h

Miljoenenstrop REGEV terrein

22 juli 2011

Miljoenenstrop REGEV terrein

De gemeente is betrokken bij een aantal grote bouwplannen. Vaak koopt de gemeente grond, om die vervolgens aan een projectontwikkelaar of woningcorporatie door te verkopen met de verplichting er bepaalde huizen of andere gebouwen neer te zetten. Op veel van die bouwplannen maakt de gemeente fors verlies. Hoewel de plannen de Hilversumse burgers ieder jaar vele miljoenen kosten, worden er op het stadhuis steeds weer nieuwe bedacht. Een beetje bestuurder laat immers wat moois achter in de stad. De zeer hoge kosten en constante kostenoverschrijdingen van die plannen zitten daarbij alleen maar in de weg: als Hilversummers zouden weten wat het allemaal kost zouden ze immers best wel eens tegen de plannen kunnen zijn. De SP vecht voor helderheid en openbaarheid.

Wat alleen geheim besproken mocht worden
Op het Regev-terrein is het ook al jaren de bedoeling dat een ambitieus bouwplan wordt gerealiseerd. Daarvoor moet echter eerst de vervuilde bodem worden gesaneerd. Grote installaties zijn al een paar jaar bezig om de grond schoon te maken, zodat op schone ondergrond huizen gebouwd kunnen worden. Er ligt nog steeds een grote diepe zandvlakte. De sanering duurt nu al veel langer dan aanvankelijk gepland.
Maar de tegenvallende bodemsanering is niet de enige reden dat dit plan zo enorm is vertraagd: we weten nu dat de ontwikkelaar, die daar schoonmaakt en huizen wil bouwen, een miljoenenclaim heeft neergelegd bij de gemeente in 2009 en dat daar nog steeds geen overeenstemming over is. 
De accountant heeft het college nu verplicht 4,5 miljoen extra in de verliezenpot voor bouwplannen te stoppen. Dit is voor een "vordering met een voorlopig karakter" legde de accountant uit. De betekenis daarvan is onhelder: is dit de maximale schade, of is het erger en is dit het bedrag dat de gemeente al minimaal moet betalen aan de ontwikkelaar? 
In de risicoparagraaf van de jaarrekening, waar de naam van het betreffende bouwplan ontweken wordt, staat dat beide partijen er nog niet uit zijn en er nog geen definitieve overeenkomst is. Volgens het College kan het dus kennelijk nog meer gaan kosten. Ondertussen staat in de risico-cijfers nog altijd dat het risico maximaal 5 miljoen is en dat men rekening houdt met een reëel risico van 2,2 miljoen. 
Kortom: de situatie wordt onduidelijk gehouden door het College en er is een dikke kans dat er nog een paar miljoen tegenaan moet, voordat er hier gebouwd gaat worden! 

Wegmoffelen
Miljoenenverliezen op bouwplannen zijn niet prettig. Alle kosten moeten immers door de burgers worden opgebracht en miljoenen extra naar een bouwplan zorgen voor keiharde bezuinigingen elders. Het huidige rechtse college laat dat al zien met bezuinigingen op onder andere daklozenopvang, zorg en cultuur. Het is niet voor niets dat de SP al veel langer het terugbrengen van het aantal plannen bepleit. We hebben het geld eenvoudigweg niet. 
Politiek gezien komen de miljoenenverliezen de plannenmakers buitengewoon slecht uit. Ze zijn immers een argument om pas op de plaats te maken en geen nieuwe projecten te starten. En dus worden de verliezen weggemoffeld. Ze worden zo summier mogelijk aan de Raad gemeld, liefst geheim. Aan de buitenwacht wordt niets bekend gemaakt. Maar de Hilversumse burgers hebben er wel recht op te weten welke miljoenenbeslissingen hun bestuur neemt. Ze moeten niet met een kluitje in het riet worden gestuurd. De SP is vasthoudend in haar gevecht voor transparantie. Dat vinden andere (bestuurders)partijen vervelend... 

REGEV-terrein
Over het bouwplan op het REGEV-terrein (Villa Industria) stond in de jaarrekening één regeltje: "Op 12 april heeft het college van B&W besloten een aanvullende dotatie te doen voor het oplopende verlies op grondexploitaties."Zonder nadere onderbouwing wilde het College dat de Raad zou instemmen met het inzetten van 4,5 miljoen hiervoor. Graag even tekenen bij het kruisje, schreven wij al eerder... 
Dat er hier "iets" speelde was de raad al langer bekend. Begin 2011 was de raad in het geheim geïnformeerd over de "voorziene nadelen op een tweetal grondexploitaties", bij elkaar zo'n 4,2 miljoen. Daar schreven we op 21 februari al een stukje over op deze website. Het rare was toen dat het college niet bekend maakte om welke grondexploitaties het ging. Bovendien stelde het College dat de Raad de extra uitgaven al had goedgekeurd. Maar dat was helemaal niet zo! En dat kon ook niet, want de raad had nog geen stuk gekregen met een onderbouwing over hoeveel euro's er waarom precies moesten worden vrijgemaakt. Deze "fout" werd overigens in de jaarrekening nog een keer herhaald. De conclusie is dat het College het grote verlies op het Regev-terrein heeft willen wegmoffelen: 

- In de jaarrekening stond niet voor welk bouwplan 4,5 miljoen nodig was;
- Op basis van één regeltje vage tekst moest de raad 4,5 miljoen vrijmaken; VVD, D66 en PvdA deden dat zonder blikken of blozen;
- Een inhoudelijke onderbouwing voor de 4,5 miljoen is nooit aan de raad gegeven, laat staan voor de burgers van Hilversum openbaar gemaakt, terwijl zo'n document er wel bleek te zijn voor de accountant.
- en het belangrijkste: over het hele verhaal werd aan de Hilversumse burgers niets verteld! 

Eindelijk openbaar gemaakt
Door ons stukje op de SP-site, op de regionale nieuwssite, de vragen die we stelden aan de wethouder en het vele getwitter heeft de wethouder uiteindelijk besloten de financiële stand van zaken per bouwplan openbaar te maken. Hij heeft ons een wethoudersbrief gestuurd met de stand over 2010, de stand over 2011 en de ingeschatte risico-bedragen. Beter laat dan nooit: bedankt, zo hoort het! (En zo werd het ook gedaan voordat dit rechtse college aantrad.) 

Nu weet heel Hilversum dat Villa-Industria (het bouwplan op het Regev-terrein) 4,5 miljoen duurder is, maar bijvoorbeeld ook dat er onlangs besloten is voor de herinrichting van woonwagenkamp Egelshoek na vele miljoenen nog eens 1 miljoen extra uit te trekken. U kunt daar kennis van nemen en uw oordeel over vellen. Want bij de bouwplannen hoeven lang niet alle stukken geheim te zijn. Uiteindelijk is de wethouder overstag gegaan en heeft hij ons een overzicht gestuurd met hoeveel euro elk bouwplan meer of minder gaat kosten. U heeft er recht op om te weten waar het geld van Hilversum aan uitgegeven wordt. U zult de komende tijd de bezuinigingen in Hilversum gaan voelen. Dan weet u nu dat zo'n 5,5 miljoen daarvan naar de plannen op het Regev-terrein en bij de Egelshoek gaat. Wij vertellen het u wel!

U bent hier