in het tweede kwartaal, aan de gemeenteraad toestuurt zodat wij deze gewijzigd vast kunnen stellen.
En natuurlijk gaan we er van uit dat onze collega gemeenten Laren, Bussum, Huizen, Wijdemeren, Blaricum en Weesp hetzelfde doen.
Het is de tweede keer in korte tijd dat de gemeente vanwege een rechterlijke uitspraak haar sociale regelgeving moet aanpassen in het voordeel van de Hilversummers; eerder moest de afschaffing van de inkomensvoorziening voor kunstenaars worden teruggedraaid. Het is voor de Hilversummers te hopen dat het College in volgende gevallen iets langer nadenkt voordat het klakkeloos het rechtse kabinet in Den Haag volgt!
Kijk hier naar een item uit Kassa over dit onderwerp